Recensie: Billie Eilish – Happier Than Ever

Het langverwachte tweede album van Billie Eilish is uit! Op Happier Than Ever voegen Billie en haar broer FINNEAS weer een aantal nieuwe sounds aan hun gezamenlijke oeuvre toe. Dit tweede album overtreft voorganger When We All Fall Asleep Where Do We Go misschien niet, maar dat is dan ook een moeilijke opgave. Als tweede album, dat vaak als het moeilijkste wordt gezien door artiesten, slaagt Happier Than Ever met vlag en wimpel!

Dat Billie Eilish en haar broer met nieuwe muziek bezig zijn geweest tijdens hun corona quarantaine, was al duidelijk. Sinds het begin van de lockdowns zijn de succesvolle singles my future en Therefore I Am al uitgekomen die ook op Happier Than Ever staan. Een voorbode van dit album waarop Eilish een nieuw pad inslaat zoals op my future al aangekondigd. De teksten zijn nog altijd niet allemaal even vrolijk, maar zo donker als op haar debuutalbum worden ze niet.

Muzikaal gezien blijven Billie Eilish en haar broer FINNEAS een gouden duo. De oprechte teksten die ze samen schrijven zijn nog steeds aanwezig. Hoe minder Billie van haar persoonlijke leven prijs geeft in de media, hoe meer ze het beschrijft in haar teksten. Met name de periode tijdens haar relatie met rapper 7:AMP wordt veelvuldig als inspiratiebron gebruikt. Dit levert heftige, maar heel oprechte nummers op over de misbruik die tijdens hun relatie plaatsvond. Ook in de Apple TV+ documentaire Billie Eilish: The World’s a Little Blurry is te zien dat deze relatie een groot effect op haar leven en mentale gezondheid heeft. Op Happier Than Ever schrijft en zingt ze dit op meerdere nummers van zich af.

Videoclip Billie Eilish ‘NDA’

De thema’s op Happier Than Ever

Billie heeft in haar korte leven, ze is pas 19 jaar oud(!), al heel wat meegemaakt. Zo kwam ze terecht in een situatie vol misbruik. Dit zingt ze op meerdere nummers en vanaf verschillende perspectieven van haar af. Zo zingt ze over hoe ze zelf met die gebeurtenissen is omgegaan op titelsong Happier Than Ever. En ze laat op Oxytocin de andere kant van het verhaal horen, een erg agressieve kant.

Gerelateerd aan die persoonlijke misbruik, is haar opkomst binnen de muziekindustrie. Dat het een heftige industrie is, komt de laatste tijd bij meer jonge artiesten voorbij. Zo schreef ook Tones and I over de mentale tol die bekendheid opeist op haar album Welcome To The Madhouse. Eilish neemt dit thema ook mee op Billie Bossa Nova, OverHeated en NDA.

Al tijdens haar wereldtournee voor haar eerste album – die begin 2020 abrupt werd afgebroken door de pandemie – liet ze een korte film zien genaamd Not My Responsibility. Hierin bespreekt ze waarom ze altijd wijde kleding draagt en dat alles wat ze doet, zegt of vindt commentaar oplevert. Negatief commentaar welteverstaan. De tekst die ze voor deze film heeft opgenomen staat nu als spoken word nummer op Happier Than Ever. En dat past perfect bij de thema’s die Eilish graag naar voren wilt brengen.

Naast het tekstuele en muzikale geweld wat bij deze thema’s veel naar voren komt, is er ook ruimte voor wat lichtere nummers zoals Halley’s Comet en Male Fantasy. De opvolger van het prachtige, gevoelige I Love You dat op haar eerste album staat, is op dit album Halley’s Comet. Een melancholische tekst over jezelf open stellen tegenover een geliefde. Bij Eilish komt dit sporadisch voor, ze vergelijkt het dan ook met Halley, een komeet die maar eens in de 75 jaar te zien is.

Kritiek van fans na eerste singles

Na de release van de eerste singles kreeg Billie Eilish op social media een bak kritiek over haar heen. Haar fans waren na het horen van Your Power en Lost Cause bang dat de nieuwe sound van Eilish op Happier Than Ever hen niet zou bevallen. Niet heel eerlijke kritiek. Iedere artiest probeert zich steeds opnieuw uit te vinden. Zeker een jonge popster als Billie Eilish, die met dit album pas haar tweede uitbrengt, is nog lang niet klaar om haar eigen sound vast te stellen.

Het herkenbare geluid van Eilish komt dan ook in veelvoud terug op Happier Than Ever. Haar unieke, fluisterende stemgeluid zet ze weer volop in. Daaraan kun je ook horen dat Eilish is gegroeid. Ze is ouder geworden, heeft heel veel ervaring opgedaan en heeft dit allemaal meegenomen bij het maken van dit album in de slaapkamer van haar broer.

Een nieuwe sound is ook van de partij en stelt zeker niet teleur. Op titeltrack Happier Than Ever, die pas als 15e langskomt, begint Eilish zoals we van haar gewend zijn. Halverwege het nummer veranderd dit. Dat Eilish kan zingen, dat is bekend. Dat ze veel verschillende genres bezit, dat is wat nieuwer. Op de titeltrack komt ze halverwege met een veelvoorkomend pop/rockgeluid inclusief scheurende gitaren en echte (geen computer) drums. Ook haar zang klinkt hierop anders. Positief anders. Want wetende dat Eilish ook kan afwisselen maakt dit album alleen maar beter.

Ander hoogtepunt op het album is Oxytocin. Op een hele goede beat die een mix is van haar eerdere hits Bad Guy en Bury A Friend bezingt ze het perspectief van iemand die haar wil misbruiken op seksueel gebied. Een heftig nummer, zoals we al eerder van Eilish hebben gehoord, dat op een dansbare beat heel goed overkomt. De groei van FINNEAS als haar vaste producer is hier ook volop te horen. Dat dit nummer een hoogtepunt op de Happier Than Ever World Tour zal zijn, staat dan ook nu al vast!

Naast haar enorme muzikale carrière, is Eilish ook steeds meer met regisseren bezig. Dit begon al met haar eigen videoclips. Zoals in haar Apple TV+ documentaire gezegd, begon dit doordat ze teleurgesteld was in eerdere regisseurs en nu maar het heft in eigen handen neemt. En met succes! Want haar videoclips zijn altijd goede toevoegingen aan de sterke nummers. Maar naast haar videoclips, heeft ze recent ook voor Prime Video een korte film mogen maken waarin ze haar muziek in een lange videoclip liet horen en zien. Maar Eilish is nog lang niet klaar met streamingdiensten. Om haar album te promoten verschijnt op 3 september Happier Than Ever: A Love Letter to Los Angeles op Disney+. Een filmische concertervaring van dit sterke tweede album Happier Than Ever. Als het net zo sterk is als dit album, wordt het een aanrader voor iedere liefhebber van popmuziek!