Recensie: Lorde – Solar Power

Het derde album van Lorde, Solar Power, is na vier jaar eindelijk uit. De Nieuw-Zeelands-Kroatische singer-songwriter is terug van weggeweest. De opvolger van Pure Heroin (2013) en Melodrama (2017) is een zweverig album dat een ander geluid van Lorde laat horen. Dit nieuwe persoonlijke album gaat niet de boeken in als Lorde’s beste muzikale album, maar Lorde de songwriter is wel in haar sterkste vorm aanwezig.

Na het plotselinge wereldwijde succes met haar eerste single Royals zijn de verwachtingen hoog gespannen voor Lorde. Na de kleine hit Green Light, afkomstig van haar tweede album Melodrama, heeft Lorde lange tijd niks van zich laten horen. Tot nu. Lorde, artiestennaam van Ella Marija Lani Yelich-O’Connor, zingt haar kijk op de wereld van haar af.

Klimaatbewust

Wat single Solar Power, en daarmee ook de albumtitel, al laat horen, laat ook de rest van het album indirect doorschemeren. Het is op verschillende manieren een klimaatbewust album. Ten eerste, zingt Lorde over het klimaat en hoe snel de aarde achteruit gaat. Ze refereert op Fallen Fruit naar het langzaam verdwijnen van de aarde. Ze geeft hier zelfs de schuld aan de vorige generatie. En dit alles op een fijn akoestisch deuntje dat de verdrietige boodschap redelijk verbloemt.

Hiernaast is ze zich op California ook erg bewust van het klimaat waar je je in bevindt als je beroemd bent. Het maken van muziek en het winnen van awards, zoals haar twee Grammy’s voor Pure Heroin, zou Lorde met Solar Power graag weer mee willen maken. De glitter en glamour die Los Angeles haar bracht, is gelijktijdig ook waar ze voor wegrent. Na een tour vlucht ze dan ook snel weer terug naar het rustige Nieuw-Zeeland. Lorde is niet de enige artiest die overweldigd is door het beroemd zijn. Ook Tones and I op Welcome to the Madhouse en Billie Eilish op Happier Than Ever zijn kritisch op het klimaat waar ze zich nu in bevinden.

Videoclip Lorde – Mood Ring ©Universal New Zealand

Hitproducer Jack Antonoff op Solar Power

Een nieuw geluid van Lorde betekent niet dat ze met anderen heeft samengewerkt op dit album. Net als haar tweede album is ook Solar Power geheel mede-geschreven en geproduceerd door Jack Antonoff. De hitproducer was eerder al verantwoordelijk voor de recente albums van Taylor Swift, Folklore en Evermore, en was van grote waarde op Lana Del Rey’s Chemtrails Over The Country Club.

De zachte akoestische pop die Jack Antonoff de afgelopen jaren al met Swift en Del Rey heeft gemaakt, komt nu ook op Solar Power terug. Met zweverige en zonnige klanken laten Lorde en Antonoff de zomer aan je horen. Naast klimaatbewuste boodschappen is er dan ook ruimte om liefdesnummers ten gehore te brengen voor haar vriend, The Man with the Axe, en haar hond, Big Star. Een perfecte afwisseling tussen de diepe teksten op nummers als California, Stoned at the Nail Salon en Secrets from a Girl (Who’s Seen it All). Dat laatste nummer heeft met een aparte vliegtuig veiligheidsinstructie ook een leuke bijdrage door zangeres Robyn.

Een echte zomerplaat is Solar Power niet. Echte hits zijn er, naast de titelsong, niet te vinden. Maar misschien dat dat wel perfect bij de nieuwe Lorde past!