De nieuwste tienerfilm, Moxie!, draait rond muurbloempje Vivian. Geïnspireerd door haar moeder en een nieuwe klasgenoot toont ze haar lef (moxie) en staat ze op tegen het patriarchaat. Anoniem dat dan weer wel. De Netflix Original Moxie! is geregisseerd door comédienne Amy Poehler en is een leuke en vermakelijke film, maar blinkt niet uit binnen het genre.
Een Amerikaanse high school die fungeert als een samenleving op zich. Tienerfilms hebben het succes hiervan al veel vaker laten zien. Onder andere Mean Girls (2004), Easy A (2010), Booksmart (2019) en de klassieker Grease (1978) vertellen het verhaald over tieners die hun eigen plek binnen de samenleving van hun high school zoeken. Het verschil met Moxie!? Hoofdpersoon Vivian worstelt met seksisme op haar school en niet met haar populariteit.
Vivian (Hadley Robinson) en beste vriendin Claudia (Lauren Tsai) willen hun laatste jaren op high school doorkomen zonder al te veel op te vallen. Wanneer nieuwe klasgenoot Lucy (Alycia Pascual-Pena) haar mond opentrekt als de aanvoerder van het football-team (Patrick Schwarzenegger) haar lastig valt, wordt Vivian geïnteresseerd. Na een gesprek met haar moeder (Amy Poehler), die vroeger een uitgesproken ‘rebel girl’ was, en een aantal andere seksistische voorvallen op school, besluit ze om een zine in elkaar te zetten die deze misstanden aankaart. Vivian verspreid Moxie (zoals ze haar zine heeft genoemd) anoniem. De zine levert een enorme interesse op. Met name de vrouwelijke leerlingen tonen interesse in deze opstand tegen het patriarchaat dat op school heel duidelijk zichtbaar is. Hoe gaat de stille en onzekere Vivian vervolgens om met haar anonieme succes en andere tienerproblemen die ook nog om de hoek komen kijken?
Goed, leuk, vermakelijk, maar blinkt niet uit
Het is Poehler absoluut gelukt om een goede film neer te zetten. Met bijna 2 uur worden grote en kleinere tieneronderwerpen aangesneden die ook veelvuldig in de huidige samenleving aanwezig zijn. Beginnende talenten Hadley Robinson en Alycia Pascual-Pena brengen de timide Vivian en uitgesproken Lucy tot leven op een manier die perfect bij de film past. De casting is enorm goed geslaagd. Toch is Poehler er niet in geslaagd om uit te blinken binnen het genre.
Er wordt toegewerkt naar een climax. En deze stelt zeker niet teleur! Toch mist er iets als de film is afgelopen en de aftiteling start. Het aankaarten van seksisme op een middelbare school is een goed onderwerp voor een tienerfilm, maar de grote van het probleem en de oplossing die uiteindelijk wordt gevonden staan niet in verhouding tot elkaar. Dit maakt dat Moxie! enkel als een goede, leuke en vermakelijke film uit de verf komt.