Recensie: No Time To Die

Voor de allerlaatste keer neemt Daniel Craig de rol van Britse geheimagent James Bond op zich. In No Time To Die werkt het verhaal, dat Craig gedurende vijf films heeft opgebouwd, naar een ultieme climax. Met de hulp van eerder geïntroduceerde en nieuwe personages, neemt Bond het opnieuw op tegen een slechterik, gespeeld door Rami Malek. Met het Spectre-netwerk nog in het achterhoofd, is No Time To Die een van de weinige Bond-films die doorgaat waar het de vorige film is gebleven. Een aanrader om Spectre even terug te kijken dus!

Dat Daniel Craig een sterke Bond neer kan zetten, weten we al. Het lukt hem opnieuw om de onverschrokken, charmante 007 neer te zetten. Maar toch wordt het tijd om afscheid van hem te nemen. En wat een afscheid! No Time To Die is een opeenstapeling van vechtpartijen en antwoorden op vraagstukken die al vier films de ronde deden. Waar Craig relatief rustig begon met Casino Royale, hier stond tactiek centraler dan actie, is hij daar nu helemaal vanaf gestapt. Bond is een harde geheimagent die niet bang is voor een gevecht op leven en dood. En zo ook in No Time To Die.

Bond-girl Madeleine Swann (Léa Seydoux) heeft Spectre overleefd en maakt opnieuw haar opwachting. Met een vader die betrokken was bij de grootste criminele organisatie, is haar leven niet altijd fijn geweest. Zo ook toen er onverwachts een man met masker langskwam om verhaal te halen bij haar vader, die niet thuis was. Een traumatische ervaring die niet alleen haar moeder het leven kostte, maar ook bijna Madeleine zelf. Totdat de gemaskerde man haar van de dood redde. Sindsdien is er van de gemaskerde man nooit meer iets gehoord. Tot nu.

De nieuwe James Bond?

Met een fantastische Bond-song van Billie Eilish die al begin 2020 uitkwam, werd het enthousiasme voor deze nieuwe Bond al vroeg aangewakkerd. Maar helaas, de film werd meermaals uitgesteld. Eilish, haar broer FINNEAS en componist Hans Zimmer sloegen de handen ineen en maakten de opvolger van Adele’s Skyfall en Sam Smith’s Writing’s On The Wall. En met No Time To Die zou het zomaar kunnen dat ook Eilish bij de Oscars met een beeldje naar huis gaat voor beste nummer.

Naast de vroege release van de Bond-song, was het ook al vroeg duidelijk dat de tijd van Daniel Craig als Bond erop zit. Hij heeft het al een tijdje aangekondigd (Spoiler alert: en het einde van No Time To Die maakt dit ook wel duidelijk). Maar hoe dan nu verder? Dat het een vrouw gaat worden, lijkt al wel afgeschreven. James Bond is een mannelijk karakter en moet door een man worden gespeeld, aldus Daniel Craig. Zijn oplossing: maak een nieuwe franchise met een origineel sterk vrouwelijk karakter. Tot zover dus de input van Lashana Lynch als nieuwe 007.

Er wordt al volop gespeculeerd over wie de nieuwe Bond moet worden. Namen als Idris Elba, Tom Hardy en Henry Cavill worden al een tijdje genoemd. Maar ook Bridgerton-ster Regé-Jean Page wordt steeds vaker genoemd. Toch blijven Universal Pictures en Barbara Broccoli (producent) ontkennen dat er al een keuze is gemaakt. Blijven speculeren dan maar!

No Time To Die: Einde van een tijdperk

Vijf films. Dat is niet niks. Voor velen zal Craig bekendstaan als dé James Bond. Dat hij nu afzwaait, betekent dus het einde van een tijdperk. Hij zwaait gelukkig wel af met stijl. No Time To Die is niet zijn beste Bond-film, maar goed is hij wel. Dat komt mede door het heftige einde waar je nog lange tijd over na kunt praten.

De Bond-films worden vaak niet alleen op de acteerprestaties van de hoofdpersoon beoordeeld, maar ook op het verhaal. En dan met name de slechterik in het verhaal. Hierin toont No Time To Die een zwakte. Want alhoewel Rami Malek er alles aan doet om een sterke acteerprestatie neer te zetten, komt het net niet lekker over. Dit komt dan met name door het zwak geschreven karakter. Hier zal actrice en scenarist Phoebe Waller-Bridge (Killing Eve, Fleabag) nauwelijks input hebben gehad. Ze werd er last-minute bijgehaald om het script beter te maken. Qua vrouwelijke personages, toch wel haar specialiteit, is dit zeker gelukt. Qua slechterik, niet zo. Desondanks is het een goede en enorm vermakelijke film. Zeker voor Bond fans!

No Time To Die James Bond poster
Prefix

No Time To Die (2021)

In de 25ste James Bond-film No Time To Die heeft James Bond zijn turbulente leven als geheim agent achter zich gelaten en leidt hij een rustig bestaan op Jamaica.
Dit wordt abrupt onderbroken wanneer zijn oude vriend en CIA agent Felix Leiter hem vraagt om een ontvoerde wetenschapper te helpen bevrijden. Deze missie blijkt verraderlijker dan gedacht en brengt Bond op het spoor van een mysterieuze schurk die gewapend is met levensgevaarlijke nieuwe technologie. In No Time to Die keert Daniel Craig terug voor zijn vijfde film als Ian Flemings James Bond 007.

Cast: Daniel Craig, Léa Seydoux, Rami Malek, Ralph Fiennes, Lashana Lynch, Ana de Armas e.a.
Schrijvers: Phoebe Waller-Bridge, e.a.
Regisseur: Cary Joji Fukunaga
Producent: Barbara Broccoli
Studio: Universal Pictures