Recensie: Luca (Disney+)

De nieuwste animatiefilm van Pixar Animation Studios is Luca. Disney heeft de film wereldwijd uitgebracht op de eigen streamingdienst Disney+. En het mooie daarvan, Luca is voor alle abonnees beschikbaar. Zonder VIP-toegang. Een leuk cadeautje van Disney, want Luca is een goed geanimeerde en vermakelijke film!

De draait rondom Luca Paguro, een zeemonster. Alhoewel monster niet helemaal de juiste naam is. Luca is een onschuldige jonge herder van zijn kudde ‘goatfish’ bij zijn ouders op hun boerderij op de bodem van de zee. Ver weg van de oppervlakte en de mensen. Dat Luca onder water verveelt raakt en meer wil zien, is te begrijpen. Wanneer hij op een dag Alberto tegenkomt die hem naar de oppervlakte leidt, is Luca verkocht.

Luca en Alberto leven zich helemaal uit boven water. En ze krijgen een gezamenlijke droom naar aanleiding van een poster: op een Vespa de wereld rond! Klinkt als een mooie droom, maar er is een probleem. Zeemonsters kunnen zich op het droge veranderen in mensen, maar zodra hun huid in aanraking komt met water, krijgen ze hun schubben meteen weer terug. Niet handig als je je wilt verstoppen in een vissersdorpje dat altijd op zoek is naar de mythische zeemonsters die af en toe worden gespot.

Maar gefocust op hun Vespa, gaan Luca en Alberto een vriendschap aan met Giulia. Giulia is erop gebrand om deze zomer de Portorosso Cup te winnen, een triatlon die bestaat uit zwemmen, pasta eten en de berg op en af fietsen. Op het spel bij deze cup, een leuk zakcentje prijsgeld. Net genoeg om een roestige, oude Vespa te kopen. Luca en Alberto hebben hun doel gevonden: samen met Giulia als echte ‘underdogs’ de Portorosso Cup winnen en hun eigen Vespa kopen!

Pixar slaat weer toe met Luca

Na succesfilms als Toy Story, Cars, Onward en Soul heeft Pixar al vaak laten zien wat ze kunnen. En ook zet Luca Disney Pixar weer op een voetstuk. De geweldige animatie zorgt dat je heel even in de Italiaanse Rivièra van de jaren 50 waant. Wat bijdraagt aan de Italiaanse sfeer, is de muziek. De Italiaanstalige muziek op de achtergrond past perfect bij de setting en het verhaal. Heel knap gedaan!

Niet alleen de setting en sfeer is visueel geslaagd, ook de personages zijn goed in elkaar gezet. Vooral de scènes waarin de zeemonsters overgaan van mens naar vis, en andersom, zijn enorm snel en vloeiend geanimeerd.

Aanrader

Vergelijkbaar met Raya and the Last Dragon, een andere Disney animatiefilm uit 2021, is ook de meerderheid van de stemmencast van Luca uitgekozen op hun achtergrond. Met uitzondering van de hoofdrollen dan. Luca wordt ingesproken door de jonge Jacob Tremblay (Room, Wonder) en Alberto door Jack Dylan Grazer (IT, Shazam!). Beide hebben ze enorm goed werk geleverd om de animatie leven in te blazen. Zeker aangezien ze niet in een professionele studio zijn geweest, maar alles thuis hebben opgenomen. De normale manier om deze film te maken, werd door de corona pandemie niet meer mogelijk gemaakt. Ook de rest van de cast heeft dit enorm goed gedaan. Onder andere actrice Maya Rudolph is als Luca’s moeder van de partij. Dat zij goed stemmen in kan spreken, heeft ze al laten horen in haar eerdere werk in onder andere The Mitchells vs The Machines. Maar ook in Luca zet ze haar stem weer goed in.

Luca is een coming of age verhaal waarin Luca centraal staat. Hiernaast is vriendschap een groot thema dat met Alberto en Giulia op verschillende manieren wordt ontdekt. De verhaallijn van de verschillen tussen de mensen en zeemonsters blijft af en toe ietwat oppervlakkig (pun intended). Disney had dit thema verder de diepte in kunnen brengen, maar doet dit niet. Het blijft dan ook een animatiefilm die met name voor kinderen is bedoeld. Al met al zal Luca Disney weer een enorm succes bezorgen. Tijdens en na het zien van het geanimeerde Italiaanse zonnetje, waan je je nog even in de wereld van Luca. Disney en Pixar laten nog maar eens zien hoe animatiefilms kunnen worden gemaakt!

Trailer Luca © Disney Pixar
Poster Luca Disney Pixar film

Luca (2021) Disney

De nieuwe film van Disney en Pixar, ‘Luca’, gaat over een jongen die een onvergetelijke zomer beleeft in een klein stadje aan de Italiaanse Rivièra. Luca deelt zijn avonturen met zijn vriend Alberto, maar hun plezier wordt bedreigd door een groot geheim: ze zijn zeemonsters uit een andere wereld, onder het wateroppervlak.

Cast: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Emma Berman, Maya Rudolph, e.a.
Regisseur: Enrico Casarosa
Producer: Andrea Warren
Studio: Pixar Animation Studios & Walt Disney Studios Motion Pictures