Recensie: The Mitchells vs The Machines

Van de makers van de succesvolle animatiefilms Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) en The Lego Movie (2014), is er nu The Mitchells vs The Machines. Deze film van Sony Pictures Animation is niet in de bioscoop verschenen, maar exclusief voor alle Netflix kijkers te zien. Hiermee heeft Netflix een nieuwe Original die de hele familie vermaakt. Sterker nog, grote kans dat (jong)volwassenen deze film leuker vinden dan kleine kinderen.

Het verhaal draait om het chaotische gezin Mitchell. The Mitchells besluiten om dochter Katie niet op het vliegtuig te zetten naar haar universiteit toe, maar maken er een leuke roadtrip met het hele gezin van. Tijdens deze roadtrip dwars door Amerika, vindt ook een conferentie plaats. Het grootste tech-bedrijf ter wereld introduceert een nieuwe robot assistent. De voorganger van deze nieuwe robot is PAL. Een alwetende digitale assistent op je telefoon. PAL is het niet eens dat ze zomaar wordt vervangen. Wat volgt is een robot apocalypse geleid door een AI assistent op een telefoon.

Iedereen op aarde wordt gevangengenomen zodat de robots hun eigen wereld kunnen maken, behalve The Mitchells. De familie, bestaande uit vader Rick, moeder Linda, dochter Katie, zoon Aaron en hond Monchi, is aangewezen op het redden van de mensheid. Helaas voor de mensheid, kunnen The Mitchells niet heel goed met elkaar overweg. Wat volgt is een film over het verslaan van de robots, waarin de relaties binnen het gezin ook moeten worden geheeld. Een film voor de hele familie dus!

Stemmencast

Wat The Mitchells vs The Machines verder versterkt, is de enorme sterrencast. Dat ze niet zichtbaar zijn op het scherm, betekent niet dat ze minder werk leveren. Met enkel hun stemmen hoorbaar, weet de hele cast het verhaal tot leven te brengen. Met name Olivia Colman die als PAL leven blaast in een telefoon in een animatiefilm. Heel knap! En ook een hele andere rol dan Queen Elizabeth in The Crown, Godmother in Fleabag of haar Oscar-winnende rol als Queen Anne in The Favourite.

Niet alleen Olivia Colman steelt de show, ook The Mitchells zelf zijn perfect gecast. Danny McBride en Abbi Jacobsen vechten het verbaal uit als vader Rick en dochter Katie. De vader-dochter relatie had niet beter vertolkt kunnen worden. Met versterking van SNL alumni Maya Rudolph, Fred Armisen en Beck Bennett is het komedie niveau op zijn hoogst. Ook al zijn ze enkel via hun stemmen te horen.

Wat is de belangrijkste boodschap van The Mitchells vs The Machines? Ten eerste, vervang nooit een AI met een nieuwe, verbeterde versie. Dat loopt niet goed af. En ten tweede het belangrijkste thema waar de film om draait, familierelaties. Dat ouders en puberkinderen niet altijd met elkaar op kunnen schieten, is bekend. De relaties tussen de Mitchells zal voor veel families dus heel bekend voorkomen. Dat is ook precies wat The Mitchells vs The Machines zo goed maakt. Het is een echte familiefilm. En misschien nog wel beter geschikt voor de (jong)volwassenen in het gezin!

Poster Netflix Original The Mitchells vs The Machines

The Mitchells vs The Machines (2021)

Een robot-apocalyps maakte een einde aan hun reis. Nu is het aan de Mitchells – de raarste familie ter wereld – om de mensheid te redden.
Cast: Danny McBride, Abbi Jacobsen, Olivia Colman, Maya Rudolph, Fred Armisen, e.a.
Regisseurs: Mike Rianda & Jeff Rowe
Studio: Sony Pictures Animation