Recensie: Dune

Verfilming van het ‘onverfilmbare’ sciencefiction boek van Frank Herbert, Dune. Regisseur Denis Villeneuve brandt er deze keer zijn handen aan. En wat een film is het geworden! Een visueel en auditief spektakel dat kan worden vergeleken met grote saga’s als Lord of the Rings en Star Wars, maar toch volledig zijn eigen draai aan het sciencefiction genre weet te geven. Een waar meesterwerk!

In het jaar 10191 is het meest kostbare goed specie (‘spice’). Het kan enkel op de planeet Arrakis worden geoogst waar Huis Harkonnen vrij spel heeft. Maar wanneer de keizer oordeelt dat de Harkonnens er een zooitje van hebben gemaakt, mag Huis Atreides de werkzaamheden op Arrakis overnemen. Dit tot ongenoegen van Baron Harkonnen.

Samen met zijn familie verhuist Paul Atreides, zoon en erfgenaam van de hertog, naar Arrakis. Maar Paul is niet zomaar een erfgenaam. Zijn moeder heeft hem de gebruiken van de Bene Gesserit geleerd, een religieuze organisatie met vooruitziende, bijna magische, krachten. Er is sprake van een gerucht dat Paul de Kwisatz Hadderach, een mythische Messias, zou zijn. Hij en zijn familie hebben dus om meerdere redenen veel vijanden gekregen. Met een reis naar Arrakis voor de boeg, moet nog blijken hoe dit gaat aflopen.

Dune: Spectaculair meesterwerk

Het verhaal van Frank Herbert vormde de basis voor vele sciencefiction verhalen. Zo heeft George Lucas veel van Dune meegenomen toen hij zijn Star Wars schreef. Maar een verfilming van het boek zelf kon niet uitblijven. In de jaren 70 lagen er al grootste plannen klaar voor een verfilming met Alejandro Jodorowsky aan het roer. Deze plannen gingen uiteindelijk niet door. De eerste verfilming vond vervolgens tien jaar later plaats in 1984. David Lynch was de verantwoordelijke regisseur. Helaas waren fans van het boek, waaronder Denis Villeneuve, toen niet tevreden met de film.

Als grote fan van het verhaal, heeft Villeneuve zijn eigen verfilming tot in de puntjes voorbereid. Van eerst het sciencefiction genre uitproberen met Arrival en Blade Runner 2049, tot het volledig uitschrijven van het script van dit ‘onverfilmbare’ verhaal. Hierbij kwam hij ook tot de conclusie dat één film niet genoeg is voor het hele verhaal. Met een speeltijd van maar liefst 2 uur en 35 minuten, bevinden we ons nog maar in het midden van het verhaal. Nu afwachten tot het groene licht voor Dune: Part Two wordt gegeven.

Dat het een eerste deel is, is wel te merken. De vele concepten en personages van Hubert moeten worden geïntroduceerd. Om dit goed te doen, heb je tijd nodig. Na de nodige introductie tot het verhaal, pakken Villeneuve en zijn visual effects team helemaal uit! Prachtige planeten, grote ruimteschepen en immense zandwormen. Zonde om deze film niet op het grote scherm te zien!

Vanaf de eerste seconde word je meegezogen in de film. Hiervoor is naast Villeneuve ook Hans Zimmer verantwoordelijk met de geweldige filmmuziek die hij voor Dune heeft gemaakt. Om aan deze film te werken heeft hij een zevende samenwerking met Christopher Nolan uitgesteld en Tenet afgewezen. Dune had zonder zijn muziek een compleet andere beleving geweest. Een erg goede keuze dus!

‘This is just the beginning’

Aan grote namen geen tekort. Nieuwe sterren Timothée Chalamet en Zendaya worden bijgestaan door Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Stellan Skarsgård, Josh Brolin, Jason Momoa, Dave Bautista, Charlotte Rampling en Javier Bardem. Zeker niet de minste namen. En Villeneuve heeft ze allemaal perfect gecast.

De cast van Dune is sterk. Maar dat kan ook haast niet anders met zo’n script. De vele visual effects zijn overal aanwezig, maar vormen zeker geen overkill. Alles bij elkaar is het een meesterwerk van jewelste. Een episch verhaal dat op bombastische wijze naar het grote scherm is gebracht en geen moment teleurstelt. En goed nieuws, ‘This is just the beginning’.

Trailer Dune: Part One © Warner Bros & Legendary Pictures
Dune 2021 poster movie review film recensie

Dune (2021)

“Dune” vertelt het mythische  en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.

Cast: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Josh Brolin, Javier Bardem, e.a.
Regisseur/schrijver: Denis Villeneuve
Studio: Warner Bros & Legendary Pictures