Recensie: Stromae – Multitude

Het even geduurd, maar de maestro is terug! En hoe! Afgelopen weekend speelde hij al nieuwe nummers tijdens de Avant-Première. Nu is Multitude echt uit. Het is een fantastisch album geworden met invloeden van over de hele wereld. Goede teksten, aanstekelijke deuntjes en dansbare muziek. Typisch Stromae en toch vernieuwend binnen zijn oeuvre.

De zoon van Rwandese vader en Belgische moeder is in de muziekindustrie inmiddels een bekende naam. Vorig album Racine Carrée (uit 2013 alweer) heeft hem wereldwijd veel succes opgeleverd. Na een grote wereldtournee heeft Stromae, artiestennaam van Paul van Haver, het rustiger aan gedaan. Enkel als videoclipregisseur (o.a. Billie Eilish, Dua Lipa en Major Lazer) of als samenwerkende artiest (o.a. Lorde en Coldplay) zagen en hoorden we hem terug. Tot op 15 oktober 2021 plots Santé werd uitgebracht. De eerste single voor zijn nieuwe album Multitude.

Op Santé brengt Stromae een toost uit op de onmisbare mensen in de samenleving met een vaak ondergewaardeerde baan. Schoonmakers, vissers, horecapersoneel en eerste hulp verleners. Hij bezingt diversiteit op een vernieuwende beat (die klinkt of hij uit de maat is) met een grappig dansje en goede teksten, levert Stromae de perfecte comeback af. Een moeilijke single om op te volgen. Maar tweede single L’enfer weet het succes te evenaren en zelfs te overstijgen! Op de ballad bezingt Stromae de depressie waar hij aan heeft geleden. Een krachtig nummer door de afwisseling van ballade naar een waanzinnige beat in het refrein, waarin de zanger zijn meest persoonlijke teksten ten gehore brengt.

Videoclip L’enfer ©Stromae

Alles in Multitude

Op Multitude weet Stromae verschillende kanten van zichzelf te belichten. Net als Santé en L’enfer weten ook de rest van de nummers niet ver genoeg bij elkaar vandaan te liggen. Toch is Multitude een compleet album waarop alles op elkaar aansluit en elkaar versterkt. Stromae heeft een veelvoud (multitude) van muziek, tekst en emotie gebracht die onverwacht goed bij elkaar passen.

De muzikale inspiratie haalt Stromae ook niet uit één hoek. Nee, hij gaat de hele wereld over. Braziliaanse klanken op Fils de joie, Colombiaans op Santé, Caribisch op Mon Amour en diepe teksten die hem al eerder met landgenoot Jacques Brel vergeleken. Maar ook muzikaal komt hij in de buurt van het chanson. Met name op La solassitude. Een nummer geschreven vanuit het perspectief van ene Nicolas: eenzaam als vrijgezel, verveeld in een relatie. Het is een van de nummers die niet vanuit Van Haver zelf is geschreven, maar waarvoor hij inspiratie heeft genomen uit verhalen van over de hele wereld. Het zijn deze verhalen die de muziek van Stromae zo toegankelijk maken ondanks dat hij alles in het Frans zingt en rapt. De taal van Stromae is universeel.

Dat het leven van de zanger en rapper zelf invloed heeft gehad op zijn nieuwe muziek, moge ook duidelijk zijn. Tijdens zijn muzikale pauze heeft het leven niet stilgestaan: hij is getrouwd én vader geworden. De kracht van zijn vrouw is de inspiratie geweest voor het feministische nummer Déclaration. Letterlijk een declaratie van zijn bewondering voor vrouwen en zijn eigen vrouw in het bijzonder. Maar ook het vaderschap komt langs. Op C’est que du bonheur bezingt hij de vreugde die zijn zoontje hem geeft. Zelfs tijdens het verschonen van poepluiers. Zoveel vreugde dat het hem uit de depressie heeft geholpen die hij op L’enfer bezingt.

Maar niet alleen op L’enfer komt deze moeilijke tijd ter sprake. Afsluiters en tweeluik Mauvaise journée en Bonne journée vatten de slechte en goede dagen samen. Zowel muzikaal als tekstueel. Waar Mauvaise journée een sober nummer is waarin een roep om hulp toch wel de boventoon voert, roept de zanger iedereen op om te gaan dansen op Bonne journée. Moraal van het verhaal? Hoe heftig je dag gaat zijn als je in een depressie zit, ligt eraan met welk been je uit bed stapt. Het tweeluik is naast het aanstekelijke Fils de joie en het krachtige L’enfer een absoluut hoogtepunt op Multitude.

Serieus met een glimlach

Op Multitude is niet alleen plek voor serieuze verhalen. Stromae weet al zijn gehele carrière het serieuze met een glimlach te brengen (kijk alleen al naar de videoclips en optredens van Papaoutai en Formidable). Op Multitude weet hij deze glimlach te voorschijn te toveren met Mon amour. Een lied over een verbroken relatie door het vreemdgaan van de hoofdpersoon. Zonder geliefde is de hoofdpersoon verloren. Hij weet niet eens waar zijn schone ondergoed ligt! Het is een lieflijk klinkend nummer dat toch een dieper verhaal blijkt te hebben dan gedacht.

Stromae’s derde album Multitude is een mengelmoes. Muziek vanuit alle hoeken van de wereld, persoonlijke teksten, verhalen van anderen en een glimlach. Het resultaat? Een prachtig en divers album! Iets wat hij op de onverwacht uitgebrachte single Santé ook al bezong. De cirkel is rond. Stromae blijft dan ook een artiest die graag alle vlakken met elkaar verbind. Met een aantal toekomstige klassiekers kunnen fans in ieder geval de komende jaren weer even vooruit, mocht Stromae weer een pauze inlassen na zijn wereldtour.