Recensie: The Gray Man

Zei er iemand actiefilm? De nieuwste Netflix Original met een miljoenenbudget is The Gray Man. Een boekverfilming van de handen van Anthony en Joe Russo die eerder Avengers Infinity War en Endgame voor hun rekening namen. Met grote namen als Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas en Regé-Jean Page aan boord, stortten de Russo brothers zich nu op een ultieme actiefilm. Helaas laat het verhaal tussen alle actiescènes in flink wat te wensen over.

Ex-gevangene Sierra Six (Ryan Gosling) is door de CIA gerekruteerd om vuile klusjes op te lossen. Wanneer een van zijn doelwitten op dezelfde manier door de CIA gerekruteerd blijkt te zijn, worden geheimen over de organisatie aan hem onthuld. Het leidt ertoe dat Six op de vlucht moet slaan voor zijn werkgever.

Een sociopaat en ex-agent (Chris Evans) wordt op Six afgestuurd. De prijs op zijn hoofd is groot, maar dat zijn ook de geheimen over zijn baas bij de CIA (Bridgerton-ster Regé-Jean Page). Een internationale klopjacht neemt je onder andere mee langs Bangkok, Baku, Praag en Wenen.

Trailer The Gray Man ©Netflix

Actie, actie en nog eens actie

Dat Netflix de laatste jaren succes heeft met actiefilms bewijzen onder andere The Old Guard, Extraction, The Adam Project en Red Notice. Maar in The Gray Man nemen ze het nog een stapje verder. Met een budget van $200 miljoen dollar is het samen met Red Notice de duurste Netflix-film ooit. En waar al die miljoenen zijn gebleven, wordt duidelijk bij het zien van de film. Vele grote steden en monumentale panden zijn overhoop geschoten en gereden. Niet echt natuurlijk, maar het productiebudget laat het toe om meerdere auto’s in de prak te rijden en miljoenensteden in puin achter te laten. Net echt.

Qua actiescènes hebben de makers zich dus niet ingehouden. Het plot daarentegen. Hoe spectaculair de film ook is, het plot is zeer zwak. Daar had wat meer aandacht naar uit gemoeten. Het zijn nu de goed uitgevoerde actiescènes en de acteerprestaties van Gosling, Evans en De Armas die de film overeind houden. Maar nog maar net. Van succesvolle scriptschrijvers en regisseurs als de Russo brothers mag best wat verwacht worden. Zeker aangezien het bronmateriaal een complete boekserie van Mark Greaney is. Maar het doel een actiefilm te maken, is gehaald. En er is nog genoeg bronmateriaal over voor vervolgen en spinoffs. En laat dat nu precies zijn waar Netflix naartoe wil. Ryan Gosling heeft in ieder geval al getekend voor een vervolg op The Gray Man. Een tweede deel gaat er dus zeker komen. Duimen dat de actie daarin net zo goed is en het verhaal een flinke verbetering heeft gekregen.

The Gray Man poster ryan gosling chris evans ana de armas netflix original

The Gray Man (2022) – Netflix

Wanneer een schimmige CIA-agent vernietigende geheimen van de organisatie onthult, wordt hij opgejaagd door een ontspoorde agent die een prijs op zijn hoofd heeft gezet.

Cast: Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas, Regé-Jean Page, e.a.
Regisseurs: Anthony Russo en Joe Russo
Studio: Netflix