Recensie: James Morrison – Greatest Hits

De eerste wereldwijde hit van Britse zanger James Morrison stamt alweer uit 2006. Met You Give Me Something maakte de wereld kennis met de unieke stem van Morrison. En bij dit enkele succes is het niet gebleven. Hoog tijd dus voor een Greatest Hits album!

Net als zijn Britse naamgenoot James Blunt heeft Morrison er dus voor gekozen om terug te kijken op zijn carrière. Maar hij heeft dat wel iets anders gedaan dan Blunt. De nummers op Greatest Hits zijn makkelijk van het origineel te onderscheiden omdat Morrison er nieuwe versies van heeft gemaakt. Het lijkt wel of Morrison zijn repertoire beluisterde en nieuwe arrangementen beter vond passen dan wat hij jaren eerder had uitgegeven. “Refreshed” noemt hij dit zelf. Ook al is het dus geen compleet nieuw album, Morrison heeft er alles aan gedaan om dit wel zo te doen lijken. En met succes. De nieuwe versies van zijn hits komen soms zelfs beter uit de verf dan het origineel.

De Brit heeft in totaal 15 nummers op zijn album gezet. 13 greatest hits en 2 compleet nieuwe nummers: Who’s Gonna Love Me Now & Don’t Mess With Love. Dit zijn ook gelijk de openers van het album. Al met al zijn dit leuke nummers die meteen de toon van het album zetten. James Morrison is niet meer de akoestische gitarist die met zijn hese stem enkel soul-achtige popnummers maakt. Zijn hese stem blijft, maar zijn gitaar wordt soms wat verder op de achtergrond gezet. Zeker op Who’s Gonna Love Me Now wat eerder voor de hitlijsten is bestemd, dan een typisch James Morrison nummer is. Don’t Mess With Love daarentegen is wel typisch Morrison en zou op een eventueel vervolg van dit album best een plekje mogen krijgen.

Deze recensie van James Morrison ‘Greatest Hits’ maakt deel uit van een samenwerking met Maxazine. Benieuwd naar de rest van de recensie?

Bekijk alle recensies in samenwerking met Maxazine hier.