Herkenbare perikelen tussen een puber en een beschermende moeder. Wat voor pubertijd je ook hebt doorgemaakt of gaat doormaken, Pixar slaat met Turning Red de spijker op zijn kop. De herkenbare situaties waar menig puber mee te maken krijgt, komen allemaal voorbij. En dat verpakt in een enorme rode panda (het blijft wel een Disney Pixar film).
De dertienjarige Mei Lee staat centraal. Ze is samen met haar vriendinnen groot fan van boyband 4*Town (met nummers geschreven door Billie Eilish en Finneas). De jonge meiden, met een Koreaanse, Chinese en Indiase achtergrond, wandelen net de pubertijd in. De veranderingen die hiermee gepaard gaan, worden niet ontzien door Pixar. De meiden worden voor het eerst verliefd en gaan een complete lichaamsverandering door. Met name Mei Lee die een wel heel unieke lichaamsverandering doorgaat.
In plaats van normale puberveranderingen door te gaan, veranderd Mei Lee in een rode panda. Een hele grote rode panda. Best onhandig. Na een paar moeilijke eerste dagen inclusief een verklaring van haar moeder waarom ze in de panda veranderd (het schijnt in de familie te zitten), weet Mei Lee haar panda goed te kunnen gebruiken. Maar dan volgt de keuze: behoudt ze de panda of laat ze haar alter ego weghalen met een ceremonie?
Representatie in Turning Red
Disney en Pixar zijn de laatste jaren flink bezig om hun animatiefilms diverser te maken. Onder andere Coco (Mexico), Raya and the Last Dragon (Azië) en Encanto (Colombia) hebben al laten zien dat Pixar en Disney de verantwoordelijk kunnen dragen. En dit doen ze opnieuw met Turning Red. Met een mix aan culturen weten de filmstudio’s een verscheidenheid aan representatie te laten zien. Voor jonge kijkers een grote positieve vooruitgang. Vrijwel iedereen kan zich nu identificeren met een personage van dezelfde cultuur.
Maar dat is niet het enige dat Disney en Pixar niet uit de weg gaan in Turning Red. Bij veranderende lichamen in de pubertijd, hoort ongesteldheid. Een onderwerp dat vaak juist wel uit de weg wordt gegaan. De scène is baanbrekend op dat gebied. Zo baanbrekend dat sommige landen de scène eruit hebben geknipt. Maar de knipoog die in de titel verscholen zit, blijft gelukkig wel overeind!
Toch geen bioscooprelease
Nog steeds hebben filmstudio’s last van de coronacrisis. En dat zal nog wel een tijdje blijven ook. Turning Red is ook slachtoffer geworden. In plaats van de aangekondigde bioscooprelease, werd de film meteen op streamingdienst Disney+ gezet. Het is niet de enige animatiefilm waarbij dit de afgelopen jaren is voorgekomen. Onder andere Raya and the Last Dragon overkwam hetzelfde. Verschil is wel dat Raya eerst onder een VIP-access werd uitgebracht waardoor bovenop de abonnementsprijs nog een extra bedrag moest worden betaald om de film te kijken. Turning Red heeft deze VIP-access niet gehad en was direct beschikbaar voor alle Disney+ abonnees. Een grote vooruitgang als je het de gemiddelde abonnee vraagt.
Toch is het zonde dat de film niet in de bioscopen te zien is geweest. Oscar-winnende regisseur Domee Shi (Bao) schreef het script samen met Julia Cho. Een script waarin relaties centraal staan. Relaties tussen ouders en kinderen, en tussen vrienden. Leer elkaar en jezelf te accepteren zoals je bent en laat kinderen los als dat nodig is. Neem hier dan ook nog de onwijs goede animatie en details bij en je hebt een enorm sterke en leuke animatiefilm met een volledig nieuw en origineel verhaal en herkenbare situaties voor iedereen.