Recensie: Top Gun: Maverick

Na 36 jaar het nog aandurven een vervolg te maken op een klassieker, daar is lef voor nodig. En dat is precies waar in Top Gun: Maverick geen gebrek aan is. Samen met een topcast gaat Tom Cruise opnieuw het vliegavontuur aan. De F18’s vliegen je om de oren en tussendoor is er nog een redelijk verhaal ook. Cruise en zijn team hebben de klassieker weten te overtreffen!

Pete ‘Maverick’ Mitchell (Tom Cruise) heeft in het eerste deel zijn beste vriend Goose neer zien gaan tijdens een mislukte oefening. Sindsdien hopt hij binnen de marine van hot naar her. Tot hij wordt gevraagd om terug te keren naar Top Gun als leraar. Een belangrijke en moeilijke missie vereist het beste van de beste vliegeniers. En Maverick mag ze les gaan geven.

Maar tussen de ’top of the class’-selectie bevindt zich ook Rooster (Miles Teller), de zoon van Goose. Hij is inmiddels afgestudeerd van Top Gun en een van de beste piloten. Gaat Maverick de zoon van zijn beste vriend op deze levensgevaarlijke missie sturen?

Trailer Top Gun: Maverick ©Paramount Pictures

Top Gun: Maverick niet heel vernieuwend

Verwacht geen compleet nieuwe film. Top Gun: Maverick bouwt sterk voort op het eerste deel. Verhaal en personages zijn dan ook grotendeels niet van elkaar te onderscheiden. Toch is dat prima. Wat had je anders verwacht van een vervolgfilm die al 36 jaar op zich laat wachten?

Waar Top Gun: Maverick wel met kop en schouders bovenuit steekt, zijn de special effects. Die zijn zo ‘special’ omdat vrijwel alle scènes in de lucht ook echt gefilmd zijn in de lucht. Met acteurs die de vele G-krachten echt hebben ervaren én daarbovenop nog volgens script moeten acteren ook. Maar het moet gezegd worden, Tom Cruise en co hebben dit goed gedaan. Dat de acteurs zich in echte F18’s bevonden, werkt dan ook mee aan de levensechtheid van de vertelling. Deze is namelijk stukken beter en realistischer is dan in het origineel.

Oude bekenden tussen nieuwelingen

Niet alleen Tom Cruise kroop terug in de huid van zijn oude personage, ook Val Kilmer had als Iceman een kleine rol te pakken. Maar voor de klassieker die Top Gun is, zijn er nauwelijks castleden teruggevraagd voor dit tweede deel. Het zorgt ervoor dat een nieuwe lichting piloten hun opwachting kan maken. Waaronder Miles Teller die de rol van Rooster vertolkt, de zoon van Maverick’s verongelukte beste vriend Goose. Hij is een van de uitblinkers en levert ondanks het minimale script een sterke acteerprestatie af naast Cruise.

Toch zorgen de nieuwe castleden er ook voor dat de verhaallijn uit het eerste deel grotendeels kan worden herhaald. Nostalgisch, maar ook een beetje makkelijk. Desalniettemin is Top Gun: Maverick een absolute must-see voor fans van Cruise, Top Gun, vliegtuigen en films. Want ja, het verhaal is misschien wat simpel, maar de fantastische vliegscènes zijn een lust voor het oog!

Top Gun Maverick poster tom cruise

Top Gun: Maverick (2022)

Na meer dan dertig jaar dienst als een van de Top Gun-piloten voelt Pete “Maverick” Mitchell zich nog altijd op zijn plek bij de Marine. Wanneer hij een nieuwe lichting van Top Gun-piloten moet trainen voor een zware speciale missie, ontmoet hij Luitenant Bradley “Rooster” Bradshaw. Hij is de zoon van Mavericks overleden vriend en Luitenant-Officier Air Nick “Goose” Bradshaw. Terwijl Maverick een onzekere toekomst tegemoet gaat en tegelijkertijd met zijn verleden af moet rekenen, wordt hij geconfronteerd met zijn diepste angsten. Dit alles komt samen in de gevaarlijkste missie ooit, waarbij alles op het spel staat.

Cast: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Val Kilmer, Jon Hamm, e.a.
Regisseur: Joseph Kosinski
Studio: Paramount Pictures