Recensie: Ma Rainey’s Black Bottom

Dat de kwaliteit van de originele films en series van streamingdiensten niet meer onderdoet voor de grote bioscoop kaskrakers, dat bewijst Netflix al een paar jaar. Zelfs het meedingen naar prestigieuze filmprijzen zoals de Oscars en de Golden Globes is voor niemand meer ondenkbaar. En zeker dit afgelopen corona-jaar is het publiek steeds meer op streamingdiensten gaan leunen. Geen wonder dus dat onder andere Netflix en Amazon Prime Video vaak genoemd worden bij de Oscar-genomineerden van dit jaar. Voor Netflix is onder andere Ma Rainey’s Black Bottom een grote kanshebber op de prestigieuze filmprijs.

Muziekfilms doen het goed de laatste jaren. Wat begon met de jazz-gerelateerde films Whiplash en La La Land, mondde uit in films gebaseerd op het leven van een populaire artiesten zoals Queen en Freddy Mercury in Bohemian Rhapsody en Elton John in Rocketman. Neem een combinatie van deze twee soorten muziekfilms en je hebt Ma Rainey’s Black Bottom

De film gaat over de populaire blues zangeres Ma Rainey in de jaren 20 van de vorige eeuw. Zij en haar kwartet moeten van de platenbaas in Chicago een album opnemen, wat langer duurt dan afgesproken. Door onder andere de sterke persoonlijkheden van Ma Rainey zelf en haar ambitieuze trompettist Levee komt de studiosessie van het nummer ‘Ma Rainey’s Black Bottom’ niet echt op gang. De spanningen lopen hoog op tot een ultiem hoogtepunt (of dieptepunt).

De film speelt zich, afgezien van de openingsscène, in zijn geheel af tijdens één studiosessie. Dit is een korte tijd om een goed verhaal neer te zetten en te vertellen. De scenaristen van Ma Rainey’s Black Bottom slagen er toch in om een anderhalf uur durende studiosessie met verrassende wendingen te geven. Het tempo van de film laat wel op zich wachten. Het verhaal is goed, maar het script had korter gekund met vele herhalingen en wat overbodige tekst. 

De acteerkunsten van Viola Davis en Chadwick Boseman

Is het dan anderhalf uur lang wachten totdat de climax komt? Nee absoluut niet. Dat deze Netflix Original kans maakt op prijzen is niet heel onverwacht met een cast bestaand eruit onder andere Viola Davis en Chadwick Boseman. Davis neemt het titelpersonage Ma Rainey op zich. Ze speelt de ultieme diva die eist wat ze wil en met minder geen genoegen neemt. Haar tegenspeler, Boseman, speelt de ambitieuze Levee, een trompettist. Hij wil het kwartet van Ma Rainey als een opstapje gebruiken om zelf beroemd te worden. 

Boseman is bij het grote publiek bekend geworden met zijn hoofdrol in Marvel’s Black Panther, maar hij in deze film zien dat hij niet alleen in grote blockbusters te zien moet zijn. Zijn acteerkwaliteiten zijn de hoogtepunten van Ma Rainey’s Black Bottom. Met name tijdens een emotionele monoloog over een trauma dat Levee opliep in zijn jeugd, laat Boseman zien dat hij met grote acteurs vergeleken mag worden. Het is voor de filmwereld een groot verlies dat Chadwick Boseman in 2020 is overleden na een lange strijd met kanker. 

De prestaties van Boseman en Davis hebben de ietwat trage film echt beter gemaakt. Beiden hebben dan ook een nominatie voor Beste Acteur/Actrice in een Hoofdrol in de wacht gesleept tijdens de komende Oscars op 25 april. Met de uitreiking van de Golden Globes in het achterhoofd, lijkt de kans groot dat Chadwick Boseman zijn nominatie postuum kan verzilveren. Wat deze film betreft zeer verdiend. Of Viola Davis ook weet te winnen, is iets spannender, want meerdere van haar mede-genomineerden maken een grote kans. We gaan het zien op 25 april tijdens de uitreiking van de Oscars. Tot die tijd is Ma Rainey’s Black Bottom in ieder geval een goede film om alvast in de stemming te komen en te genieten van fantastisch acteerwerk.