Recensie: Cinderella (Prime Video)

De nieuwste toevoeging aan verfilmingen van het welbekende sprookje Cinderella. Nu in de versie van een moderne musicalfilm. Popzangeres Camila Cabello speelt de titelrol van Assepoester. Een weeskind dat noodgedwongen bij haar boze stiefmoeder in de kelder woont, maar het liefst haar dromen volgt en kledingontwerpster wordt. Met een moderne kijk op het eeuwenoude sprookje (dat ook al tig keer in verschillende versies is verfilmd) probeert schrijfster en regisseur Kay Cannon Assepoester nieuw leven in te blazen. Het resultaat? Een erg over-the-top en voorspelbare film die door slecht playbackende acteurs wordt onderbroken.

Musicalfilms zijn de laatste jaren een succes. Naast Les Misérables (2012), La La Land (2016) en In The Heights (2021) zijn de laatste jaren veel musicalfilms uitgekomen. Een ander schot in de roos zijn live-action verfilmingen van bekende sprookjes en tekenfilms. Zo heeft Disney hun versie een eigen versie van Cinderella al uitgebracht in 2015 met Lily James and Richard Madden in de hoofdrollen. Nu waagt Kay Cannon zich aan een combinatie van de twee. Een idee van de Britse komiek, acteur en presentator James Corden.

Een twist op het sprookje waarin Cinderella niet afhankelijk is van de prins. Deze moderne, feministische vertelling met een sterrencast weet zich zeker te onderscheiden binnen de vele Assepoester verfilmingen die er al zijn, maar weet niet te overtuigen. Het acteerdebuut van Camila Cabello, de zangeres van Havana en Señorita (met vriend Shawn Mendes), is een klassiek foute film die het best als guilty pleasure bestempeld kan worden. Perfect als je even je hoofd wilt legen of met iemand ‘gewoon een leuke film’ wilt kijken. Niet te veel nadenken, volg het verhaal, zing mee met de liedjes en je hebt een leuke avond. Maar van grote klasse valt bij Cinderella niet te spreken.

Originele nummers en covers door elkaar

In een poging de kijker geïnteresseerd te houden, is er niet gekozen voor een volledig originele soundtrack. Originele nummers als Million To One en Dream Girl worden afgewisseld met musicalversies van Janet Jackson’s Ryhtm Nation, Queen’s Somebody to Love, White Stripes Seven Nation Army, Ed Sheeran’s Perfect en Jennifer Lopez’ Let’s Get Loud. Een bonte verzameling nummers die ieder qua tekst wel goed passen in het verhaal de film. Al is het wat zoetsappig en ongemakkelijk (dansen op Perfect in een balzaal en een dansbattle op Whatta Man van Salt-N-Pepa en Seven Nation Army). Wat Madonna van de nieuwe versie van haar Material Girl vindt, is ook nog niet bekend.

De goed zingende cast maakt er wel wat moois van. De vocaal enorm sterke Idina Menzel, die eerder al op Broadway stond in de rol van Elphaba in Wicked en de stem van Frozen’s Elsa verzorgde, brengt haar nummers vocaal goed. Jammer alleen dat er zo duidelijk voor is gekozen om niet live te zingen. De acteurs en actrices playbacken hun nummers om er later een perfecte opname onder te monteren. Dit kan goed gaan, maar dat is hier niet het geval. Helaas. Want met een cast bestaande uit Cabello, Menzel en Broadway en Pose ster Billy Porter kun je het je veroorloven om de acteurs live te laten zingen. Maar met Pierce Brosnan ook aanwezig in de cast, wil je dit misschien ook wel niet (remember Mamma Mia?!).

Dat het verhaal het bekende sprookje niet helemaal volgt, wordt al snel duidelijk. De vrouwenemancipatie die zegt dat een vrouw niet afhankelijk moet zijn van een man om succesvol te worden, wordt volop doorgevoerd. Niet alleen Assepoester, maar ook haar boze stiefmoeder en Asspeoester’s toekomstige schoonzus en -moeder hebben hun eigen aandeel in deze verhaallijn. Dit maakt van de film een leuke versie van het bekende verhaal. Het wijkt niet al te veel af van het origineel, maar weet toch een eigen moderne draai aan Cinderella te geven die nog niet eerder is gezien.

Trailer Cinderella ©Prime Video
Camila Cabello in Cinderella Amazon Original review recensie

Cinderella (2021) – Prime Video

Van Kay Cannon (Pitch Perfect) komt Cinderella, een moderne filmmusical met een nieuwe blik op het klassieke sprookje. Onze ambitieuze heldin (Camila Cabello) heeft grote dromen en met hulp van haar geweldige Toverfee zorgt ze dat ze uitkomen. Cinderella heeft een sterrencast met Idina Menzel, Minnie Driver, James Corden, Nicholas Galitzine, Billy Porter en Pierce Brosnan.

Cast: Camila Cabello, Idina Menzel, Billy Porter, Pierce Brosnan, e.a.
Schrijver/regisseur: Kay Cannon
Producer: James Corden, e.a.