Recensie: Promising Young Woman

Met Promising Young Woman heeft de streamingdienst van Amazon, Prime Video, een pareltje in handen. De film verteld een feministisch ‘rape and revenge’ verhaal dat ook goed binnen de #metoo beweging past. Met flink wat vrolijke pasteltinten en donkere komedie, wordt het zware en heftige verhaal van Cassie verbloemt. Hierdoor is Promising Young Woman geen typische feministische film en toegankelijk voor een grote groep filmliefhebbers.

Het verhaal

Met gevaar voor eigen leven doet Cassie elke avond in een bar of club alsof ze stomdronken is en niet meer op haar benen kan staan. Wanneer er dan een man naar haar toe komt die zo vriendelijk is om haar te helpen thuis te komen, en die mannen komen elke keer weer, begint haar snode plan. De mannen denken dat ze een vrouw hebben getroffen die, doordat ze dronken is, overal mee instemt en niet tegenstribbelt. Het kan dus geen kwaad om iets meer te proberen dan haar alleen thuis te brengen. Maar dan wordt Cassie ‘wakker’ en confronteert ze de potentiële verkrachters.

Is het normaal dat Cassie dit doet? Niet echt. Het woord sociopaat wordt dan ook meermaals genoemd in de film. De oorsprong van deze actie van Cassie ligt bij haar vriendin Nina. Samen begonnen ze als veelbelovende jonge vrouwen aan een studie geneeskunde. Ze zijn hiermee gestopt na een gebeurtenis die nog steeds een grote invloed op Cassie’s leven heeft. Na onverwachts weer in aanraking te komen met haar verleden, door het tegenkomen van oud-klasgenoot Ryan, besluit Cassie om wraak te nemen met haar verleden.

Anders dan anders

Een heftig verhaal dat met een fantastische cast en een prachtig, grappig script enorm goed tot zijn recht komt. Het brein achter Promising Young Woman is de Britse actrice, schrijfster en producer Emerald Fennell. Onder andere bekend als Camilla Parker Bowles in seizoen 3 en 4 van The Crown op Netflix en schrijver/executive producer van Killing Eve. Maar deze keer heeft ze heft in handen genomen en haar eigen script als regisseur naar het grote doek gebracht. Tenminste dat was de bedoeling voordat de ‘grote doeken’ werden gesloten door de corona-pandemie. Maar de rechten werden door streamingdienst Prime Video gekocht en Promising Young Woman is nu voor een enorm publiek beschikbaar. 

Promising Young Woman is anders dan andere feministische films. Zeker films die na #metoo zijn uitgebracht. Hoe Emerald Fennell dat voor elkaar heeft gekregen? Het heftige verhaal verbloemen in vrolijke pasteltinten en donkere humor. Een goede keuze! De kijker blijft geboeid. Ook al is het verhaal op sommige momenten ietwat voorspelbaar.

Na afloop van de film heerst er een gemixt gevoel. Tevreden over het zien van een goede film, maar toch ietwat onbevredigd door het absurde einde. Dit einde werd overigens door de muziekkeuze al perfect geïntroduceerd. Met een instrumentale versie van Britney Spears’ Toxic gespeeld door strijkers wordt het komende onheil al voorspeld met een licht komische ondertoon.

Trailer Promising Young Woman © FilmNation Entertainment

Oscar nominaties voor Promising Young Woman

Ook in Hollywood bleef Promising Young Woman niet onopgemerkt. Bij de Oscars is de film genomineerd in 5 categorieën: Best Achievement in Film Editing (Frédéric Thoraval), Best Director (Emerald Fennell), Best Original Screenplay (Emerald Fennell), Best Actress in a Leading Role (Carey Mulligan) en Best Picture. Hiervan wist Emerald Fennell met recht de nominatie in Best Original Screenplay te verzilveren. 

De cast, onder leiding van Carey Mulligan als Cassie, weet dit heftige verhaal op een onschuldige manier goed op het publiek over te laten komen. Onder andere de scènes tussen Cassie en haar ouders, gespeeld door Clancy Brown en Jennifer Coolidge, en Cassie en haar baas, Laverne Cox, worden geweldig gespeeld. Ook de komische timing van Bo Burnham draagt enorm bij aan de toegankelijkheid van Promising Young Woman voor een breed publiek. Het volgen van dit dubbelleven van Cassie is dan ook een aanrader voor iedereen!

Poster Promising Young Woman

Cassie (Carey Mulligan) had een veelbelovende toekomst tot een mysterieus incident haar leven omgooide. Sindsdien is niets in haar leven nog wat het lijkt en leidt ze een dubbelleven. Overdag is ze een charismatische veelbelovende jonge vrouw, ’s nachts struint ze elke nachtclub af waar ze zich dronken voordoet om zich te laten oppikken door zogenaamd bezorgde mannen.
Cast: Carey Mulligan, Bo Burnham, Laverne Cox, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, e.a.
Schrijfster/regisseur: Emerald Fennell
Studio: FilmNation Entertainment