Recensie: Glass Onion: A Knives Out Mystery

Na het onverwachte succes van Knives Out in 2019 besloot Netflix om maker Rian Johnson ook een deel 2 te laten maken. In Glass Onion: A Knives Out Mystery werkt detective Benoit Blanc (Daniel Craig) aan een nieuwe zaak. De verwachtingen zijn hoog gespannen na het verrassende eerste deel, maar helaas weten Johnson en Netflix in dit tweede deel niet te overtuigen.

Een vriendengroep krijgt allemaal een doos bestaande uit puzzels thuisgestuurd. De puzzels worden opgelost en een uitnodiging voor een murder mystery-feest op het privé-eiland van hun vriend en multimiljonair Miles Bron verschijnt. Ook Andi Brand is uitgenodigd. De voormalig zakenpartner van Miles en ex-vriend van de rest van de club.

Benoit Blanc heeft ook een uitnodiging. De beste detective ter wereld aanwezig op een murder mystery-party. En dat is misschien maar goed ook. De spanningen lopen al snel hoog op. Mondt het murder mystery feest dan toch uit in een echte murder mystery en whodunnit?

Trailer Knives Out: Glass Onion ©Netflix

Te lange opbouw

Met Knives Out wist Rian Johnson te verrassen. Een moderne Agatha Christie met een eigen Hercule Poirot. Met name de donkere humor was de perfecte combi met het bekende whodunnit-genre dat al ontelbare keren is verfilmd. Niet voor niets dat Netflix graag nieuw leven blaast in deze serie.

Helaas kan Glass Onion niet tippen aan zijn voorganger. Dit komt voornamelijk door het eerste deel van de film. Tijdens een ellenlange opbouw worden alle personages besproken. Fijn, maar iets te uitgebreid. Het is wachten tot de moord wordt gepleegd. Het is de tweede helft die door verrassende plottwists de film weer interessant maakt. Zo zie je maar weer, het schrijven van een whodunnit is een ware kunst en kan niet zomaar herhaald worden.

Sterrencast in Glass Onion

Net als in het eerste deel, heeft Johnson weer een behoorlijke sterrencast verzameld. Edward Norton, Kate Hudson, Dave Bautista, Kathryn Hahn (WandaVision) en Leslie Odom Jr. zijn niet de minste namen. Maar de show wordt gestolen door Daniel Craig en Janelle Monáe. Met name laatstgenoemde laat zien dat ze meer dan een zangeres is. Dit liet ze eerder al eens zien in Hidden Figures, maar heeft sindsdien nauwelijks voor de camera gestaan. Dit gaat hopelijk hierna veranderen.

Maar naast de sterren mogen ook de productieteams genoemd worden. Het dak in de vorm van een ‘glazen ui’ op een fantastisch huis op een privé-eiland. De over-the-top inrichting van datzelfde huis. En de kitscherige en dure kleding die wordt gedragen door de personages (let op het zwempak van Benoit Blanc). Overal is over nagedacht. Netflix zal een groot budget beschikbaar hebben vrijgemaakt om dit allemaal te kunnen tonen. Knives Out deel 3 is ook al aangekondigd door de streamingdienst. Wanneer deze verschijnt, is nog onduidelijk. Tot die tijd is voor fans van het whodunnit-genre Glass Onion een echte must-see. Maar het is wel een film die je kunt afvinken na hem te hebben gezien.

Glass Onion: A Knives Out Mystery poster Daniel Craig Netflix

Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022) – Netflix

De wereldberoemde detective Benoit Blanc reist naar Griekenland om een mysterie te ontrafelen waarbij een miljardair en zijn bonte vriendengroep zijn betrokken.

Cast: Daniel Craig, Edward Norton, Kate Hudson, Dave Bautista, Janelle Monáe, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., e.a.
Regisseur/schrijver: Rian Johnson
Studio: Netflix