Recensie: Olivia Rodrigo – SOUR

De Amerikaanse actrice en zangeres Olivia Rodrigo heeft nu al een fantastisch 2021 achter de rug. Begin van het jaar bracht ze de wereldwijde hit drivers license uit. Haar debuutsingle verbrak meerdere internationale records. De verwachtingen voor Olivia Rodrigo’s debuutalbum SOUR zijn dus hooggespannen!

Ineens was daar Olivia Rodrigo. Een Disney-ster met een hoofdrol in de Disney+ serie High School Musical: The Musical – The Series (HSMTMTS). In deze serie zingt Rodrigo ook, maar haar eigen debuutsingle is drivers license. Een nummer over haar verbroken relatie met HSMTMTS tegenspeler Joshua Bassett. Met deze top single zet Rodrigo meteen de toon voor haar debuutalbum.

Andere singles deja vu en good 4 u bewijzen de hitpotentie van Rodrigo nog maar eens. Waarvan good 4 u net zo goed een nummer van Paramore zou kunnen zijn. Het complete album SOUR, bestaat uit 11 nummers. Waarvan de drie eerder uitgebracht singles wel de beste van het album blijken te zijn.

Wat met name drivers license al aankondigde, is het thema liefdesverdriet. Olivia Rodrigo gaat er op verschillende manieren mee om. Zo gaat traitor over de snelle nieuwe relatie van haar ex en beschrijft enough for you dat alles wat Rodrigo tijdens de relatie deed, niet genoeg was voor hem.

Videoclip Good 4 U – Olivia Rodrigo

Herhalend debuut van Olivia Rodrigo

Een album met het thema liefdesverdriet, levert vaak goede albums op. Luister maar naar Rumours van Fleetwood Mac, 21 van Adele of het recentste album van Miley Cyrus – Plastic Hearts. Helaas doet SOUR niet mee in dit rijtje.

Het album begint verrassend en sterk met het pop-punk nummer brutal, maar pakt al snel daarna de draad van drivers license weer op. Dat drivers license een enorm goed nummer is, moet wel gezegd worden. Op de single verteld en beschrijft Rodrigo mooi hoe het had kunnen zijn tussen haar en haar ex. Een beetje à la Taylor Swift. En laat die laatste nu ook een grote invloed voor Rodrigo zijn.

Invloeden van Lorde en Taylor Swift

Samen met Lorde was Taylor Swift een grote invloed op dit album. En dat is te horen. Met nummers die de ene keer richting Lorde trekken en de andere keer richting Swift, zijn de stijlen van beide zangeressen aanwezig. Dat Swift aanwezig is, is te horen op 1 step forward, 3 steps back. Rodrigo borduurt regelrecht voort op Taylor Swift’s New Year’s Day – afkomstig van haar album Reputation uit 2017. Ze doet dit met toestemming van Swift zelf aangezien ze zelf heeft meegeschreven op het nummer. Ook Swift’s vaste producer Jack Antonoff is hierop van de partij. Antonoff is onder andere de producer van Folklore en Evermore, maar ook van Lana del Rey’s Chemtrails Over The Country Club.

Al met al heeft Olivia Rodrigo met SOUR een goed debuutalbum uitgebracht. De focus ligt iets te veel op haar verbroken relatie. Hierdoor blijven de nummers tussen de singles door niet hangen. De afsluitende nummers jealousy, jealousy en hope ur ok maken dan wel weer een hoop goed. Haar boodschap over onrealistische lichamen op sociale media (jealousy, jealousy) en de (on)acceptatie van LGBTQ+ kinderen in hun ouderlijk huis (hope ur ok) komen goed over. Een goede afsluiting van een redelijk debuutalbum!