Recensie: Blanks – Nothing Lasts Forever And That’s OK

Nothing Lasts Forever And That’s OK is het debuutalbum van de Nederlandse singer-songwriter en YouTuber Blanks. Geen covers van nummers in een andere stijl dit keer, maar zijn eigen geschreven en geproduceerde nummers. Nothing Lasts Forever And That’s OK is een sterk modern, indie-pop album met flinke 80s invloeden. De vrolijkheid spat van de nummers af en daardoor ook van Blanks!

Lees ook het exclusieve interview met Blanks over zijn debuutalbum!

Dat Blanks, artiestennaam van Simon de Wit, een voorliefde heeft voor muziek uit de jaren 80, is hoorbaar. Al op zijn YouTube-kanaal heeft hij bekende hits als Olivia Rodrigo’s Driver’s License en Post Malone’s Better Now in een 80s tintje gecoverd. Maar nu is ook zijn eigen muziek aan de beurt. En het staat hem goed. Blanks is helemaal thuis in de drumcomputers en synthesizers zoals hij ook al op zijn EP cheap sodas and ice cream kisses uit 2020 liet horen.

Samen met internationale producers en schrijvers Joonas Parkkonen, Eirik Naess en Wouter Vingerhoed is zijn debuutalbum nu tot stand gekomen. Ieder vanuit hun eigen studio verbonden via zoom. Die Scandinavische pop-invloeden doen dit album zeker goed. Aanstekelijke pophooks zorgen ervoor dat de nummers voorspelbaar en heel leuk zijn. Het resultaat: een top feel good album!

Promotie Nothing Lasts Forever And That’s OK

Al voor dit album uit kwam, zijn vijf nummers als single inclusief videoclip ter promotie uitgebracht. In specifieke volgorde, want de videoclips dienen als een korte film die één verhaal verteld. Het coming of age liefdesverhaal begint met What You Do To Me en eindigt met I’m Sorry. Een leuk visueel extraatje bij dit album waar hij zijn eigen muziek en zijn YouTube fans mee verbindt.

Dat de nummers zo goed onder een korte film passen, is niet verwonderlijk. Ieder nummer verteld een verhaal. Wat dat betreft heeft Blanks een album geschreven over zijn eigen herinneringen. Of dit nu over een verliefdheid gaat of over lol hebben met vrienden. Hij weet alles zo naar lyrics en muziek te vertalen, dat het lijkt of je er zelf bij bent geweest. ‘Saudade’ noemt hij dat zelf. Een Portugees woord voor de gevoelens van nostalgie en melancholie wanneer je verlangd naar iets of iemand waar je van houdt.

Playlist met videoclips What You Do To Me, Turn Around, Classic Armstrong, Never Have I Ever en I’m Sorry © Blanks

Dansbare en fragiele nummers

Naast dansbare nummers als What You Do To Me, Never Have I Ever en Dance Like This weet Blanks zich ook heel kwetsbaar op te stellen. Op het prachtige I’m Sorry bezingt hij een verwaarloosde relatie waarin hij moet toegeven dat hij niet zonder de ander kan, “I can’t afford to spend my life with anybody else”. Het nummer is samen met Wouter Vingerhoed geschreven, die eerder onder op Tim Dawn’s album Everyday Magic heeft meegewerkt. De extra magie die dit nummer heeft meegekregen, is een zachte knisper die op de achtergrond te horen is. Het fragiele nummer verbergt niets, zo komen ook Blanks vocalen het beste naar voren. Met veel emotie wordt I’m Sorry afgeleverd. En dat is precies wat nog ontbrak tussen alle feel good op Nothing Lasts Forever And That’s OK.

Hij sluit zijn album af met Except For You. Een nummer met een hele vette knipoog naar Phil Collins’ jaren 80 hit In The Air Tonight. Naast de synths en drumbeats, klopt het om af te sluiten met een bekende 80s sample en er een eigen draai aan te geven. En Blanks komt hier zeker mee weg. Van begin tot eind, Nothing Lasts Forever And That’s OK mag er wezen!

Lees ook het exclusieve interview met Blanks over zijn debuutalbum!