Recensie: Raya and the last Dragon

Met Raya and the Last Dragon heeft Walt Disney Animation Studios weer een prachtige animatiefilm gemaakt. Met name de visuele effecten zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Plak daar een goede stemmencast en een redelijk verhaal bij en je hebt een topfilm!

Het verhaal draait om Kumandra. Een fictief land gebaseerd op Zuidoost-Azië waar 500 jaar geleden een virus uitbrak dat door de laatste draak werd gestopt. Sindsdien zijn alle draken versteend en is er een mythe dat de laatste draak zich nog ergens schuilhoudt. Door een ruzie is Kumandra in 5 landen gesplitst die ruzie hebben over wie de laatste drakenmagie mag bewaren. Raya, de dochter van de leider van Heart, beschermt met haar familie de laatste drakenmagie. En dit gaat jaren goed, totdat haar vader een poging doet om Kumandra weer bij elkaar te krijgen. Tijdens deze ontmoeting wordt de bol waar de drakenmagie in zit gebroken. Hierdoor kon het virus weer toeslaan en mensen verstenen. Als reactie hierop greep de leider van ieder land greep een stukje van de bol en nam dat mee naar huis.

Raya and the Last Dragon levert een verhaal over egoïsme en vertrouwen in moeilijke situaties. Een pandemie bijvoorbeeld. Door de Super Bowl trailer werd bekend dat de film waar mogelijk in de bioscoop zou verschijnen. Helaas was dit nauwelijks mogelijk. Met dank aan onze eigen pandemie. Door de film in maart 2021 op Disney+ uit te brengen heeft Disney er dus voor gekozen om de film in Nederland helemaal niet in de bioscoop te laten zien. En waar je vanaf 5 maart nog extra VIP-toegang van €21,99 bovenop je Disney+ abonnement moest betalen, is Raya and the Last Dragon nu voor elke abonnee te zien.

Visual effects en stemmencast dragen Raya and the Last Dragon

Raya komt na het succes van Moana en Brave, waarin het verhaal en de prinsessen originele verhalen zijn en dus niet gebaseerd op mythes, sprookjes of fabels. Hiernaast is Raya ook een toevoeging aan de lijst Disney prinsessen met een Aziatische achtergrond. En na eerdere kritiek op de casting van witte acteurs in een Aziatische rol, heeft Disney daarom nu een andere keuze gemaakt. Vrijwel de gehele cast bestaat dus uit sterren met een Aziatische achtergrond. Zo spreekt Kelly Marie Tran de stem van Raya in en is Awkwafina een geweldige keuze voor de stem van draak Sisu. Ook onder andere Daniel Dae Kim, Gemma Chan en Sandra Oh zijn van de partij en spreken een stem in. Een fictief karakter leven in blazen met enkel je stem, is een kunst op zich. Maar de sterrencast slaagt hierin met vlag en wimpel!

Enig minpuntje is af en toe de dialoog zelf. Grappen vallen niet altijd goed en vlakken de film af. Dat het verhaal een Disney original is, zorgt er ook niet voor dat het verhaal echt origineel is. Veel elementen lijken op andere Disney films en zijn dus redelijk voorspelbaar. Maar ja, wat verwacht je anders van een animatiefilm die geschikt is voor het hele gezin.

Naast de goed ingesproken dialoog vallen de visual effects van de film zeker op. De vele natuurbeelden zijn nauwelijks meer van echt te onderscheiden! Het lijkt bijna een kunst om de animatie nog wel op animatie te laten lijken. Het klungelige uiterlijk van de draken draagt dan wel weer bij aan de animatie, maar ook deze zijn perfect uitgevoerd. Het is jammer dat Raya and the Last Dragon niet als 3D film in de bioscoop is verschenen. Dat had zonder twijfel een lust voor het oog geweest!

Trailer Raya and the Last Dragon ©Disney – Walt Disney Animation Studios
Poster Raya and the Last Dragon Disneyplus Disney+

Raya and the Last Dragon (2021)

Lang geleden leefden mensen en draken in harmonie naast elkaar in het land Kumandra. Toen het land door een plaag werd bedreigd, offerden de draken zich op voor de mensen. Nu hetzelfde kwaad 500 jaar later de wereld opnieuw bedreigt ziet Raya maar één oplossing: ze moet op zoek naar de legendarische laatste draak.
Cast: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Gemma Chan, Daniel Dae Kim, Sandra Oh, e.a.
Schrijvers: Qui Nguyen, Adele Lim, Paul Briggs
Studio: Walt Disney Animation Studios