Recensie: Free Guy

Games worden al jaren verfilmd. Kijk maar eens naar Lara Croft: Tomb Raider of de Netflix serie The Witcher. Maar de laatste jaren worden niet alleen de verhalen binnen een game verfilmd, maar juist de gamer (Ready Player One, Jumanji: Welcome to the Jungle) en de personages (Wreck-It Ralph). Neem een combinatie van al deze films en je krijgt Free Guy. Op het eerste oog lijkt het een simpele film, maar de cast, spectaculaire special effects en een hilarische Ryan Reynolds zorgen voor een sterke en absoluut vermakelijke film.

Hoofdpersonage Guy is een NPC, een non-player character, binnen het spel Free City. Iedere dag gaat hij onwetend naar zijn werk als bediende bij een bank die elke dag minstens drie keer wordt beroofd. Alles loopt zoals het hoort, tot Guy erachter komt dat hij zich in een spel bevindt. Een verhaallijn die hoogstwaarschijnlijk is geïnspireerd door The Truman Show.

In de echte wereld probeert de game designer, Antwan, een nieuwe versie van de game te lanceren. Maar dat betekent dat de nieuwe Guy verloren zou gaan. Samen met speelster Molotovgirl gaat hij op pad om zelf een hoog level te krijgen en te kunnen helpen met het redden van het spel. Een missie om zijn digitale wereld te redden. The world needed a hero, they got a guy!

Sterk optreden cast van Free Guy

Een film met Ryan Reynolds in de hoofdrol, levert de laatste jaren veel succes op. Zijn rollen in Deadpool (1 en 2), The Hitman’s Bodyguard, The Hitman’s Wife’s Bodyguard en Pokémon: Detective Pikachu hebben hem geen windeieren gelegd. Toch zijn er veel raakvlakken tussen zijn rollen. Hij speelt vaak hetzelfde karakter. En zo ook in Free Guy. Maar dat is eigenlijk precies wat Guy nodig heeft: een naïef karakter met flauwe humor. En wie beter dan Ryan Reynolds om dit te spelen!

Ook zijn tegenspeelster Jodie Comer levert. Haar dubbele rol als game-personage Molotovgirl en Millie in de echte wereld, weet ze goed gescheiden te houden. De Kill Bill-vibe die rondom Molotovgirl hangt, is rondom de nerdy Millie nergens te vinden. Comer’s chemie met Reynolds en Joe Keery versterkt het ietwat zwakke verhaal. Samen met beide mannen zet ze binnen en buiten de game een sterk optreden neer.

Te zien op Disney+

Natuurlijk is het geen film over gamen zonder een aantal leuke cameo’s en easter eggs. Zo komen meermaals referenties naar bekende games als Fortnite en GTA voorbij. Maar producerende studio 20th Century Studios maakt ook uitgebreid gebruik van de samenwerking met Disney. Als wapens komen lightsabers (Star Wars) en het schild van Captain America (Avengers) voorbij. Kort na de opnames van Free Guy werd 20th Century Studios volledig door Disney overgenomen, maar het lijkt dus dat ze daarvoor ook aardig wat zeggenschap hadden over de productie van deze film.

Door de overname van 20th Century Studios door Disney, is Free Guy nu al op streamingdienst Disney+ te zien. Zonder extra VIP-toegang. Dus iedere abonnee heeft de kans om Free Guy te bekijken. Een aanrader! Zeker als je thuis bent in pop culture en wel wat afweet van populaire games.

Don’t have a good day, have a great day!

Trailer Free Guy ©20th Century Studios
Free Guy poster Ryan Reynolds Jodie Comer Taika Waititi Joe Keery

Free Guy (2021)

Een actie-comedy met Ryan Reynolds als de zachtaardige bankmedewerker Guy, die op een dag ontdekt dat hij in een videogame leeft. Elke dag weer is Guy het slachtoffer van players en wordt hij beroofd, aangereden of op een andere manier mishandeld als NPC (non-playing character). En alsof dat nog niet genoeg is, besluit de eigenaar met de game te stoppen. Samen met een vrouw, die zowel een mens als een gamepersonage is, is Guy vastberaden om de held te worden van zijn eigen verhaal. In een wereld waarin alles mogelijk is, wil hij de man worden die zijn wereld redt, voordat het te laat is.

Cast: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Taika Waititi, Joe Keery, e.a.
Regisseur: Shawn Levy
Schrijvers: Matt Lieberman & Zak Penn
Studio: 20th Century Studios