Recensie: A Quiet Place Part II

Na de succesvolle eerste film uit 2018, is er nu een tweede deel van A Quiet Place. Schrijver en regisseur John Krasinski heeft een vervolg bedacht over de apocalyptische wereld waarin geen geluid mag worden gemaakt. De taak om een sequel net zo goed of zelfs beter te maken, is hem goed afgegaan. Erg goed zelfs. Fans van het eerste deel zullen ook A Quiet Place Part II omarmen.

Geen geluid meer kunnen maken omdat er monsters op aarde rondlopen die op al het geluid afkomen en alles en iedereen onderweg doden. In het eerste deel zijn in de familie Abbott al een zoon en vader Lee gepakt door de monsters. Nu moeten moeder (Emily Blunt), dochter (Millicent Simmonds), zoon (Noah Jupe) en de pasgeboren baby zichzelf redden en een nieuw onderkomen zoeken. De pasgeboren baby is een tikkende tijdbom als het op geluid aankomt. Echt veilig zijn ze dus nergens.

De sequel bouwt voort op een oplossing die in het eerste deel werd gevonden. De monsters kunnen niet tegen een luide stoorzender. En laat het gehoorapparaat van de dochter daar nu perfect voor zijn. De oplossing die ze nu hebben is genoeg om een dreigend monster tijdelijk uit te schakelen en dan neer te kunnen schieten. Maar op grote schaal heeft het geen nut. Nog niet. Bij een volgend station krijgt de familie Abbott ontvangst op hun radio. Het idee voor een storende uitzending op de radio is geboren. Hiervoor moeten ze alleen wel een dag of 2 buiten lopen. Met alle monsters op de loer, is dit geen makkelijke opgave.

Vaderrol

In A Quiet Place Part II worden nieuwe personages geïntroduceerd. Met een openingsscène die laat zien hoe de hele ramp is begonnen, krijgt ook John Krasinski zelf nog de kans om zijn rol toch weer kort op te pakken. Hierin komt ook Cillian Murphy als Emmett voor het eerst voorbij. Met de vader van de familie Abbott dood, komt het goed van pas voor de familie om Emmett nu te vinden. Maar is Emmett ook degene die nu de vaderrol op zich neemt?

In het eerste deel schemerde het al licht door, maar de dochter lijkt qua doen en laten sprekend op haar vader. Vastberaden, verantwoordelijk en op zoek naar de oplossing. In deel 2 lijkt zij dan ook de vaderrol op te pakken binnen de familie. Enig minpuntje, ze is doof. Dit betekent dat goed stil kan zijn, maar ook geen geluid hoort wanneer ze dat per ongeluk wel maakt. Erg gevaarlijk dus om er dan alleen op uit te gaan. En laat dat nu in de sequel gebeuren.

Meer thriller dan horror

Voor degene die bang zijn dat A Quiet Place Part II te veel horror is, geen zorgen. Naast een aantal jumpscares (die voor het grootste deel vrij voorspelbaar zijn), zorgt de film er enkel voor dat jij op het puntje van je stoel gaat zitten. De film is dus meer een echte spannende thriller dan dat het in het horrorgenre past.

Het getrouwde koppel John Krasinski zijn er voor en achter de schermen opnieuw in geslaagd om een goede thriller te maken van een origineel plot. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Awake die er met een origineel plot minder in slaagde om dit ook tot een goede film te brengen. Als je de geruchten moet geloven, is dit nog niet het einde van de familie Abbott. A Quiet Place Part III zou al in de maak zijn. Even afwachten op de bevestiging dus.

Pluspunt voor A Quiet Place is de keuze om de bioscopen niet over te slaan. Eigenlijk had dit tweede deel al in maart 2020 uitkomen, maar dit is door de coronapandemie uitgesteld naar juni 2021. In tegenstelling tot andere films, heeft John Krasinski met geduld gewacht tot de bioscopen wereldwijd weer grotendeels open waren. Een goede keuze! A Quiet Place Part II komt op het grote scherm van de bioscoop enorm goed tot zijn recht. En ondanks dat de film is gebaseerd op stilte, dragen ook de speakers van de bioscoop bij aan het succes van de film. Aanrader dus om deze in de bioscoop te gaan zien!

Trailer A Quiet Place Part II ©Paramount Pictures
Poster A Quiet Place part 2 review

A Quiet Place Part II (2020)

A Quiet Place Part II van regisseur John Krasinski is het vervolg op de succesvolle horrorthriller uit 2018. De familie Abbott (Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe) heeft hun huis verlaten en moet de gevaren van de buitenwereld onder ogen komen. Het gevecht om te overleven moeten zij in stilte vervolgen nadat ze gedwongen worden zich op onbekend terrein te wagen. Ze komen er al snel achter dat de monsters die op geluid afkomen niet de enige dreigingen zijn die zich schuilhouden voorbij het zandpad.

Cast: Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cillian Murphy, e.a.
Regisseur: John Krasinski
Studio: Paramount Pictures