Recensie: Thor: Love and Thunder

De eerste Marvel superheld met vier eigen films is Thor. Thor: Love and Thunder, de vierde installatie van de Noorse God van de Donder, is superheldenfilm met een vleugje romcom. De film is geregisseerd en geschreven door Taika Waititi. Verwacht dus flink wat grappen en iets minder actie. Qua styling en sfeer heeft Waititi geprobeerd het succes van Thor: Ragnarok te kopiëren. Dit is niet helemaal gelukt. Thor: Love and Thunder is een leuke film, maar Marvel heeft beter laten zien.

Niet alle Goden zijn geliefd. Zeker niet door een fanatiekeling die net door zijn idool is verraden. Gorr (Christian Bale) veranderd van sterveling in the God Butcher (slager). Een voor een brengt hij Goden om het leven. En dan is Thor (Chris Hemsworth) aan de beurt.

Samen met Valkyrie (Tessa Thompson) en Korg (Taika Waititi) beschermt hij hun volk in New Asgard. Maar dan verschijnt er een nieuwe Thor. Zijn ex-vriendin Jane Foster pakt Mjölnir op en vecht aan zijn zij. Een tweede Thor. Samen beginnen ze vervolgens aan een missie om de God Butcher uit te schakelen voor het te laat is.

Trailer Thor: Love and Thunder ©Marvel Entertainment/Disney

Terugkeer Natalie Portman

Het succes van Thor: Ragnarok lag hem vooral in de rebranding van Thor als personage. Waar het eerste en tweede deel uit de Thor-serie relatief donker en serieus waren, is dat na de overname van Taika Waititi volledig omgedraaid. Het levert een verrassende film op, maar wel een zwakkere verhaallijn. De focus ligt op de humor, niet op de superheld.

Toch heeft Oscarwinnaar Waititi (Jojo Rabbit) een behoorlijke cast op het witte doek gekregen. Niet alleen stapten Hemsworth, Thompson en hijzelf weer in hun personages, maar ook wist hij Oscarwinnaar Christian Bale (The Fighter) te strikken voor een rol als slechterik en tevens keerde Oscarwinnaar Natalie Portman (Black Swan) terug naar de filmserie. Op papier kwalitatief een behoorlijke cast, maar dit komt niet helemaal tot uiting. Met name Bale weet het verhaal serieus te benaderen en laat zijn acteerprestaties volop zien. De andere rollen zijn hier ten eerste minder goed voor geschreven, maar worden ten tweede ook minder serieus naar het scherm gebracht. Het zorgt voor een ietwat kinderlijke film. En dan heb ik het nog niet eens over de gillende reuzengeiten gehad.

Thor: Love and Thunder in Marvel’s phase 4

Marvel is nog lang niet klaar met hun superheldenfilms. Na Avengers: Endgame heeft er een behoorlijke wisseling plaatsgevonden en zijn nieuwe helden opgestaan. Thor is van de ‘oude garde’ een van de weinige die is overgebleven. Toch lijkt Thor: Love and Thunder onder meer een voorbode te zijn voor Guardians of the Galaxy Volume 3 die voor mei 2023 gepland staat.

De opvolger van kaskrakers Spider-Man: No Way Home en Doctor Strange in the Multiverse of Madness is ook voor de box office een succes geweest. Kan ook niet anders. Thor heeft een grote fanbase opgebouwd die na Ragnarok alleen maar groter is geworden. Dit herhaalde recept kreeg dan ook hoge verwachtingen. Helaas zijn ze niet allemaal waargemaakt, maar een leuke film is het zeker. Ga lekker zitten, bedenk dat professionele grappenmaker Taika Waititi aan het roer heeft gestaan, verstand op nul en geniet van deze romcom / actiefilm.

Thor love and thunder poster chris hemsworth natalie portman marvel recensie

Thor: Love and Thunder (2022) – Marvel/Disney

In Thor: Love and Thunder film maakt Thor een reis zoals hij die nog nooit heeft gemaakt: een reis naar innerlijke vrede. Zijn rust wordt echter verstoord door een galactische moordenaar: Gorr the God Butcher, wiens doel het is alle Goden te laten uitsterven. Om de dreiging tegen te gaan, roept Thor de hulp in van King Valkyrie, Korg en zijn ex-vriendin Jane Foster. Tot Thor’s verbazing, hanteert Jane op onverklaarbare wijze zijn magische hamer, Mjölnir, als de Mighty Thor. Samen beginnen ze aan een kosmisch avontuur om het mysterie van de wraak van de God Butcher te ontrafelen en hem te stoppen voordat het te laat is.

Cast: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tessa Thompson, Christian Bale, e.a.
Regisseur: Taika Waititi
Studio: Marvel & Disney