Recensie: Raye – My 21st Century Blues

De Britse Raye doet al een tijdje mee op het hoogste niveau van de popmuziek. Toch is haar naam bij velen nog onbekend. Daar wil ze nu verandering in brengen met debuutalbum My 21st Century Blues.

Rachel Agatha Keen, Raye, heeft vooral naam gemaakt voor zichzelf als zangeres op danceplaten. Zo zijn haar vocalen te horen op By Your Side van Jonas Blue, You Don’t Know Me van Jax Jones en Stay (Don’t Go Away) van David Guetta. Toch gaat ze solo een andere kant op.

Naast haar vocalen heeft Raye ook als songwriter al genoeg hits op haar naam staan. Zo schreef ze onder andere voor John Legend, Ellie Goulding, Little Mix, Zara Larsson, Mabel en zelfs Beyoncé. Ze heeft al miljoenen streams op haar naam staan, maar haar label vond het nog geen tijd voor een soloalbum. Dit voelde voor Raye als opgesloten zitten in de muziekindustrie. Over deze moeilijke jaren heeft ze ‘Hard Out Here’ geschreven. Een waarschuwing voor beginners in de muziekindustrie.

Origineel aan Raye zijn de onderwerpen van haar nummers. Zo vertelt Black Mascara haar eigen ervaring met spiking, het drogeren van andermans drankje. Helaas een veel te actueel thema. Middels een simpele dancebeat is dit nummer zo geproduceerd alsof je zelf in de club staat. Slim, maar of de boodschap aankomt, is nog maar de vraag.

Raye wisselt haar nummers af tussen upbeat en wat langzamer. Ook op hetzelfde nummer. Dit kan goed werken, zoals op Escapism, of niet, zoals op Environmental Anxiety. Alhoewel dit laatste vooral komt door de irritant vervormde kinderstem die gedurende het hele nummer op de achtergrond te horen is. Crazy Frog is er jaloers op, maar afwezigheid was beter geweest.

Deze recensie van Raye ‘My 21st Century Blues′ maakt deel uit van een samenwerking met Maxazine. Benieuwd naar de rest van de recensie?

Bekijk alle recensies in samenwerking met Maxazine.