Recensie: Sia – Music (album)

De complete titel van het album zegt het al, dit is het bijbehorende album van de film Music die Sia heeft geschreven en geregisseerd. Music (Songs From And Inspired By The Motion Picture) is een vrolijk album waarop verschillende nummers voorbijkomen. Van potentiële radiohits tot krachtige ballads. Het is niet Sia’s beste album, maar het is zeker vermakelijk en goed in elkaar gezet en zal ongetwijfeld enorm goed bij de film aansluiten.

De eerste helft van het album staat vol met potentiële hits zoals de vrolijke en aanstekelijke nummers Together en Hey Boy. Ter promotie van dit album en de film, zijn van deze nummers videoclips vrijgegeven die, in het geval van Together een scène uit de film laten zien. In beide videoclips spat de vrolijkheid er vanaf.

De tweede helft van het album heeft wat meer rustige nummers die doen denken aan Sia’s eerdere succesvolle albums 1000 Forms of Fear (2014) en This Is Acting (2016). Hoogtepunten zijn dan ook de nummers Courage to Change en Beautiful Things Can Happen. Dit zijn ook de nummers waarop Sia’s stem en bereik het beste tot uiting komen. Want dat ze kan zingen dat is absoluut en feit en laat ze op dit album nog maar eens een keer horen.

Samenwerkingen

Het is een viering van de door Sia geregisseerde film, maar ook een typisch Sia album. Door de jaren heen heeft Sia meerdere keren naar eigen geluid herontdekt. Meerdere samenwerkingen met David Guetta hebben het goed gedaan in de hitlijsten zoals Titanium, She Wolf en de huidige radiohit Let’s Love. Ook op dit album hebben de twee weer samengewerkt op Floating Through Space. Het is niet zo’n grote hit als de eerder genoemde samenwerkingen, maar het is zeker een sterk nummer dat typisch Guetta en Sia is.

Haar samenwerking met Labyrinth doet denken aan LSD, de ‘supergroep’ die Sia vormt met zanger Labyrinth en DJ Diplo. Oblivion heeft zeker wat weg van LSD-hits Genius en Thunderclouds. Dit nummer misstaat zeker niet op Music.

Sia werkt niet alleen met eerdere samenwerkingen Labyrinth en David Guetta, maar heeft ook bij het schrijven van meerdere nummers hulp gevraagd van andere bekenden. Zo hebben P!nk en Dua Lipa hun steentje bijgedragen en zijn bekende popmuziek producers Jack Antonoff en Greg Kurstin betrokken geweest.

Kritiek op film

Wanneer de film in Nederland wordt uitgebracht of online beschikbaar zal worden is nog niet bekend. Wel is al toen de eerste trailer uitkwam Sia overspoelt met negatieve reacties. Het titelpersonage Music is namelijk autistisch, maar wordt niet door een autistische actrice gespeeld. Nadat Sia op social media nogal boos op deze negatieve reacties had gereageerd, werd de film meteen door velen ‘gecanceld’. Helaas overschaduwd deze kritiek op de film ook het album. Jammer, want het is wel een goed album.

Het heeft na een paar jaar even geduurd voor er weer een album van Sia zelf uitkwam, maar met Music is er dan weer nieuwe muziek. En goed nieuws voor fans, het wachten op nog meer nieuwe muziek zal niet lang duren. Het volgende album Reasonable Woman is al aangekondigd en wordt later dit jaar verwacht. Voor Sia fans is 2021 dus een jaar vol nieuwe muziek.