Recensie: West Side Story

60 jaar na de succesvolle en geliefde verfilming van de musical, komt Steven Spielberg met een remake. Was het nodig? Misschien niet. Maar een aanwinst is deze 2021 versie van West Side Story zeker! Spielberg heeft een film gemaakt die trouw aan zijn voorganger én uniek is.

Het eeuwenoude Romeo en Julia van Shakespeare vormt de basis voor West Side Story. Twee rivaliserende New Yorkse jeugdbendes vormen de basis van het verhaal. De blanke Jets tegenover de Puerto Ricaanse Sharks. Leiders Riff (Mike Faist) en Bernardo (David Alvarez) kunnen elkaar niet uitstaan. Maar dan ontmoeten Tony (Ansel Elgort) en Maria (Rachel Zegler) elkaar. De beste vriend van Riff en de zus van Bernardo. Liefde op het eerste gezicht. Verboden liefde.

Tony en Maria worden meegezogen in de hectiek van de bendes. In een poging te ontsnappen en samen te leven, bevinden ze zich er ineens middenin. Een grote vechtpartij tussen de Sharks en de Jets verpest de kans die Tony en Maria hadden. Tony probeert het gevecht te stoppen, maar slaagt daar verre van in. Er volgen doden en Tony vlucht naar huis waar Valentina (Rita Moreno) hem opvangt. De afspraak om samen weg te lopen staat nog steeds, maar een leugen van Anita, Bernardo’s vriendin (Ariana DeBose), verpest ook deze allerlaatste kans. Een emotioneel einde volgt. Het einde waarvan je al weet dat het gaat komen, het blijft immers Romeo en Julia.

Trailer West Side Story ©20th Century Fox & Amblin

Introductie van nieuw talent

De bekende muziek van Leonard Bernstein en Stephen Sondheim neemt je mee door de straten van jaren ’50 New York. Onder andere Maria, Balcony Scene (Tonight) en America komen voorbij. En hoe! In tegenstelling tot zijn voorgangers Robert Wise en Jerome Robbins heeft Steven Spielberg er alles aan gedaan om een cast te creëren die hun eigen cultuur vertegenwoordigen. Waar Rita Moreno in de 1961 versie vrijwel de enige Latina in de cast was, zijn nu alle acteurs die een Puerto-Ricaan spelen Latino’s.

Een open-call auditie heeft ervoor gezorgd dat Spielberg een vrij onbekende cast heeft in zijn remake. Enkel Ansel Elgort (Baby Driver, The Fault in Our Stars, Divergent) en Rita Moreno (West Side Story (1961), The King and I) hebben zich al aan het grote filmpubliek voorgesteld. Andere rollen waren met name weggelegd voor Broadway alumni. Alle nummers in deze remake worden dan ook gezongen door de castleden die je op het grote scherm ziet. Een verbetering ten opzichte van het origineel.

Beide vrouwelijke hoofdrollen stelen de show. Complete nieuwkomer is Rachel Zegler, pas 17 jaar oud toen ze werd gecast als Maria. Een jonge actrice met een ongelooflijk sterke stem. Een debuut om u tegen te zeggen! En dan staat daarnaast Broadway-actrice Ariana DeBose te schitteren als Anita, het personage wat Rita Moreno 60 jaar geleden een Oscar opleverde. En wie weet herhaalt de geschiedenis zich wel. DeBose is namelijk genomineerd voor een Oscar voor Beste Supporting Actress. Beiden hebben dus een behoorlijk visitekaartje afgeleverd en zullen ongetwijfeld vaker voorbijkomen op het witte doek en het podium.

Spielberg-versie van West Side Story

Dat Spielberg een goede regisseur is, is alom bekend. Onder andere Jaws, E.T., Indiana Jones en Jurassic Park komen van zijn hand. Met West Side Story regisseert hij zijn eerste musical. Een heel ander genre dan hij normaal aanpakt, maar hij weet zijn stempel erop te drukken. Hij en zijn productie medewerkers hebben met respect naar het origineel gekeken en dit zo goed mogelijk nagedaan. Maar wel met de mogelijkheden uit de 21e eeuw. De beelden die hij vervolgens filmt van zijn groep acteurs in de prachtige sets, zijn cinematografisch prachtig. Ook hier weet hij zich los te trekken van het origineel. Zijn aanwezigheid bij de Oscarnominaties voor Best Director en Best Picture komen dan ook niet als een verrassing.

Spielberg doet er alles aan om dicht bij het origineel te blijven. Hij heeft hiervoor onder andere de hulp ingeschakeld van mensen die ook al aan de 1961 versie hebben gewerkt. De grootste knipoog hiernaar is het personage Valentina, dat speciaal is herschreven voor Rita Moreno die overigens ook als producer betrokken is. Ook liedschrijver Stephen Sondheim is opnieuw betrokken geweest. Vlak voor zijn overlijden in november 2021 heeft hij de laatste versie van de film mogen zien. Volgens hem een grote verbetering van de film die hem in 1961 wereldfaam opleverde.

Met de onregelmatige openingen van bioscopen over de hele wereld (bedankt corona), heeft ook West Side Story de originele release datum niet gehaald. In plaats van eind 2020 werd het eind 2021. En een zeer korte looptijd ook. De film is namelijk vanaf maart 2022 al te zien op streamingdienst Disney+. Een zet die verrast, want Spielberg staat bekend als een groot tegenstander van streamingdiensten. Voor fans van de eerste film, is ook deze remake een aanrader. Voor iedereen die het origineel nog niet heeft gezien, is deze remake een perfect begin om in te stromen. Ook als je niet van musical houdt!

Steven Spielberg West Side Story 2021 poster

West Side Story (2021) – Disney+

Van producer en regisseur Steven Spielberg, met een script van scenario- en toneelschrijver Tony Kushner, komt West Side Story. De film, een bewerking van de musical uit 1957, vertelt het verhaal van een verboden liefde en de rivaliteit tussen de Jets en de Sharks, twee straatbendes met verschillende etnische achtergronden.

Cast: Rachel Zegler, Ansel Elgort, Ariana DeBose, Rita Moreno, e.a.
Regisseur: Steven Spielberg
Studio: 20th Century Studios & Amblin