Recensie: The Rolling Stones – Hackney Diamonds

Je bent nooit te oud om een rocker te zijn. ‘The Stones’ bewijzen dit nogmaals met hun eerste originele werk sinds 2005. Op het langverwachte Hackney Diamonds leveren The Rolling Stones nog steeds de goederen. Enkele krachtige rocksongs, gedenkwaardige gastartiesten en samenwerkingen met de nieuwe generatie. Hackney Diamonds heeft het allemaal. Zal dit hun definitieve afscheid zijn?

Plots waren The Rolling Stones terug met de single ‘Angry’. Een video met Sydney Sweeney en een albumpresentatie met Jimmy Fallon trokken veel media-aandacht. Terecht. Met de dood van drummer Charlie Watts in 2021 vroegen fans zich af of The Rolling Stones als band zouden doorgaan. Hun definitieve antwoord is hier: ja!

Voorafgaand aan de release van het album werden twee singles uitgebracht. Met ‘Angry’ liet de band hun originele geluid horen. Hoewel het nummer gloednieuw is, is hun geluid onmiskenbaar. Mick Jagger’s Britse rockstem en Keith Richards’ herkenbare gitaarriffs.

Zo anders is de tweede single ‘Sweet Sounds of Heaven’ met Lady Gaga en Stevie Wonder. Het spontaan gecreëerde nummer, waarbij ze Gaga en Wonder in de studio tegenkwamen en hen vroegen om mee te doen, is het tegenovergestelde van ‘Angry’. Een soulvol en jazzy nummer waar zowel Jagger als Gaga hun stemmen laten spreken. Het is een eerbetoon aan hun overleden drummer Charlie Watts. Het resultaat is een prachtig, sterk nummer met een duur van 7:22. Verreweg het langste nummer op Hackney Diamonds, toch is het nog steeds te kort.

The Rolling Stones (ft. Lady Gaga & Stevie Wonder) – Sweet Sounds Of Heaven ©Polydor

Het vieren van The Rolling Stones op Hackney Diamonds

Naast producer Don Was hebben The Stones samengewerkt met Andrew Watt. Een jonge producer die eerder heeft samengewerkt met Justin Bieber, Miley Cyrus en 5 Seconds of Summer. Watt heeft er de laatste tijd een gewoonte van gemaakt om oude rockers te helpen met hun comeback. Ozzy Osbourne, Iggy Pop en Elton John hebben allemaal Watt aanbevolen als producer. En hij heeft geleverd. Terwijl hij het originele Stones-geluid behield, slaagde hij erin een eigentijds rockalbum te leveren.

Jagger, Richards en Ronnie Wood hebben de hulp ingeroepen van enkele grote namen. Naast Stevie Wonder en Lady Gaga maken ook Sir Elton John en Sir Paul McCartney hun opwachting. Beiden zijn te horen op instrumenten. McCartney’s baslijn is een belangrijk element in ‘Bite My Head Off’. John speelt piano op ‘Get Close’ en ‘Live by the Sword’. De laatste is een speciaal nummer voor echte Stones-fans. Het is een van de twee nummers waarop Charlie Watts de drums speelt. De aanwezigheid van origineel bandlid Bill Wyman op bas maakt dit nummer memorabel op basis van de bezetting. Een echt product uit de jaren 70 van The Stones.

Hun laatste album?

Het is misschien een van de langste carrières in de rockgeschiedenis. Sinds 1964 zijn The Rolling Stones een prominente speler in de muziek. Nog steeds optredend op 80-jarige leeftijd, hebben de Britten geen intentie om te stoppen. Toch lijkt het erop dat ze terugkijken op hun muzikale carrière op Hackney Diamonds.

The Stones staan ook bekend om hun blues (cover) albums. ‘Dreamy Skies’ en ‘Driving Me Too Hard’ zouden wel eens odes kunnen zijn aan hun liefde voor blues. Hackney Diamonds geeft niet alleen een terugblik op een carrière van bijna 60 jaar, het laat je ook afvragen hoe goed deze oude rotten klinken op hun leeftijd. Vooral Mick Jagger. Vocaal klinkt hij alsof hij geen dag ouder is dan 50. Hij staat zijn mannetje naast Lady Gaga’s vocale vuurwerk op ‘Sweet Sounds of Heaven’ en blinkt vocaal uit op ‘Depending On You’ en ‘Driving Me Too Hard’.

Keith Richards daarentegen is vocaal niet zo sterk op zijn solonummer ‘Tell Me Straight’. Zijn gitaarriffs zijn zijn sterke punt. Desalniettemin is de vraag hoeveel ervan door hem is gespeeld vanwege zijn artritis. Zijn grootsheid is echter nog steeds te horen in zijn teksten en muzikale arrangementen. Zonder Richards en Jagger zouden The Stones niet meer zijn.

Maar was dit al het laatste nieuwe werk van de wereldberoemde Britse rockband? Ze hebben hun bandnaam ontleend aan ‘Rolling Stone Blues’ van Muddy Waters. Het is waarschijnlijk niet geheel toevallig dat een cover van dat nummer Hackney Diamonds afsluit. De cirkel is rond.