Recensie: The Suicide Squad

Waar Marvel hoge ogen gooit met de Avengers films waarin alle superhelden samen strijden, gooit DC het over een andere boeg. In The Suicide Squad verzamelt DC alle superslechteriken bij elkaar. Een harde film die in de handen van regisseur James Gunn (o.a. The Guardians of the Galaxy) heel goed tot zijn recht komt. Vergeleken met zijn voorganger is The Suicide Squad (vergeet ‘The’ niet!) een flinke vooruitgang. De film kan met recht een van de beste DC films van de laatste jaren worden genoemd!

In 2016 kwam het groots aangekondigde Suicide Squad uit. Een film vol met grote sterren die hun best deden iets te maken van het zwakke plot, maar daar niet in slaagden. Met The Suicide Squad lijkt DC in eerste instantie een herkansing uit te brengen. Dezelfde gezichten als in de eerste film gaan de uitdaging weer aan. Margot Robbie keert terug als Harley Quinn, Joel Kinnamon is Rick Flag en Viola Davis speelt opnieuw de harde agent Amanda Waller. Maar ook andere namen als Idris Elba, John Cena, Peter Capaldi en Sylvester Stallone maken hun opwachting. Een sterrencast waar je u tegen zegt.

Net als in het eerste deel worden de slechteriken uit de gevangenis gehaald om samen een sterk team te vormen en een nog grotere slechterik te verslaan. Om de gevangenen onder controle te houden, wordt er een implantaat in hun hoofd geplaatst dat op afstand tot ontploffing kan worden gebracht. Op zich een goed begin om een goed verhaal te vertellen. Maar zoals gezien in Suicide Squade (2016) is een goede film niet vanzelfsprekend. Een moeilijke klus dus voor James Gunn, maar hij is er absoluut in geslaagd om een goede, leuke film rondom een sterk plot neer te zetten.

The Suicide Squad cast

The Suicide Squad is een harde film geworden. Qua geweld en humor laat DC altijd net wat meer zien dan eeuwige rivaal Marvel. Dit maakt het voor veel DC films dan ook moeilijk om het grote publiek te vermaken, maar James Gunn heeft hier een perfecte balans in gevonden.

Met absurde personages als Harley Quinn, die opnieuw geweldig wordt gespeeld door Margot Robbie, is het niet moeilijk om een balans te vinden. Dit personage schrijft zichzelf en met een geweldige actrice om haar te spelen, neemt Quinn de hoofdrol over die Will Smith in het eerste deel had. ‘Vervanger’ van Smith, Idris Elba, levert op zijn beurt een sterk optreden als huurmoordenaar Bloodsport. Zijn vete met John Cena’s personage Peacemaker vormt een belangrijk deel van de film. Helaas is het optreden van Cena niet super en verbleekt de vete soms tegen het geweld van de andere superslechteriken.

Natuurlijk blijft het een fictieve film met stripfiguren in de hoofdrol. Slechteriken die ratten kunnen aansturen, met ontploffende polkadots gooien en een menselijke haai vechten tegen een alien zeester. Je kunt het bijna niet verzinnen. Toch is dit het absurde verhaal dat The Suicide Squad verteld. Een derde film is zeker niet uitgesloten. DC mag dan wel iets langer nadenken over de titel. Maar ook niet te lang (Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) was iets te). Mocht het volgende deel toch ‘Another Suicide Squad’ of ‘The Suicide Squads’ worden genoemd, is dat prima zolang de inhoud maar net zo sterk is als The Suicide Squad!

Trailer The Suicide Squad © Warner Bros. Studios
The suicide squad poster movie review film recensie

The Suicide Squad (2021)

Welkom in de hel, ofwel Belle Reve, de gevangenis met het hoogste sterftecijfer in de VS. Hier zitten de allerergste superschurken gevangen. En zij doen alles om hun vrijheid terug te winnen, zelfs al moeten ze zich daarvoor aansluiten bij de ultrageheime en dubieuze Task Force X.
Ook dit keer is het weer alles of niets voor een bonte verzameling slechteriken, bestaande uit Bloodsport, Peacemaker, Captain Boomerang, Ratcatcher 2, Savant, King Shark, Blackguard, Javelin en natuurlijk de geliefde psychopaat Harley Quinn. Zwaarbewapend worden ze op Corto Maltese gedropt, een afgelegen eiland waar het wemelt van de vijanden. Om hun vernietigingsmissie te voltooien moet de Squad door een jungle vol militanten en guerrillatroepen trekken. Ze worden bijgestaan door kolonel Rick Flag die ze in toom moet zien te houden, terwijl de technici van Amanda Waller intussen alles volgen wat ze doen. Ook nu weer kan één verkeerde beweging ze hun leven kosten. En het gevaar komt uit elke hoek: vijanden, teamgenoten en Waller zelf. Wie slim is, kan dus maar beter geen geld op ze inzetten.

Cast: Margot Robbie, Idris Elba, Viola Davis, Joel Kinnaman, e.a.
Regisseur/schrijver: James Gunn
Studio: Warner Bros. Studios & DC Comics