Recensie: Silk Sonic – An Evening With Silk Sonic

De gelegenheidsband van Bruno Mars en Anderson .Paak, Silk Sonic, heeft na een aantal losse singles nu een volledig album uitgebracht. Op An Evening With Silk Sonic laten Mars en .Paak hun liefde horen voor de zwoele soul en r&b uit de vorige eeuw. Met een vleugje pop, een genre dat deze twee sterren niet vreemd is, scoorde Silk Sonic al grote hits. Een volledig album kon dan ook niet uitblijven. En wat een album! Een tikkie aan de korte kant (8 nummers en een intro), maar wel vol met hits en geen enkele misser.

Doorgebroken met pure popnummers als Just The Way You Are en Grenade waagde Bruno Mars op zijn laatste album een sprong in het diepe richting soul en r&b. 24K Magic werd een sterk album waarbij de energie die Mars op het podium brengt ook op het album naar voren kwam. Daar hoorde dan ook een grote wereldtournee bij. Hier werd hij vergezeld door Anderson .Paak als zijn voorprogramma. Een (muzikale) vriendschap werd geboren.

Een inside-joke over de zwoele soul uit de jaren 60 en 70, is ietwat uit de hand gelopen. Wat misschien de bedoeling was om op het randje van foute muziek te balanceren, blijft hier ver vandaan. De muzikanten in Mars en .Paak krijgen het voor elkaar om het oude genre om te zetten in een modern nieuw genre.

Anderson .Paak, die naast zanger ook een erg goede drummer is, weet zich goed staande te houden naast Bruno Mars. .Paak’s stem met zijn herkenbare rauwe randje vult de hogere stem van Mars goed aan. Een sterk duo dus. Zowel vocaal als muzikaal.

Videoclip Silk Sonic – Skate

An Evening With Silk Sonic

Afgelopen januari maakten we al kennis met Silk Sonic. Leave The Door Open introduceerde deze nieuwe supergroep. Een fijne inleiding naar wat er nog ging komen op An Evening With Silk Sonic. Het is dan ook meteen na het Intro te horen. Een sterk nummer en nog niet eens het hoogtepunt van dit album!

Met de hulp van funkpionier Bootsy Collins, die de ‘presentatie’ verzorgd, krijgt dit album een live-tintje. Alsof je echt een ‘avond met Silk Sonic’ beleefd. Collins’ bijdrage is op After Last Night het grootst. De sterke vocalen van Mars en .Paak worden afgewisseld door Bootsy Collins’ aankondigingen. Een leuke bijdrage van een grootheid binnen het genre.

Na After Last Night blijft de lat hoog liggen. Van Put On A Smile, wat vocaal gezien het beste nummer is, tot gitaarintro’s en solo’s op 777 en Blast Off. En dan zitten hiertussen nog de eerder uitgebrachte pareltjes Skate en Smokin’ Out The Window verstopt.

De keuze om na 9 nummers (waaronder een intro) te stoppen, is een hele goede geweest. Het album is misschien een klein beetje over de top, maar dat valt nu niet op. Met 30 minuten heb je An Evening With Silk Sonic van voor tot achter beluisterd. Voor de echte fans zijn er dan nog leuke videoclips die de knipoog naar zwoele soul iets te duidelijk laten merken. Maar dat geeft allemaal niks. Mars en .Paak hebben met deze samenwerking goud in handen waar een aantal instant soul-klassiekers op te vinden zijn. Zouden ze dit nog kunnen overtreffen met een tweede album?