Recensie: The Midnight Sky

The Midnight Sky is geregisseerd door George Clooney en verscheen eind 2020 op Netflix. De inmiddels 59-jarige acteur heeft niet alleen de regie, maar ook de hoofdrol voor zijn rekening genomen.

Beginnend met de tekst “three weeks after the event” wordt de kijker nieuwsgierig gemaakt naar de futuristische wereld waarin The Midnight Sky zich afspeelt. Anno 2049 heeft er iets plaatsgevonden dat ervoor heeft gezorgd dat de aarde onbewoonbaar is. Ondertussen heeft NASA een missie de ruimte in gestuurd om een theorie over de leefbaarheid van een maan rond Jupiter te onderzoeken. 

Onbeantwoorde vragen

Het verhaal in het kort zorgt er al voor dat de nieuwsgierigheid van de kijker wordt gewekt. Ook komen er gelijk meerdere vragen langs die hopelijk gaandeweg worden beantwoord. Maar helaas beantwoord The Midnight Sky niet alle vragen en vaagt de nieuwsgierigheid van de kijker steeds verder weg. 

Met een cast bestaande uit onder andere George Clooney, Felicity Jones en David Oyelowo staan er grote namen op het affiche. De acteerprestaties zijn dan ook van grote klasse. Echter wegen het tempo en de verhaallijn(en) zwaar bij het bekijken van deze film. Ook kan halverwege de ‘plottwist’ al worden voorspeld waar aan het eind naar gehint wordt. Dit maakt dat Clooney’s film niet meteen interesse wekt naar een tweede sci-fi film onder zijn regie. 

Wat is ‘the event’ precies geweest? Waardoor is aarde onbewoonbaar? Hoe nu verder met de astronauten? Deze zijn een paar van de vragen die onbeantwoord achter blijven. Met name die eerste is van groot belang om het belang van het verhaal in te zien. Hiernaast zijn de afwisselingen tussen scènes op de Noordpool, waar Clooney’s personage Augustine zich bevind, en in ruimteschip Aether, dat onderweg terug is van Jupiter’s maan K-23 naar aarde, onzorgvuldig uitgevoerd. 

The Midnight Sky - George Clooney
Bron: Netflix

Geen sci-fi canon

Qua sci-fi beelden laat de film wel prachtige beelden zien. Planeet K-23 bestaat uit een grasvlakte die uitkijkt op een oranje lucht weerkaatst vanaf Jupiter, die overigens ook duidelijk zichtbaar is vanaf K-23. Ook de beelden vanuit het ruimteschip doen niet onder voor andere sci-fi films. 

Al met al belooft het plot van The Midnight Sky een goede dystopische sci-fi film te zijn, maar is dit helaas niet goed uitgewerkt. Maar ondanks het tegenvallen van de film, hebben inmiddels al 72 miljoen huishoudens The Midnight Sky bekeken. Onder andere de acteerprestaties en de artistieke beelden van de ruimte halen deze film nog omhoog, maar Clooney’s The Midnight Sky zal niet in de canon van sci-fi fans terechtkomen.

Poster Netflix Original The Midnight Sky met George Clooney in de hoofdrol en als regisseur

The Midnight Sky – Netflix (2020)

Click here to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Na een wereldramp probeert een eenzame wetenschapper op de Noordpool contact te leggen met een groep astronauten om hen te waarschuwen niet naar de aarde terug te keren.

Cast: George Clooney, Felicity Jones, David Oyelowo, e.a.
Regisseur: George Clooney
Studio: Netflix