Recensie: The 1975 – Being Funny In A Foreign Language

Being Funny In A Foreign Language is het vijfde album van Britse band The 1975. De pop rock band achter schrijver en zanger Matty Healy. En ook ditmaal heeft hij een grote bijdrage geleverd. Being Funny In A Foreign Language is een liefdevol popalbum dat aan alle kanten The 1975 schreeuwt.

Muziekproducenten BJ Burton, onder andere Bon Iver, en Jack Antonoff, verantwoordelijk voor meerdere albums van Lana Del Rey en Taylor Swift, zijn nauw betrokken geweest bij de productie van dit album. Met name Antonoff en dat is te horen. The 1975 is al langer meer pop dan rock. Op dit vijfde studioalbum bevestigen de Britten dit nog maar eens met de hulp van de Amerikaanse popproducent.

Aanstekelijke nummers is waar The 1975 in uitblinkt. Zo ook nu. Op Happiness, Looking For Somebody (To Love) en I’m In Love With You laten Matty Healy en co het thema van dit album horen: liefde. Het toch wel cliché-thema dat al veel te vaak is gebruikt. Is Being Funny In A Foreign Language dan nog vernieuwend? Nee, zeker niet. Maar Healy en Antonoff weten er muzikaal een leuk en sterk album van te maken waarvan meerdere nummers nog jaren mee kunnen.

Naast de aanstekelijke radiohits, raakt The 1975 ook de gevoelige snaar. Being Funny In A Foreign Language begint sterk, maar eindigt sterker. Dat Healy de uptempo nummers aan kan, dat is bekend. Maar ditmaal zorgen de akoestische indiepopnummers voor de magie van het album. Human Too, About You en We Are Together verzorgen dan ook de hoogtepunten van dit album. De gevoelige snaar wordt geraakt. Het zijn gelijktijdig ook de meest experimentele nummers op het album. Human Too heeft een rustig tempo dat iets wegheeft van jazz. About You gaat weer een hele andere kant op. Na een sterk intro zet Matty Healy de zangpartij in. Maar met een ander, zwaarder stemgeluid dan je van hem gewend bent. Combineer dit met de vocalen van Carly Holt, niet geheel toevallig de vrouw van The 1975 gitarist Adam Hann, en het nummer is af.

Deze recensie van The 1975 ‘Being Funny In A Foreign Language′ maakt deel uit van een samenwerking met Maxazine. Benieuwd naar de rest van de recensie?

Bekijk alle recensies in samenwerking met Maxazine.