Recensie: Eternals

De vierde fase in de Marvel Cinematic Universe is in volle gang. Met eerst series als Wandavision, The Falcon and the Winter Soldier en Loki die op Disney+ uitkwamen, is het nu de beurt aan superheldenfilms. In Eternals brengt Marvel een nieuwe groep superhelden naar het grote scherm. Een nog onbekende groep die met een bioscooprelease introductie in de MCU krijgt. Helaas was de groep nog zo onbekend bij het grote publiek dat er veel uitleg nodig is om het verhaal op te starten. Jammer. De potentie is groot en visueel is de film een spektakel, maar het duurt te lang voor het spektakel daadwerkelijk losbarst.

De buitenaardse Eternals zijn meer dan 7000 jaar geleden door Celestials naar de aarde gestuurd om de planeet te redden van de deviants. Met de instructies dat ze enkel mochten vechten tegen de deviants, zijn de krachten van Eternals dus nog niet eerder in de MCU voorgekomen. Zelfs niet toen Thanos in Avengers: Infinity War in zijn vingers knipte en de halve mensheid verdween.

Maar de deviants zijn weer terug op aarde. Dus de Eternals komen na eeuwen van elkaar te zijn gescheiden weer bij elkaar. Na wat openbaringen blijken de deviants niet eens de grootste vijand van de Eternals te zijn. Maar met superkrachten als laserogen, energie uit handen schieten, supersnelheid, supersterk en vanuit niets elk wapen kunnen vormen, doen de Eternals er alles aan om ook deze vijand te bestrijden. Zelfs als niet iedereen meer voor hetzelfde doel wil vechten.

Sterrencrew maakt geen verschil

Het verhaal en de trailers beloofden heel veel goeds. Zeker gezien het succes van Marvel in de bioscoop de laatste jaren. Maar helaas weet de introductie van deze nieuwe superhelden geen grote indruk achter te laten. Onverwachts gezien de cast onder leiding stond van regisseuse Chloé Zhao, die begin 2021 nog een Oscar won voor beste regisseur voor haar werk aan Nomadland.

De cast zelf kun je overigens ook niet over het hoofd zien. Richard Madden, Gemma Chan, Kumail Nanjiani, Salma Hayek, Kit Harington en Angelina Jolie zijn allemaal van de partij. Maar het verschil maken, dat konden zij ook niet. Dit ligt grotendeels aan het script dat voor meer dan de helft bestond uit het uitleggen van de situatie. Prima bij de meeste films, maar niet wat je van Marvel verwacht en wilt zien. Zeker gezien Eternals een speelduur van maar liefst 2 uur en 37 minuten heeft, ga je toch liever wat sneller richting de actie en apotheose. En deze komt er zeker, alleen een beetje laat. Hierdoor lijkt het eind wat gehaast in vergelijking met het eerste deel van de film.

Waar Eternals wel enorm hoog op scoort, is het visuele aspect. De CGI crew heeft zich ontzettend uitgeleefd. Dit gebeurt natuurlijk al gauw als het om vliegende superhelden gaat die ook nog eens laserogen hebben, maar er is hier een schepje bovenop gegooid. Prachtig! Het ogenschijnlijk diepe verhaal dat uiteindelijk op de oppervlakte blijft hangen, wordt hierdoor bijna vergeven.

Marvel introduceert in Eternals dus niet alleen een groep nieuwe superhelden, ze gaan ook een andere kant op qua genre. Het blijft een superheldenfilm, maar typisch Marvel is het niet. Minder grappen en meer dramatiek. Dat zijn we (nog) niet gewend van de film studio. Wat dat betreft heeft de film meer weg van DC Comics. Maar wie weet wat de Eternals verder nog gaan brengen. Dat ze terugkomen, is een zekerheid. In welke vorm is nog niet duidelijk. Maar de post-credits scènes (er zijn er 2 dus lekker blijven zitten) beloven dat Marvel meer verhalen met specifieke karakters wil maken. De nieuwsgierigheid is hiermee wel gewekt!

Trailer Eternals ©Marvel Entertainment
Marvel Eternals poster review recensie Popvaulture

Eternals (2021)

Marvel Studios’ Eternals volgt een groep buitenaardse helden die al sinds het begin van de mensheid de aarde beschermen tegen het kwaad.
Wanneer monsterlijke wezens, waarvan men dacht dat ze verloren waren gegaan in de geschiedenis, op mysterieuze wijze terugkeren, worden de Eternals gedwongen zich te herenigen om de mensheid opnieuw te verdedigen.

Cast: Richard Madden, Gemma Chan, Kumail Nanjiani, Salma Hayek, Kit Harington, Angelina Jolie, e.a.
Regisseur: Chloé Zhao
Studio: Marvel Studios