Recensie: Black Panther – Wakanda Forever

Na een succesvolle introductie van de superheld in 2018, is het tweede deel in deze Marvel reeks nu uit. Door het overlijden van hoofdrolspeler Chadwick Boseman draait Black Panther: Wakanda Forever om de zoektocht naar zijn vervanger. Een emotionele rollercoaster die niet alleen Boseman eert, maar ook deze reeks een goed vervolg geeft. Desondanks de goede oplossing mist dit vervolg aan originaliteit. Ook de lengte van de film heeft geen positieve bijdrage geleverd.

Na het overlijden van Chadwick Boseman in 2020 werd dit tweede deel van Black Panther uitgesteld. De grote vraag werd: wie gaat Boseman vervangen? Al snel kwamen de makers met een antwoord. Niemand vervangt Boseman. Ze zijn verder gegaan met grotendeels dezelfde cast en hebben de dood van de hoofdrolspeler prachtig in het script verwerkt. Heftig ook. Nog nooit is Marvel zo verdrietig begonnen en bestonden de openingcredits enkel uit beelden van één acteur zonder het kenmerkende Marvel muziekje daaronder.

Black Panther: Wakanda Forever is een groot tribute naar Chadwick Boseman geworden. Zowel voor de cast als voor de fans. Maar het blijft een superheldenfilm. Dus ook slechteriken en vechtscènes zijn een verplichting. Dit gebeurt met de introductie van mutant Namor, Marvel’s versie van Aquaman. Na een grote standoff tussen de twee naties van Wakanda en Talokan, zal Namor ongetwijfeld vaker voorkomen in het MCU.

Trailer Black Panther: Wakanda Forever ©Marvel

Nieuwe Black Panther

Na het emotionele afscheid van T’Challa (Chadwick Boseman) moet Wakanda door. Koningin Ramonda en prinses Shuri hebben het moeilijk, maar moeten door. Het zijn deze twee rollen die de film staande houden. Zowel Angela Bassett als Letitia Wright laten de gelaagdheid in hun personages geweldig overkomen.

Maar van een nieuwe Black Panther wordt in eerste instantie niet gesproken. Killmonger (Michael B. Jordan) heeft een kans hierop weggegooid in het eerste deel. Maar een gedreven en rouwende Shuri laat het niet gebeuren dat er nooit meer een Black Panther in de voetsporen van haar broer kan treden. De schrijvers hebben hiermee de oplossing gevonden om Boseman niet meteen te vervangen. Een waardige oplossing. Maar door de lange vertelling, de film duurt zo’n 3 uur, is deze oplossing erg uitgerekt.

Een beetje van Marvel en een beetje van anderen

Het is een rare situatie als je hoofdrolspeler ineens wegvalt, maar Marvel en schrijver/regisseur Ryan Coogler hebben dit goed opgelost. Maar origineel is het niet. Nieuw personage Namor komt dan wel uit de Marvel comics, zijn verhaal lijkt erg op dat van DC’s Aquaman. En ook het onderwatervolk en de spectaculaire scènes die hierbij horen, lijken hun inspiratie van anderen te hebben genomen. De trailer van Avatar: The Way of Water al gezien?

Samen met het af en toe ongeloofwaardige vechten, lijkt Coogler de focus met name op het eerste deel van Black Panther: Wakanda Forever te hebben gelegd. Hierin wordt de aandacht gevestigd op het eerbetoon aan Boseman. Logisch, maar ook jammer. De overige anderhalf uur van de film is door het gebrek aan originaliteit erg lang en overbodig. Een vervolg zal desondanks niet uitblijven. Een nieuwe Black Panther is opgestaan en nieuwe mogelijkheden tot leiders van Wakanda zijn geïntroduceerd. Deze Afrikaanse natie zal Marvel nog wel even in hun greep houden!

Black Panther Wakanda Forever poster

Black Panther: Wakanda Forever

In Black Panther: Wakanda Forever van Marvel Studios strijden, na de dood van koning T’Challa, koningin Ramonda, Shuri, M’Baku, Okoye en de Dora Milaje tegen wereldmachten om hun land te beschermen. Terwijl de Wakandianen ernaar streven hun volgende hoofdstuk te omarmen, moeten de helden samenwerken, met hulp van War Dog Nakia en Everett Ross, om een nieuwe weg te banen naar het koninkrijk Wakanda. In de film wordt Tenoch Huerta geïntroduceerd als Namor, koning van een verborgen onderzeese natie. Daarnaast zijn er rollen voor Dominique Thorne, Michaela Coel, Mabel Cadena en Alex Livanalli.
Cast: Letitia Wright, Angela Bassett, Lupita Nyong’o, Tenoch Huerta, e.a.
Regisseur: Ryan Coogler
Schrijvers: Ryan Coogler & Joe Robert Cole
Studio: Marvel Studios