Recensie: Muse – Will Of The People

Denk je aan hedendaagse rockbands, dan is de kans groot dat Muse voorbij schiet. Al bijna 30 jaar staat het rocktrio aan de top van de muziekwereld. Van ultieme rocknummers tot prachtig, visuele liveshows. Maar helaas zorgt de muzikale doorontwikkeling van de band van de laatste jaren voor achteruitgang. De nummers zijn niet zo rockend meer, er wordt minder gebruik gemaakt van de gitaar, bas en drums die de mannen bespelen en meer op elektronische muziek geleund, bovendien zijn de futuristische teksten steeds vaker over de top. Maar op Will Of The People heeft de band de weg terug toch weer gevonden. Deels dan.

Na Simulation Theory uit 2018 kreeg Muse bakken kritiek over zich heen. Het album zou te futuristisch klinken en het originele rockgeluid zijn verloren. Live bleef de band dan ook met name hits als Plug In Baby, Knights of Cydonia en Uprising spelen. Die grote hits werkten wel. Niet raar dan ook dat platenmaatschappij Warner de band vroeg om een greatest hits album. En dat is precies wat Muse nu heeft gedaan. Maar dan wel op hun manier: een album met nieuwe nummers geïnspireerd op hun grootste hits. Het levert een terugblik op naar de oude Muse met vleugjes van het nieuwe geluid.

Openings- en titelnummer Will Of The People pakt je meteen vast. Het aanstekelijke nummer barst van de drums en gitaren en doet terugdenken aan het Drones-tijdperk. En dan met name grote hit Psycho. Maar ook Compliance, Won’t Stand Down, Kill Or Be Killed en We Are Fucking Fucked mogen in het rijtje sterke nummers op Will Of The People geplaatst worden. De gemene deler in deze nummers is dan ook de aanwezigheid van echte instrumenten. En met name de afwezigheid van synthesizers. De rockband is terug van weggeweest!

Deze recensie van Muse ‘Will Of The People′ maakt deel uit van een samenwerking met Maxazine. Benieuwd naar de rest van de recensie?

Bekijk alle recensies in samenwerking met Maxazine hier.