Recensie: Ed Sheeran – Autumn Variations

Niet lang geleden kondigde de Britse popster Ed Sheeran zijn tweede album van 2023 aan. Met Autumn Variations levert Sheeran wat hij belooft. Een gemakkelijk luisterbaar album dat dient als de perfecte herfst soundtrack.

Sheeran heeft onlangs zijn mathematische albumreeks afgerond. Of hij nu van plan is om soundtracks te maken voor alle vier de seizoenen, valt nog te bezien (of te beluisteren). Autumn Variations is een goed geschreven en uitgevoerde start.

Geproduceerd door Aaron Dessner van The National, volgt Sheeran in de voetsporen van zijn vriendin Taylor Swift. Net als folklore en evermore heeft Sheeran een zacht popalbum gecreëerd dat overgaat in folk, waarmee hij terugkeert naar de basis van zijn singer-songwriter roots. Geen poppy, elektronische beats meer, maar een rustige piano of akoestische gitaar. En het staat hem goed.

Autumn Variations: Jouw Herfstgeluid

In de geest van vallende bladeren en regenachtige dagen zingt Sheeran over de gelukkige en verdrietige dagen die iedereen meemaakt, vooral tijdens het herfstseizoen. Opener Magical is het perfecte voorbeeld. Een samenvatting van hoe hij verliefd is geworden op zijn huidige vrouw.

England is een ode aan zijn vaderland. Een veelheid aan teksten over de goede en slechte dingen in Engeland. Het nummer valt op in het album. Niet alleen vanwege de teksten, maar ook het ritme op de achtergrond valt op. Goed nummer, maar het past niet helemaal bij Autumn Variations.

Een van de hoogtepunten van het album is, toevallig genoeg, Spring. Op dit album dat aan de herfst is gewijd, excelleert Sheeran in Spring. Metaforisch gezien is de winter een moeilijke fase en wordt er gewacht op de volgende fase, de lente, om te beginnen. De oude Ed Sheeran van de eerste albums + en x is terug.

Sheerans kwetsbaarheid

De Brit heeft nooit geschuwd om moeilijke onderwerpen aan te snijden. Op Autumn Variations gaat hij nog een stap verder. Hij spreekt openlijk over zijn depressie en moeilijkheden in zijn huwelijk. Hij toont zijn kwetsbaarheid.

Deze teksten komen het beste tot hun recht in That’s On Me. Sheeran begint met zijn herkenbare rap over periodes in zijn leven waarin hij niet zichzelf was. Hij neemt de schuld op zich voor wat er misging. Tekstueel een van de beste nummers op Autumn Variations.

De popster die bekend staat om zijn pakkende hooks, is de basis van zijn muziek niet vergeten. Autumn Variations is een geweldige start voor een meer serieus album van Ed Sheeran. Met de hulp van de broers Aaron en Bryce Dessner van The National heeft hij de beste samenwerkingspartners gevonden voor deze onderwerpen. Een meer volwassen Ed Sheeran is geboren en het resultaat is een gemakkelijk luisterbare herfst soundtrack.