Recensie: Awake (Netflix)

Na een gebeurtenis kan geen mens op aarde meer slapen. Iedereen blijft wakker, behalve een enkeling. Een veelbelovend idee waar de Netflix Original Awake om draait. Helaas slaagt Netflix er niet in om het idee goed en boeiend te houden.

De auto waar Jill (Gina Rodriguez) met haar kinderen in zit, reageert plots nergens meer op. Net als alle andere auto’s om haar heen. In een flits gebeurde het, een soort elektromagnetische schok. Het resultaat: geen mens kan meer slapen. Op een enkele uitzondering na. En die uitzondering dat is Jill’s dochter Matilda.

In rap tempo krijgt de wereld door wat er aan de hand is en ontstaat er chaos. Het slaapgebrek zorgt ervoor dat de mensen snel hun verstand verliezen en verschrikkelijke dingen doen. Alle remmen zijn los. Binnen deze nieuwe wereld proberen Jill en haar kinderen te overleven en Matilda bij een hub te krijgen om wetenschappelijk onderzoek te doen.

Netflix, stay awake!

Het idee van een thriller die ontdekt wat de mensheid zou doen zonder slaap, is goed. De uitwerking iets minder. A Quiet Place, waarin geen geluid mag worden gemaakt, en Birdbox, waarin ogen altijd bedekt moeten zijn, zijn vergelijkbare films. Alle drie behandelen ze extreme omstandigheden waaronder de mensheid plots moet overleven. Het grootste verschil? A Quiet Place en Birdbox zijn beter uitgevoerd.

De cast van Awake bestaat uit enkele bekende gezichten. Zo wordt de hoofdrol door Gina Rodriguez (Jane The Virgin) gespeeld en is Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight, Atypical) een slaapexpert. Toch weten deze goede actrices het niveau van de film niet omhoog te krijgen.

Waar veel soortgelijke thrillers flink de tijd nemen om uitleg te geven, doet Awake dit absoluut niet. Het tempo ligt veel te hoog. Binnen een mum van tijd weet iedereen dat er een globaal slaapgebrek is. De gesprekken en gebeurtenissen vinden hierdoor veel te snel achter elkaar plaats. Met Awake weet Netflix helaas niet het volledige potentieel van het idee te laten zien.

Awake Netflix Original Film Gina Rodriguez

Awake (Netflix)

Na een wereldwijde ramp kan de mensheid niet meer slapen. Een ex-militair wil haar gezin redden terwijl de maatschappij in chaos vervalt en zij haar verstand verliest.

Cast: Gina Rodriguez, Jennifer Jason Leigh, Ariana Greenblatt, Lucius Hoyos, e.a.
Regisseur: Mark Raso
Schrijvers: Joseph Raso & Mark Raso
Studio: Netflix