Recensie: Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Fase 4 van het Marvel Cinematic Universe is verder uitgebreid. Doctor Strange in the Multiverse of Madness speelt zich af in een uitgebreide versie van het welbekende MCU. In Spider-Man: No Way Home werd het multiversum al even geopend, ditmaal gaan ook anderen achter de mogelijkheden van deze nieuwe werelden aan. Het levert een goede, maar verrassend donkere Marvel-film op. Met name door de bijdrage van regisseur Sam Raimi.

Het vervolg in de Doctor Strange serie van Marvel speelt zich ditmaal in en om het multiversum af. Verschillende realiteiten in verschillende universums. Meer dan genoeg input voor Marvel en Disney om weer een groots verhaal neer te zetten. En dat doen ze ook. Alhoewel het multiversum voor het eerst werd geïntroduceerd in Spider-Man: No Way Home, zijn het de Disney+ series WandaVision en Loki waar Doctor Strange in the Multiverse of Madness het meest op steunt.

Het is dan ook Wanda die naast Doctor Strange een grote rol heeft. Wanneer Strange droomt over het Book of Vishanti, de tegenhanger van de Darkhold, blijkt het geen droom te zijn, maar iets wat gebeurd in een ander universum. De Strange in de droom bestaat echt. En het meisje bij hem ook. America Chavez is uniek in het multiversum en is de enige die zich met magische krachten door het multiversum kan verplaatsen. Een eigenschap die anderen maar wat graag van haar af willen pakken. En laat de Doctor Strange in het universum wat we al jaren volgen nu de persoon zijn die America helpt om haar van kwade krachten te ontdoen.

Trailer Doctor Strange in the Multiverse of Madness ©Marvel Entertainment, Disney

Marvel’s donkerste film

Schrijver Michael Waldron heeft het script voor zijn rekening genomen. Hij heeft eerder de serie Loki medegeschreven voor Marvel waarin het multiversum al is uitgelegd. Ditmaal blijft de uitleg weg en waant de kijker zich vanaf de eerste seconde in een optisch universum. Een sterke opening. Toch blijven de verwachtingen voor het grootse multiversum een beetje uit. Maar wellicht dat de mogelijkheden van deze vergrote MCU in vervolgfilms verkend gaan worden.

Met Sam Raimi als regisseur (onder andere van de Spider-Man trilogie met Tobey Maguire in de titelrol) heeft Marvel ervoor gekozen het verhaal een donkere twist te geven. Meer zichtbaar geweld, doden, een zombie-achtige verhaallijn en goed getimede grappen. Het is iets anders dan de kindvriendelijke superheldenfilms waar Marvel toch wel bekend om staat. De categorisaties thriller en horror misstaan dan ook niet voor Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

Cast Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Al jaren heeft Marvel de grootste namen in Hollywood tot hun beschikking in zeer uiteenlopende rollen binnen het MCU. De onlangs voor een Oscar-genomineerde Benedict Cumberbatch neemt opnieuw de titelrol op zich. Maar ook Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff / The Scarlet Witch), Benedict Wong (Wong), Chiwetel Ejiofor (Mordo) en Rachel McAdams (Christine) zijn weer van de partij. En naast al dit acteergeweld wordt de jonge Xochitl Gomez binnen het MCU geïntroduceerd en vinden er een aantal leuke cameos plaats.

Toch weet deze Doctor Strange niet helemaal te overtuigen. De film en het verhaal zijn snel op gang, maar worden ook weer snel afgekapt. Ook wel het resultaat van de kortere speelduur dan we de laatste jaren zijn gewend van Marvel films. In twee uur tijd wordt een enorm verhaal opgebouwd dat ook weer tot een einde moet worden gebracht. Neem daar een onverwacht donkere wending bij en Doctor Strange in the Multiverse of Madness kan helaas niet tippen aan zijn voorganger uit 2016 of het epische spektakel Spider-Man: No Way Home waarin Doctor Strange ook een prominente rol had. Maar dan zijn er altijd nog de post-credit scènes waar Marvel om bekend staat. Een interessante aankondiging voor een volgende Doctor Strange film die het multiversum nog verder zou kunnen verkennen.

Doctor Strange in the multiverse of madness poster review recensie

Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) – Marvel, Disney

In Marvel Studios’ Doctor Strange in the Multiverse of Madness onthult het MCU de Multiverse en verlegt het zijn grenzen verder dan ooit tevoren. Met hulp van bekende en nieuwe helden verkent Doctor Strange de gevaarlijke realiteiten en uithoeken van de Multiverse en neemt hij het op tegen een mysterieuze, nieuwe vijand.

Cast: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Xochitl Gomez, Rachel McAdams, e.a.
Regisseur: Sam Raimi
Schrijver: Michael Waldron
Studio: Marvel Entertainment, The Walt Disney Company