Recensie: Voyagers (Prime Video)

Prime Video is druk bezig met het sciencefiction genre. Niet alleen is de actiefilm The Tomorrow War recent op de streamingdienst uitgekomen, ook met Voyagers brengt Prime Video een goed sci-fi verhaal naar het kleine scherm. Een boeiend verhaal dat in de uitwerking veel weg heeft van andere films binnen het genre.

Een zoektocht naar een nieuwe planeet zodat de mensheid kan blijven bestaan wanneer Aarde niet meer voldoet, zoals in Interstellar. Een ruimteschip vol met uitverkorenen die het begin van de mensheid op die nieuwe planeet moet worden, zoals in Passengers. En een groep kinderen die zonder begeleider hun eigen maatschappij moet maken en inrichten, zoals in Lord of the Flies. Mix deze drie verhalen samen en je krijgt Voyagers. Een verhaal over kinderen die zijn geboren om de ruimte in te reizen en zich voort te planten waarna hun kleinkinderen de eerste generatie worden op een nieuwe planeet. Maar natuurlijk gaat dit plan niet vanzelf.

Voyagers: het verhaal

Hoe zou jij je voelen als je wist dat je enkel bestond om je voort te planten en je kleinkinderen een kans te geven zich te vestigen op een nieuwe planeet? Niet zo goed waarschijnlijk. De wetenschappers achter dit grote plan hebben hier dan ook een voorzorgsmaatregel tegen genomen. De emotie van alle jongeren aan boord worden door een chemisch drankje in toom gehouden. Totdat Christopher en Zac erachter komen waar het drankje voor dient en stoppen met de verplichte inname. Hun emoties komen los en verstoren de rust op het schip. Wanneer ook de rest van de 30-koppige groep jongeren stopt met het drankje, loopt alles flink uit de hand.

De kinderen werden niet compleet aan hun lot overgelaten. Er is ook een begeleider, Richard (gespeeld door Colin Farrell), mee aan boord gegaan om de opvoeding van de kinderen niet geheel aan henzelf te laten. Door een incident in de ruimte overlijdt Richard en blijft de grote groep pubers met nieuwe emoties alleen achter op het schip. Wat hierna begint, heeft een grote gelijkenis met het verhaal van William Golding. In Lord of the Flies werden kinderen op zichzelf aangewezen op een onbewoond eiland en moesten ze zien te overleven. Een leider instellen in een groep waarbij meerdere karakters met elkaar botsen, haalt hierin het slechtste naar boven in de mensheid. Tel daar de sexuele spanningen van de puberteit en een ruimtereis bij op, en het verhaal van Voyagers is zo geschreven.

Onorigineel verhaal, wel vermakelijk

Ondanks de duidelijke kopieën van andere sciencefiction verhalen, heeft de film wel iets. De nieuwe insteek op het Lord of the Flies-verhaal in de ruimte met pubers, is een originele. Hierdoor is de film voorspelbaar, maar ook vermakelijk. Hoe sterk het script in elkaar zit, is dan van minder belang.

De jonge cast doet zijn best om de wisselende emoties van de pubers goed over te brengen. Hier slaagt de jonge cast goed in. Maar er is dan ook aardig wat ervaring meegereisd door de ruimte. Met Tye Sheridan (Ready Player One en X-Men: Apocalypse) en Fionn Whitehead (Dunkirk en Black Mirror: Bandersnatch) zijn niet de minste jonge acteurs in de huid van de hoofdpersonages gestapt.

Dat Voyagers meteen op Prime Video is verschenen, was niet de eerste optie. Maar door het uitblijven van een globale opening van de bioscopen, is hier wel voor gekozen. Hoewel de film zich goed leent om te streamen, hadden de special effects beter overgekomen op een het grote scherm. Desondanks blijft Voyagers een vermakelijke film die je aan het denken zet over de aard van de mensheid.

Trailer Voyagers ©Lionsgate
Poster Voyagers Prime Video Lionsgate

Voyagers (2021) – Prime Video

Om een nieuwe planeet te kunnen koloniseren worden 30 tieners onder de hoede van Richard de ruimte ingestuurd. Wanneer Christopher en Zac erachter komen dat ze heimelijk gedrogeerd worden roepen ze iedereen op tot rebellie en dat is wanneer de chaos losbarst.

Cast: Tye Sheridan, Fionn Whitehead, Lily-Rose Depp, Colin Farrell, e.a.
Regisseur/schrijver: Neil Burger
Studio: Lionsgate