Recensie: In The Heights

Films gebaseerd op musicals zijn de laatste jaren niet aan te slepen in de bioscoop. En de één lukt beter dan de ander. Een nieuwe aanwinst in de succesvolle kant van de musicalfilms is In The Heights. De musical, geschreven door Lin-Manuel Miranda, gaat over een wijk in New York waar voornamelijk Latijns-Amerikaanse immigranten met hun families wonen. Een vrij simpel concept voor een goed verhaal.

Usnavi (verbastering van U.S. Navy) heeft een kleine supermarkt in de New Yorkse wijk The Heights die hij samen met zijn neefje Sonny runt. Maar zijn eigen winkel hebben, is niet zijn grootste droom. Eigenlijk zou hij graag terug willen naar zijn geboorteland, de Dominicaanse Republiek. En Usnavi is niet de enige dromer in The Heights. Ook zijn vrienden Benny, Nina en Vanessa hebben ieder hun eigen droom. Maar helaas wonen ze in The Heights en hebben ze daardoor minder kansen en moeten hard werken om hun dromen waar te maken.

De hechte familie die alle Latijns-Amerikaanse inwoners in The Heights hebben, is de basis voor deze musicalfilm. Waar het hebben van grote dromen zeker een realistisch en vrij simpel verhaal is, brengt de film magie die alleen musicals hebben met zich mee. Het waarmaken van dromen is iets van elke tijd. In 2016 werd de filmwereld zielsgelukkig van La La Land, ook een musicalfilm over groots dromen. In The Heights lijkt wat dat betreft op de veelgeprezen jazzfilm, maar weet zich toch te onderscheiden. Met name de cast en de muziek dragen hieraan bij.

Nieuwste toevoeging aan succesvolle musicalfilms

De muziek van In The Heights doet veel denken aan hitmusical Hamilton, ook een productie geschreven door Lin-Manuel Miranda. En waar er bij Hamilton voor is gekozen om de musical op Broadway zelf te filmen en als film op Disney+ uit te brengen, is In The Heights dus een verfilming van de musical geworden. Een goede keuze, enkel komt de film wel erg traag op gang door de vele personages die moeten worden geïntroduceerd. Naarmate de film halverwege is, komt de vaart erin en wordt deze alleen maar beter.

En niet alleen de muziek, ook de acteurs hebben banden met Hamilton. Zo speelde Anthony Ramos een van de hoofdrollen op Broadway en komt Lin-Manuel Miranda zelf ook voorbij in een paar korte cameo’s. Naast deze Broadway-bekenden introduceert Jon M. Chu ook nieuwelingen aan het grote publiek zoals Leslie Grace en Melissa Barrera. Met name wanneer zij zingen, doen de twee actrices absoluut niet onder voor de rest van de cast en zetten hele goede scènes neer.

Met name de emotionele scène die volgt na de stroomstoring die de hele Heights treft, is een schot in de roos. Het absurde wat bij deze dromerige musicalfilm af en toe voorbij komt, wordt teniet gedaan door een realistische representatie van angst en onmacht. De inwoners van The Heights worden uitgedaagd en moeten zij hun hechte band bewijzen. Je blijft meeleven met de inwoners van het opgegeven Washington Heights. Dit maakt van In The Heights ;een dromerige, maar ook realistische toevoeging aan het musicalfilm genre.

Trailer In The Heights ©Warner Bros.
Poster In the heigths lin-manuel miranda recensie review

In The Heights (2021)

Lights up on Washington Heights… De geur van een cafecito caliente hangt in de lucht even buiten metrohalte 181st Street, waar de mensen uit deze levendige en hechte gemeenschap door hun dromen worden samengebracht.
Te midden van dit alles bevindt zich de sympathieke bodega-eigenaar Usnavi die elke cent die hij verdient opspaart, terwijl hij hoopt op en fantaseert en zingt over een beter leven. De bedenker van de Broadway-musical “Hamilton” en de regisseur van “Crazy Rich Asians”, “Step Up 2: The Streets” & “Step Up 3D” nodigen je uit voor de gebeurtenis van de zomer, op een plek waar de straten gevuld zijn met muziek en kleine dromen groot worden… “In the Heights”.

Cast: Anthony Ramos, Corey Hawkins, Leslie Grace, Melissa Barrera, e.a.
Schrijvers: Lin-Manuel Miranda en Quiara Alegría Hudes
Regisseur: Jon M. Chu
Studio: Warner Bros. Pictures