Recensie: Palm Springs

Een romantische komedie en science-fiction in één. Palm Springs klinkt als een film die je al eerder gezien hebt, maar weet zich toch te onderscheiden. De film heeft dan ook niet voor niets een recordomzet gehaald op het Sundance Film Festival vorig jaar. Na de Amerikaanse verspreiding op streamingdienst Hulu heeft Amazon Prime Video de rechten nu gekocht om Palm Springs ook aan een publiek buiten Amerika voor te stellen. Geweldig nieuws, want ondanks de bekende verhaallijn van personages die vastzitten in een tijdlus en hieruit proberen te komen, is Palm Springs een film die je absoluut niet mag missen!

De zelfde dag steeds opnieuw beleven. Het is een concept dat al meerdere malen in films voorbij is gekomen. En bovendien een succesvol concept. Onder andere Groundhog Day (1993), Edge of Tomorrow (2014) en Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children (2016) hebben het tijdlus-probleem al uitbundig uitgelegd. Reden dus voor de schrijvers van Palm Springs om de uitleg van een tijdlus achterwege te laten en hoofdpersoon Nyles enkel kort te laten verwijzen naar de vorige succesvolle films uit hetzelfde genre. Slimme truc. En fijn, want het laat veel meer tijd over voor het verhaal dat Palm Springs wil vertellen.

Je zou maar in een tijdlus terechtkomen op de trouwdag van een ander. Het overkomt Nyles (Andy Samberg). Hij beleefd dezelfde bruiloft in het zonnige Palm Springs elke dag opnieuw. Erg eenzaam totdat de zus van de bruid, Sarah (Cristin Milioti), per ongeluk ook een keer meeloopt in de tijdlus. Het begin met enkel Nyles in de lus heeft zijn momenten, zoals een perfect getimede dansscène, maar de film komt pas echt op gang wanneer Nyles en Sarah samen in de lus zitten.

Versterkende top-cast

Filosofische gedachtes over de zin van het leven, quantum fysica, depressiviteit, relatieproblemen, vriendschap, liefde en dinosaurussen, alles komt langs in Palm Springs. De diepe gesprekken worden afgewisseld met humor waarin Samberg en Milioti echte uitblinkers zijn. En dat laten ze ook hier weer zien. Samberg, bekend van SNL (1975-), Brooklyn 99 (2013-) en komedie-trio The Lonely Island, en Milioti, bekend van How I Met Your Mother (2005-2014) en Black Mirror (2011-), hebben daarnaast ook een geweldige chemie. Had Palm Springs net zo goed geweest zonder de chemie en komische kwaliteiten van Samberg en Milioti? Waarschijnlijk niet, ondanks het goedschreven script. Hoofdrolspelers Samberg en Milioti dragen de film naar een hoger niveau, maar de sterke bijrol van J.K. Simmons (Spider-Man (2002), Whiplash (2014)) mag hierbij ook zeker niet vergeten worden.

Alle elementen die Palm Springs bevat, en dat zijn er veel, versterken elkaar. Een existentiële crisis behandelen met humor? Waarom niet en het werkt nog goed ook. Het werkt hier allemaal perfect. Is het een film die je nog niet eerder hebt gezien? Nee dat niet, maar regisseur Max Barbakow, de scenaristen en de topcast zorgen ervoor dat Palm Springs onvergetelijk is. Kijkend heb je gegarandeerd een leuke tijd terwijl je nadenkt over wat jij zou doen in zo’n situatie en lacht om het ingestudeerde dansje van Nyles en Sarah, de zoon van J.K. Simmons’ personage en dinosaurussen.