Recensie: Lana Del Rey – Chemtrails Over The Country Club

Na het succesvolle en prachtige Norman Fucking Rockwell uit 2019, heeft Lana Del Rey nu haar zevende studio-album uitgebracht. Met haar vorige album in het achterhoofd, heeft Chemtrails Over The Country Club hoge verwachtingen. Gelukkig maakt Lana Del Rey met behulp van producer Jack Antonoff alle verwachtingen meer dan waar.

Chemtrails Over The Country Club begint met het fluisterend gezongen White Dress. Niet een hele sterke opening. De fluisterstem staat Lana Del Rey minder dan goed dan haar normale, warme stem. Nummers als Let Me Love You Like A WomanWild At Heart en titelsong Chemtrails Over The Country Club maken dit dan weer helemaal goed. De alom bekende stem die Lana Del Rey in huis heeft, wordt hier maximaal ten gehore gebracht en zorgt voor een aantal geweldige nummers om naar te luisteren.

Een prachtig album dat typisch Lana Del Rey is met een klein vleugje country eroverheen. Als songwriter doet ze haar naam ook weer eer aan. Als verteller heeft ze al vanaf haar debuutalbum en grote hit Video Games naam gemaakt. En ze is het zeker niet verleerd. Met name haar sterke coupletten op Let Me Love You Like A Woman en Not All Who Wander Are Lost zijn van begin tot eind geweldig geschreven en maken indruk. 

Succesproducer Jack Antonoff

Lana staat niet bekend om opbeurende en up-tempo muziek, maar om haar verhalende warme stem en zachte, akoestische piano en gitaarklanken. Zo ook op dit album. Het is bijvoorbeeld een perfect album om te luisteren op de achtergrond bij het lezen van een boek op een stille zondagochtend. In die zin heeft het ook wel wat weg van Taylor Swift’s succesvolle albums Folklore en Evermore. Niet gek ook aangezien beide zangeressen hebben samengewerkt met schrijver en producer Jack Antonoff. Wat dat betreft sluit de nieuwe succesvolle sound van Swift perfect aan bij de sound die Del Rey al haar gehele carrière laat horen en ook met Antonoff op Norman Fucking Rockwell heeft laten horen. Antonoff heeft onlangs nog zijn muzikale kwaliteiten bevestigd zien worden toen Folklore bij de Grammy’s Album of the Year won. Dus wie weet wat er verder nog met Chemtrails Over The Country Club gaat gebeuren.

Het laatste nummer op het album, For Free, is een cover van Joni Mitchell. Een grote inspiratiebron voor Del Rey. Ook op Dance Till We Die benoemt ze Joni Mitchell nog eens als iemand die ze ooit enkel een idool noemde, maar nu ook tot haar vriendengroep mag rekenen. Hierop bezingt Del Rey ook haar vriendschap met haar andere idolen Stevie Nicks (Fleetwood Mac) en Courtney Love (Hole). Met alle drie heeft ze inmiddels samengewerkt wat ook aantoont hoe ver ze al is gekomen in de muziekindustrie.

Nieuw album

In eerste instantie zou Chemtrails Over The Country Club al in 2020 uitkomen, maar door vertraging is dat pas 2021 geworden. Maar het was het wachten zeker waard. Del Rey heeft elk nummer zorgvuldig geschreven en ingezongen waarna Antonoff alles perfect bij elkaar passend heeft geproduceerd. Alles klopt (op het openingsnummer na dan). En in plaats van twee jaar te wachten voordat ze rustig met het volgende album begint, is de release datum van haar achtste studio-album ook al bekend gemaakt. Op 22 oktober 2021 (jawel dit jaar nog) brengt Lana Del Rey Blue Banisters uit. Als het ook maar een klein beetje op dit zevende album lijkt, beloofd het heel wat! Tot die tijd kunnen we in ieder geval nog fijn tot rust komen met het prachtige Chemtrails Over The Country Club.