Recensie: Spider-Man: No Way Home

*SPOILER-FREE REVIEW SPIDER-MAN: NO WAY HOME*

Het derde deel in de Spider-Man trilogie van Tom Holland heeft de popcultuur flink in vervoering gebracht. In Spider-Man: No Way Home vecht de Spider-Man tegen oude bekenden. Al in de trailer werd aangekondigd dat het een trip down memory lane zou worden voor Spider-Man fans van het eerste uur. Meerdere slechteriken uit de filmseries van Tobey Maguire en Andrew Garfield komen langs. Maar dat zijn niet de enige verrassingen die Marvel in petto heeft voor deze fantastische superheldenfilm!

Aan het einde van voorganger Spider-Man: Far From Home verklapt slechterik Mysterio dat Peter Parker achter het masker van Spider-Man zit. De hele wereld ziet zijn bekendmaking en Parker kan niet meer anoniem door het leven. Hetzelfde geldt voor iedereen die hij kent. Beste vriend Ned, vriendin MJ en tante May worden er allemaal van beschuldigd een moordenaar te hebben geholpen. Want ja, met een trial by media denkt de helft van de wereld dat je een held bent en de andere, luider sprekende, helft dat je de slechterik bent. Niet fijn voor de middelbare scholier die Peter Parker is.

Met de hulp van Dr. Strange hoopt Parker zijn probleem op te lossen. Een spreuk zou ervoor moeten zorgen dat de hele wereld vergeet wie Spider-Man is. Veranderingen op zo’n spreuk toepassen terwijl deze wordt uitgevoerd, dat wordt alleen wel afgeraden. En dat is natuurlijk precies wat fout gaat in Spider-Man: No Way Home. De mislukte spreuk lijkt eerst op tijd te zijn gestopt, maar dan duiken er ineens meerdere slechteriken op. Slechteriken die Peter Parker nog niet kent, maar de kijker wel. Waarom? Dit zijn onder andere Doc Ock (Alfred Molina), Green Goblin (Willem Dafoe) en Electro (Jamie Foxx). Slechteriken die in andere universums al verslagen waren, maar die nu allemaal tegelijk hun intrede maken in dit universum. Dat belooft wat!

Trailer Spider-Man: No Way Home ©Sony Pictures Entertainment & Marvel Studios

De lach en de traan

Marvel staat bekend om superhelden films die altijd wat humoristisch zijn. Ook ditmaal. Toch wel een heftig, fictief verhaal wordt meermaals luchtig opgevangen door een grap. En gelukkig is de komische timing van acteurs en regisseur perfect. Die luchtigheid blijft echter niet de hele film aanwezig. Meermaals weten de schrijvers een onverwachte en verdrietige wending aan het verhaal te geven. Je had het misschien wel aan zien komen, maar het laat je toch geschokt achter. Dat is ook typisch Marvel. De lach en de traan die we eerder in Avengers successen Infinity War en Endgame al hebben gezien, is ook in Spider-Man: No Way Home aanwezig en goed uitgevoerd.

Sinds Captain America: Civil War uit 2016 heeft Tom Holland het pak van Spider-Man aan. Vergeleken met zijn voorgangers een jongere Peter Parker met verhaallijnen die niet op zich staan, maar veel door andere Marvel films heen lopen. Het is ook niet voor niets dat de nieuwste Spider-Man zich een lid van The Avengers mag noemen. Deze veelzijdigheid in verhaallijnen is iets wat Marvel de laatste jaren met vrijwel elk personage uitvoert. Zelfs de kleinere verhalen binnen de Marvel Cinematic Universe (MCU) die minder geschikt zijn voor de bioscoop, worden nu als serie uitgebracht op Disney+ (WandaVision, Loki, The Falcon and the Winter Soldier en Hawkeye). Het is dus niet verwonderlijk dat er soms gebeurtenissen naar boven worden gehaald die je niet kunt plaatsen. Desondanks blijft de film goed te volgen voor iedereen. Al is het wel leuker als je al wat films en series hebt gezien natuurlijk!

Speciaal voor de fans

De schaarse minpunten maken Marvel en Sony helemaal goed door een aantal oude bekenden te herintroduceren. En, misschien nog wel beter, met de originele acteurs. Top acteurs als Alfred Molina en Willem Dafoe weten hun personages nog precies zo neer te zetten als ze jaren geleden al deden. Iets wat fans van het eerste uur zeker zullen waarderen. Wat dat betreft hebben de makers van Spider-Man: No Way Home gekeken naar wat het publiek het liefste zou willen zien. En dat gaat verder dan enkel een snelle cameo van een paar seconden.

Regisseur Jon Watts, die ook de eerdere twee delen uit deze trilogie naar het witte doek bracht, levert een absolute fan favorite film af. Al is het verhaal waarschijnlijk enkel een introductie naar iets veel groters (wat Doctor Strange in the Multiverse of Madness verder gaat ontdekken), de uitvoering van Spider-Man: No Way Home verdient de lof die vele critics en fans al hebben gegeven. Een echte superhelden films zoals deze zou moeten zijn met een aantal hele leuke verrassingen erbij!

Spider-Man no way home poster review recensie

Spider-Man: No Way Home (2021)

Voor de allereerste keer in de geschiedenis van de Spider-Man-films is onze vriendelijke superheld ontmaskerd en kan hij zijn normale leven niet langer gescheiden houden van zijn gevaarlijke leven als superheld. Als hij Doctor Strange om hulp vraagt, staat er meer op het spel dan ooit tevoren. Dit dwingt hem onder ogen te zien wat het nu echt betekent om Spider-Man te zijn.

Cast: Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Jacob Batalon, Jon Favreau, Marisa Tomei, e.a.
Regisseur: Jon Watts
Studios: Sony Pictures Entertainment & Marvel Studios