Recensie: Downton Abbey: A New Era

De Crawley’s zijn terug! Na de zes seizoenen lang lopende serie Downton Abbey, kwam er in 2019 al een eerste film uit. Het werd een succes. Een tweede film kon dus niet uitblijven. In Downton Abbey: A New Era beleven de ‘upstairs’ en ‘downstairs’ mensen van de Abbey weer de nodige avonturen. Een leuke feelgood film met een lach en een traan is het resultaat.

Vrijwel alle castleden uit de serie en de eerste film maken hun opwachting. Plus nieuwe personages. Het lijkt een onmogelijke taak om ze allemaal bij het verhaal te betrekken, maar het is scenarist Julian Fellowes gelukt.

Het huis wordt op stelten gezet wanneer er een film wordt opgenomen in het huis. Een groot deel van de familie ontvlucht de heisa en gaat naar een door Violet Crawley geërfde villa in Zuid-Frankrijk op onderzoek naar het mysterieuze verleden van de gravin-douairière. Het zijn verhaallijnen die al bij voorbaat chaos veroorzaken in en om het huis. Zowel bij de familie als bij de bedienden. Er is in ieder geval genoeg mogelijkheid om elk personage een ‘moment to shine’ te geven. Al is het in sommige gevallen wel kort.

Trailer Downton Abbey: A New Era ©Universal Pictures & Focus Features

Familie Crawley gaat mee met hun tijd

Een thema dat al in de serie duidelijk naar voren kwam, is het meegaan met de tijd. Het kostuumdrama speelt zich af tussen 1912 en 1928. Een tijd waarin adellijke families minder aanzien kregen en zich moesten aanpassen om te overleven. Gedurende de televisieserie heeft met name Lord Grantham hier nogal moeite mee gehad. Maar in Downton Abbey: A New Era (de titel zegt het al), moet hij er echt aan geloven. Een nieuw tijdperk is aangebroken en adellijke families zoals die van hem kunnen niet anders dan meegaan met hun tijd. In dit geval wordt er een stomme film opgenomen bij hem thuis. Inclusief bekende acteurs en actrices met sterallures die in zijn huis overnachten.

Het is een verhaallijn waarin de personages die al jaren op het scherm te zien zijn geweest, verder komen in hun karakter ontwikkeling. Zeker voor fans zullen de knipogen naar eerdere verhaallijnen leuk zijn om te zien. Maar ook als je nooit eerder ‘Downton’ hebt gezien, is Downton Abbey: A New Era een aanrader. De film staat op zich en is ook te volgen zonder kennis over de serie of eerste film.

De geliefde kostuumdrama gaat dus niet verder met een vervolgseizoen, maar met films. Dit betekent wel dat details overgeslagen moeten worden. Waar deze verhaallijnen in de serie een volledig seizoen in beslag zouden nemen, zit het tempo er in Downton Abbey: A New Era behoorlijk in. Er is immers maar twee uur de tijd om tot een einde te komen. Het hoge tempo is een van de weinige minpuntjes die regisseur Simon Curtis naar de bioscoop heeft gebracht. De film barst van de herkenbaarheid, gemoedelijkheid en feelgood. Precies wat je moet verwachten!

Geliefde personages

Ondanks het gebrek aan echte hoofdrollen (‘Downton’ is vooral een ensemblestuk), zijn er al jaren een aantal favoriete personages. Onder andere Dame Maggie Smith heeft met de gevatte en vinnige uitspraken van de gravin-douairière de harten van fans gestolen. Maar ook het eeuwige middelste kind Lady Edith (Laura Carmichael), kamenierster Anna (Joanne Froggatt) en butler Carson (Jim Carter) worden door velen als favorieten beschouwd.

En niet te missen in bovenstaand rijtje is Tom Branson (Allen Leech). De Ierse chauffeur die door een huwelijk en kind voor eeuwig met de familie verbonden is, kreeg in de eerste film zijn kans op geluk toen hij Lucy Smith (Tuppence Middleton) ontmoette. Deze vervolgfilm pakt op waar Tom gebleven was: zijn bruiloft met Lucy. Fans zullen blij zijn dat hij zijn geluk in de liefde heeft gevonden. Scenarist Fellowes heeft de wensen van het publiek dus daadwerkelijk in acht genomen.

Dat fans deze film mogelijk hebben gemaakt, is duidelijk. Het is een echte feelgood film waarin de lach en de traan, die ook dikwijls in de serie te zien waren, de hoofdrol hebben gekregen. Geliefde personages komen terug, kleinere verhaallijnen die al een tijdje onder het oppervlak lagen worden behandeld en er is ruimte over gelaten voor een eventuele derde film. Zeker voor fans van de Crawley’s en hun bedienden is Downton Abbey: A New Era een aanrader. Nog geen fan? Alle aflevering van Downton zijn nu op Netflix te zien!

Downton Abbey A New Era poster recensie review

Downton Abbey: A New Era (2022)

De geliefde acteurs uit de eerste film keren terug en de nieuwe cast bestaat uit o.a. Hugh Dancy, Laura Haddock, Nathalie Baye en Dominic West. Het script is geschreven door Downton creator en Academy-Award® winnaar Julian Fellowes. Downton Abbey: A New Era wordt geregisseerd door Simon Curtis (My Week with Marilyn).

Cast: Michelle Dockery, Maggie Smith, Allen Leech, Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, e.a.
Scenario: Julian Fellowes
Regisseur: Simon Curtis
Studio: Universal Pictures & Focus Features