Recensie: The Tomorrow War (Prime Video)

Dé zomer blockbuster van 2021 staat nu op Prime Video. The Tomorrow War, een Amazon Original Movie, levert sciencefiction, aliens, tijdreizen, Chris Pratt en heel veel actie. Alle ingrediënten om een blockbuster hit te worden. En dat is ook precies wat The Tomorrow War doet. De film heeft zeker wat mankementen, maar qua entertainmentgehalte scoort hij meer dan goed.

De hele wereld kijkt in december 2022 naar de WK-finale in Qatar en ziet de wedstrijd verstoord worden door iets onwaarschijnlijks. Vanuit de toekomst zijn er soldaten teruggekomen om om hulp te vragen. Over 30 jaar wordt de aarde aangevallen door aliens, ‘white spikes’ en de toekomstige wereld heeft hulp nodig om de aliens te verslaan. Heel veel hulp. Er wordt een wereldwijde dienstplicht ingesteld die op basis van loting werkt. Iedereen die wordt ingeloot, gaat zeven dagen naar de toekomst toe om daar in de oorlog te vechten. Zo ook ex-soldaat Dan Forester, gespeeld door Chris Pratt.

Samen met een legerkolonel die een wetenschapsteam leidt om een gif voor de aliens te ontwikkelen (Yvonne Strahovski), probeert Dan de toekomst te redden. Voor de wereld, maar vooral voor zijn eigen dochtertje. Het verhaal komt ietwat traag op gang, maar wordt wel in Jip-en-Janneketaal uitgelegd waardoor iedereen het verhaal makkelijk kan volgen. Misschien wel iets te makkelijk. The Tomorrow War gebruikt namelijk niet de meest originele sciencefiction verhaallijnen. Toch komt de Amazon Original Movie er goed mee weg. Het entertainment gehalte is dan ook erg hoog.

Actiefilm pur sang met zwak script

Een verhaal als dit zou goed in nieuwe Christopher Nolan film passen. Deze uitvoering heeft alleen meer iets weg van een Michael Bay productie. Met name de special-effects zijn af en toe ‘over the top’. Dit is niet erg wanneer dit het verhaal sterker maakt, echter is dit bij The Tomorrow War niet het geval. De schrijvers hebben inspiratie gevonden in meerdere sciencefiction- en actiefilms en alles in één verwerkt. Dit pakt niet altijd goed uit. De titel is ook wat simpel en inspireert niet meteen. Ook voelt de poging tot humor van sommige personages te geforceerd. En bovendien, vallen er wat gaten in het verhaal waarop je je afvraagt waarom ze dit niet zo of zo hebben opgelost. Dit komt allemaal niet ten goede aan de film dat opzich een interessant gedachtegoed teweegbrengt. Maar het blijft een actiefilm pur sang en wat dat betreft zeker geslaagd!

Alle ingrediënten voor een goede blockbuster

Zoals al eerder gezien in Guardians of the Galaxy, de bijbehorende Avengers films en de Jurassic World-reeks, leent Chris Pratt zich als de ideale held in actiefilms. Zo ook in deze nieuwe blockbuster. Pratt schittert als ex-soldaat Dan die er alles aan doet om zijn dochter een toekomst te geven. Dat de film rond zijn personage is gebouwd is duidelijk, maar ook zijn tegenspelers weten hun rollen goed neer te zetten met een redelijk zwak script. Zo is Yvonne Strahovski als actieheld/wetenschapper te zien. Weer eens wat anders dan haar rol als de strenge Serena Joy in The Handmaid’s Tale. En ook J.K. Simmons is van de partij. Als de vervreemde vader van Dan die zich afzet tegen de overheid, brengt Simmons een soortgelijk personage als in Palm Springs op het witte doek. Tenminste op het scherm, want The Tomorrow War had in de bioscoop ongetwijfeld goed tot zijn recht gekomen.

Op een paar minpunten na, zijn het toch vooral de beleving en het entertainmentgehalte die The Tomorrow War tot een goede actiefilm maken. Nee, de film zal geen grote prijzen winnen. Maar het belangrijkste doel van deze film, is het publiek vermaken. En dat is gelukt! Alle ingrediënten voor een goede blockbuster zijn aanwezig. Voor iedere fan van sciencefiction of actiefilms, is The Tomorrow War daarom absoluut een aanrader. Al is het maar om 2 uur en 18 minuten (!) lang, je even in een andere wereld te bevinden.

Trailer The Tomorrow War ©Amazon Studios
Poster the tomorrow war prime video Chris Pratt Yvonne Strahovski

The Tomorrow War (2021) – Prime Video

Tijdreizigers komen uit 2051 met een dringende boodschap: 30 jaar in de toekomst verliest de mens de oorlog tegen dodelijke aliens. De enige hoop op overleven, is om soldaten en burgers naar de toekomst te brengen om te vechten. Dan Forester wil de wereld en zijn dochter redden en werkt samen met een briljante wetenschapper en zijn vervreemde vader om het lot van de wereld te veranderen.

Cast: Chris Pratt, Yvonne Strahovski, J.K. Simmons, Betty Gilpin, e.a.
Regisseur: Chris McKay
Schrijver: Zach Dean
Studio: Amazon Studios