Recensie: Gunpowder Milkshake

Actiethriller Gunpowder Milkshake is de vrouwelijke John Wick met een moeder-dochter relatie als centrale thema. Sterrencast Karen Gillan, Lena Headey, Angela Bassett, Carla Gugino en Michelle Yeoh doen er alles aan om een zwak script tot een goed einde te brengen. Helaas werkt regisseur Navot Papushado hen tegen en brengt een uitgerekte, trage actiefilm die enkel als entertainment goed scoort.

Hoe groot is de kans dat je dochter een seriemoordenaar wordt, als dat ook jouw beroep is? In een poging om haar dochter van zo’n leven te beschermen, laat Scarlet haar twaalfjarige dochter Sam achter. Ze wordt opgevangen door misdaadorganisatie ‘The Firm’ en wordt (surprise, surprise) opgeleid tot seriemoordenaar. Like mother, like daughter.

Wanneer een volwassen Sam tijdens een klus in contact komt met een jong meisje, lopen haar werkzaamheden niet zoals gepland. In een poging het meisje uit de vuurlinie te houden, keert ze zich tegen ‘The Firm’. Het gevolg? De gehele maffiabende die achter haar aan komt om haar te doden.

In een retro setting met milkshakes, bowling banen, grote bibliotheken en hippie-busjes, hebben de filmmakers een originele tijd gevonden om het verhaal te doen afspelen. Helaas duren de vechtscènes te vaak te lang waardoor het tempo uit de film wordt gehaald. Het plot zelf is zwak en had meer diepgang kunnen gebruiken. Hoofdrolspeelster Karen Gillan doet haar best om haar opgedane ervaring als Nebula in Marvel’s Guardians of the Galaxy en Ruby in Jumanji: Welcome to the Jungle nu ook in de rol van seriemoordenaar te laten zien. Hier slaagt ze met vlag en wimpel in waardoor ze Gunpowder Milkshake bijna in haar eentje draagt.

Gunpowder Milkshake: Vernieuwde Kill Bill?

De vele vechtscènes houden zich niet in. Qua gewelddadigheid doet de film niet onder voor films als John Wick en Kill Bill. Toch mist er iets bij Gunpowder Milkshake waardoor deze niet zomaar in hetzelfde rijtje van actiethrillers kan worden geplaatst. Hoezeer de sterrencast haar best ook doet.

Misschien is het ook te veel om én een verhaal rondom een gezochte seriemoordenaar én een dubbele moeder-dochter relatie te vertellen. De focus ligt nu op geen van beiden, waardoor het script alle kanten op gaat. Maar dit betekent niet dat de film niet de moeite waard is. Wie van een leuke actiefilm houdt, zal niet teleurgesteld achterblijven. Het entertainment gehalte van Gunpowder Milkshake is hoog. Voor het Nederlandse filmpubliek blijkbaar zo hoog dat deze eerst in de bioscoop zou wordent uitgebracht in plaats van op een streaming dienst. Apart. Want buitenlandse Netflix accounts hebben al vanaf juli 2021 de mogelijkheid de film te streamen. Toch is last-minute besloten om de bioscopen over te slaan. Vanaf 5 november is Gunpowder Milkshake beschikbaar op concurrent Prime Video. Een slimme keuze van Amazon om de rechten van deze top streaming-film te bemachtigen.

Trailer Gunpowder Milkshake ©The Picture Company & StudioCanal
Poster Gunpowder Milkshake movie review film recensie

Gunpowder Milkshake (2021)

Sam (Karen Gillan) was pas twaalf jaar oud toen haar moeder Scarlet (Lena Headey), een vooraanstaande sluipmoordenaar, gedwongen werd om haar te verlaten. Opgevangen door ‘The Firm’ – de misdaadorganisatie waar haar moeder voor werkte, treedt ze in haar moeders voetsporen en werkt ze zich op tot huurmoordenaar. Wanneer Sam vervolgens een jong meisje onder haar hoede neemt, worden alle zaken echter op zijn kop gezet en moet ze zich tegen ‘the Firm’ keren.

Cast: Karen Gillan, Lena Headey, Angela Bassett, Carla Gugino, Michelle Yeoh, e.a.
Regisseur: Navot Papushado
Studio: The Picture Company & StudioCanal