Dune: Part Two

Het is de The Empire Strikes Back en The Dark Knight Rises van deze generatie. Een beter tweede deel in de science-fiction reeks van Frank Herbert’s boeken, hadden we ons niet kunnen wensen. Dune: Part Two is, net als het eerste deel, een waar cinematisch meesterwerk. Regisseur en schrijver Denis Villeneuve verdient alle lof.

Tussen de huizen Artreides en Harkonnen is, met dank aan de Keizer, een oorlog uitgebroken. Huis Artreides is uitgemoord, maar de zoon van de hertog heeft het overleefd. Samen met zijn moeder heeft Paul zich bij de Fremen (Vrijmans) aangesloten. De originele bewoners van planeet Arrakis willen de planeet weer voor henzelf. En Paul zou hun beloofde verlosser, de Mahdi, zijn.

Steeds beter begint Paul de gebruiken van de Fremen te leren. Chani en Stilgar leren hem alles en geven hem een nieuwe naam, Muad’Dib. Maar ondertussen stapelen de tekenen uit de profetie zich op. Paul’s zwangere moeder en lid van de Bene Gesserit is Moeder Overste geworden en verspreid het woord van de komst van de Mahdi. Zelfs Paul zelf is erin gaan geloven dat hij meer is dan hij dacht.

Onder druk van zijn moeder en zijn eigen wil om sterker en machtiger te worden onder de Fremen, drinkt hij ‘The Water of Life’. Het gif van een zandworm opent zijn ogen. Paul ís de Mahdi. Nu kan hij het verleden zien en mogelijke toekomsten. Voor het verslaan van de Harkonnen’s en de keizer, heeft Paul één mogelijkheid gezien. Gaat het hem lukken de planeet Arrakis terug te geven aan de Fremen?

Official trailer Dune: Part Two ©Warner Bros. Pictures

Het eerste boek in de Dune serie is nu in twee delen verfilmd. Een goede keus. Villeneuve heeft genoeg tijd om het verhaal op te bouwen en eer aan te doen. Dit zorgt ervoor dat het tempo van de film erg prettig wegkijkt. Niet te snel en niet te traag. Precies goed.

De ongelooflijke beelden van de zandplaneet Arrakis in combinatie met de muziek van Hans Zimmer zijn de grote sterren van de film. Zorg er ook zeker voor dat je Dune: Part Two op het grootst mogelijke scherm met het beste geluid gaat zien. Zo kun je volledig worden opgeslokt in de wereld van Frank Herbert.

De Oscarnominaties voor 2024 zijn al vastgesteld. Daar zal Oppenheimer regisseur Christopher Nolan vast opgelucht over zijn. Grote kans dat Dune: Part Two volgend jaar kans maakt op een groot aantal gouden beeldjes. En dat is verdient. De cast met onder andere Timothée Chalamet, Zendaya en Rebecca Ferguson spelen hun rol opnieuw met verve. En ook achter de schermen is hard gewerkt aan dit meesterwerk. Cast en crew verdienen alle lof die deze film nog tegemoet gaat komen.

De boekenreeks van Frank Herbert beslaat meerdere boeken. Het eerste deel, Dune, is nu als geheel door Villeneuve verfilmd. Maar hij is nog niet klaar. Met de komst van verschillende nieuwe personages, Florence Pugh als Prinses Irulan en Anya-Taylor Joy als Paul’s toekomstige zus Alia Artreides, sorteert Villeneuve voor op een derde deel in zijn filmreeks.

Het open einde waarbij een oorlog tussen de grote Huizen losbarst, vraagt om meer. De nieuwe personages en de komende oorlog hebben een grote rol in het tweede boek van Herbert in de reeks, Dune: Messiah. Er is nog niks officieel, maar grote kans dat Villeneuve momenteel aan een script voor Dune: Part Three werkt. Dit kan nog een aantal jaren duren voor deze op het grote scherm te zien is.

Dune part two poster timothee chalamet zendaya film recensie

Dune: Part Two

In Dune: Part Two gaat de legendarische reis van Paul Atreides verder in gezelschap van Chani en de Vrijmans, terwijl hij zint op wraak op degenen die voor de ondergang van zijn familie gezorgd hebben.

Cast: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, e.a.
Regisseur: Denis Villeneuve
Studio: Warner Bros. Pictures & Legendary Pictures