Recensie: John Mayer – Sob Rock

Het nieuwste album van John Mayer, Sob Rock, is eindelijk uit! Het is het achtste album van de Amerikaanse zanger en de opvolger van het succesvolle The Search for Everything uit 2017. Fans hebben dus lang moeten wachten op een volledig album van de zanger. Met zijn unieke, diepe stemgeluid en gitaarspel weet hij de luisteraar opnieuw in te pakken. Misschien niet zo’n origineel album, maar wel precies wat je van John Mayer kunt verwachten. Fans zullen zeker blij zijn met Sob Rock!

Met een album genaamd Sob Rock worden nummers verwacht om bij te snikken. Maar dat gebeurd niet echt. Een ironische naam voor het album waarschijnlijk. En dat John Mayer van ironie hield, liet hij al zien in 2018 toen de single New Light uitkwam, die tevens ook op dit album staat. Een sterke single die in de budget-videoclip redelijk ironisch wordt gezongen door Mayer zelf.

Samen met openingsnummer Last Train Home heeft Mayer twee hele goede singles uitgezocht om dit album te promoten. Beide zijn ze voor een groter publiek toegankelijk en geven de sound van dit nieuwe album goed weer. De sound van dit nieuwe album wijkt dan ook niet enorm af van het eerdere werk van Mayer. Liefhebbers van Daughters, Gravity of Half of my Heart zullen ook zeker van Sob Rock genieten.

New Light – John Mayer

Soft rock met fijn gitaarspel

Zoals bekend maakt John Mayer graag gebruik van gitaren in zijn muziek. Logisch natuurlijk als je een van de beste gitaristen ter wereld bent. Ook op Sob Rock weet Mayer zijn gitaar goed in te zetten. Of dit nu akoestisch of elektrisch is.

John Mayer is altijd van de gitaarmuziek geweest, maar dan wel in het soft rock genre. Een harde gitaarsolo zal hij best kunnen spelen, maar heeft in zijn eigen muziek niet de voorkeur. En dat past perfect bij hem. Op Sob Rock zijn het dan ook de meer gevoelige, akoestische nummers die het best tot hun recht komen. Shouldn’t Matter But It Does zit tussen de twee eerder genoemde singles in verscholen, maar weet zich prima staande te houden. Het is dan ook een van de beste nummers op Sob Rock.

Wel hebben John Mayer en zijn producer vaak voor het hazenpad gekozen. Het album bestaat uit 10 nummers waarvan er 8 een fade-out hebben (geen outro, maar de muziek heel langzaam zachter afspelen tot je niks meer hoort). Dit is jammer. Natuurlijk hoor je het gitaarspel van Mayer, dat zich vaak tegen het einde van de nummers bevindt, graag wat langer. Maar een goed outro had meermaals niet misstaan.

Corona-album

Na zijn vorige album in 2017, is het niet helemaal stil gebleven rondom John Mayer. Zo bracht hij in 2018 al New Light en I Guess I Just Feel Like uit en volgde in 2019 Carry Me Away. Toch ziet Mayer zijn Sob Rock als een echt corona-album. Zonder de lockdown had het album volgens hem niet bestaan. Het is dan ook een troost aan zichzelf tijdens deze eenzame tijd, maar ook voor alle luisteraars. En dat is goed gelukt!

Veel van zijn muzikale invloeden zijn goed terug te horen. Van jaren 80 softrock, blues, Americana en bands als Toto en Dire Straits. Zelfs de albumhoes is een knipoog naar iconische hoezen uit de 80s. Met een simpele easy listening vibe dankzij zijn unieke stem en gitaarspel, is het een enorm fijn album om naar te luisteren. Niet heel veel verrassende nummers, maar wel precies wat je kunt verwachten van John Mayer: Sob Rock!