Een film over de uitvinder van een van de meest gevreesde wapens ter wereld. Laat dat maar aan Christopher Nolan over. Zijn interesse in geschiedenis en storytelling zijn een ideale combinatie. Met Oppenheimer laat Nolan opnieuw een onvergetelijke film zien. In ruim 3 uur wordt een verhaal verteld dat jaren terug heeft plaatsgevonden, maar nog steeds relevant is.
De Amerikaanse natuurkundige J. Robert Oppenheimer, ook wel de “vader van de atoombom”, staat centraal. Zoals Nolan betaamt, is dit geen chronologische film over het ontstaan van de gevreesde bom. Het gehele roerige leven van Oppenheimer komt voorbij. Hij verteld hier zelf over in een ondervraging van de FBI om zijn veiligheidsstatus weer te herstellen.
Tegenover deze verhaallijn staat de Amerikaanse politicus Lewis Strauss. De man die de veiligheidsstatus van Oppenheimer eerder heeft ingetrokken. En de man die graag minister wil worden in het kabinet van Eisenhower. De eeuwige rivaal van Oppenheimer die met valse spelletjes Oppenheimer’s carrière erg moeilijk maakte. Maar de waarheid komt altijd boven tafel.
Genialiteit in Oppenheimer
Regisseur Christopher Nolan heeft al een noemenswaardig oeuvre op zijn naam staan. Met titels als Inception, Interstellar en Dunkirk heeft hij zich al meermaals bewezen als filmmaker. En ook met Oppenheimer weet hij dit kunstje te herhalen.
Niet zomaar een verhaal over het ontstaan van de atoombom en het Manhattan Project waarvan Oppenheimer aan het roer stond. Nolan heeft ervoor gekozen de ondervragingen van zowel Oppenheimer als Strauss centraal te zetten. Een originele kijk op een gebeurtenis die de toekomst voor eeuwig heeft veranderd.
Bad guy of good guy
Als je bijnaam “vader van de atoombom” is, klinkt dat tegenwoordig niet heel positief. Toch zorgt Nolan er met zijn script voor dat hoofdrolspeler Cillian Murphy zijn Oppenheimer als zowel een good guy als bad guy neer kan zetten. En dat doet de acteur dan ook met verve.
Drie uur lang weet Murphy als zowel de jonge natuurkundestudent als de volwassen gerenommeerde wetenschapper het publiek te boeien. Daarbij krijgt hij natuurlijk hulp van een cast waar je u tegen zegt. Met Robert Downey Jr., Emily Blunt, Matt Damon en Florence Pugh heeft Nolan niet de minste bij elkaar verzameld. Met al deze grote namen is de verwachting voor Oppenheimer hoog. Maar deze zijn meer dan overtroffen. Mede hierdoor weet het publiek de film ook te vinden. Deels dankzij de spontane marketingcampagne samen met Barbie. Twee films die zich op twee uiteindes van het filmspectrum bevinden, maar die gelijktijdig zijn uitgebracht en beide een groot publiek aanspreken.