Recensie: Disney’s Jungle Cruise

Jungle Cruise is de nieuwe avonturenfilm van Disney gebaseerd op een attractie in de Disneyland parken. De film is een mix van Indiana Jones, Tomb Raider, Pirates of the Caribbean en National Treasure, maar levert geen gelijkwaardig resultaat. Het zwakke plot wordt door de goed gecaste Dwayne Johnson, Emily Blunt en Jack Whitehall grotendeels goedgemaakt. Disney’s Jungle Cruise is zeker vermakelijk, maar geen sterke avonturenfilm.

Zo’n 300 jaar geleden ging de Spaanse ontdekkingsreiziger Aguirre met een team op pad om een medicijn te vinden voor zijn ongeneeslijk zieke dochter. Hij zocht naar de mythische Tranen van de Maan: een boom met geneeskrachtige bladeren. Aguirre ging gewelddadig door de Amazone in Brazilië en werd vervloekt. Hij mocht de Amazone nooit meer verlaten.

300 jaar later zijn er nog maar een paar mensen die geloven in de mythe. Zo ook Dr. Lily Houghton en haar broer MacGregor. Na eerst te worden uitgelachen voor hun overtuiging dat de mythe echt is, gaan ze op reis naar de Amazone om de Tranen van de Maan zelf te vinden. Eenmaal in Brazilië hebben ze een boot nodig om over de Amazone te varen op weg naar hun bestemming. Ze boeken de jungle cruise van Frank en gaan op pad.

Ondertussen zijn andere partijen ook op de hoogte van hun zoektocht naar de Tranen van de Maan. Lily, Frank en MacGregor worden achtervolgd door Prins Joachim. Hij trekt met een onderzeeër door de Amazone en achtervolgd Lily Houghton bij elke stap die ze zet.

Het zwakke plot van Jungle Cruise

Een zoektocht door de jungle naar een verborgen tempel met een magische boom. Er zijn genoeg voorbeelden van avonturenfilms die er wel in slagen om met een enkele zoektocht een sterke film neer te zetten. Helaas slaagt Jungle Cruise daar niet in.

Dit ligt vooral aan de slechteriken. Prins Joachim (Jesse Plemons) en Aguirre (Edgar Ramirez) fungeren beide als slechterik. Toch komen ze allebei niet in de buurt van een goed geschreven slechterik. De zwakke punten in het plot komen met name hier naar voren. Van Aguirre, die als een soort geest en natuurkracht met zijn team Frank en Lily terroriseert, wordt veel te laat duidelijk wat zijn kwade bedoelingen zijn. Prins Joachim is daarnaast veel te luchtig geschreven door hem als tiran met een Duits accent neer te zetten. Het belachelijke karakter dat vervolgens ontstaat, haalt de gehele film al snel naar beneden. Dit samen met de grappen die erg kinderlijk en flauw zijn (de expres flauwe grappen uitgezonderd), zorgt voor een zwakke film. Gelukkig maken de acteurs een hoop goed.

Blijft vermakelijk – met name door goede cast

Met Dwayne Johnson en Emily Blunt als respectievelijk Frank en Lily heeft Disney groots uitgepakt. De chemie tussen de twee komt vanaf hun eerste gezamenlijke scène over. Maar niet alleen hun chemie is erg goed gecast, ook in hun individuele scènes stelen ze de show. Het plot en het script zijn wat zwak, maar Johnson en Blunt maken er absoluut het beste van.

De grootste bijrol is voor Jack Whitehall. De Engelse stand-up comedian zet zijn rol als de sullige en verwende MacGregor goed neer. Opvallend aan zijn karakter is de scène waarin hij heel subtiel uitlegt aan Dwayne Johnson’s karakter Frank dat hij homoseksueel is. Disney gebruikt geen letterlijke woorden, maar heeft met MacGregor wel een van hun eerste openlijk homoseksuele personages geschreven.

Al met al is het dus aan de cast om nog iets van het script te maken. En dat lukt aardig. De film is leuk en vermakelijk, maar een sterk script en plot is niet aanwezig. Kinderen en fans van Disney zullen zich hoe dan ook vermaken met deze film. Na een gelijktijdige release in de bioscoop en op streamingdienst Disney+ (met VIP-toegang net als eerder onder andere Raya and the Last Dragon), is het langverwachte Jungle Cruise nu eindelijk voor iedereen te zien!

Trailer Jungle Cruise ©Disney
Poster Disney's Jungle Cruise

Disney’s Jungle Cruise (2021)

Beleef het avontuur van je leven met de populaire Dwayne Johnson en Emily Blunt in Disney’s ‘Jungle Cruise’. Het is een gewaagde, spannende reis door de Amazone met de geinige kapitein Frank Wolff en de onverschrokken onderzoeker dr. Lily Houghton. Ze reist van Londen naar het regenwoud van de Amazone en huurt de dubieuze diensten van Frank in om haar te vervoeren op La Quila – zijn gammele, maar charmante boot. Lily wil een oude boom vinden met een ongekende geneeskracht. Deze boom zou de toekomst van de geneeskunde kunnen veranderen. Tijdens hun geweldige zoektocht ervaart het vreemde duo allerlei gevaren en bovennatuurlijke krachten, die zich verschuilen achter de verraderlijke schoonheid van het dichtbegroeide regenwoud. Maar als de geheimen van de verloren boom worden onthuld, staat er veel meer op het spel voor Lily en Frank, en hangt hun lot – en dat van de mensheid – aan een zijden draadje.

Cast: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Jack Whitehall, Edgar Ramirez, Jesse Plemons, e.a.
Regisseur: Jaume Collet-Serra
Studio: Walt Disney Studios