Recensie Robbie Williams Ziggo Dome

“I am Robbie fucking Williams, this is my band and this is my arse.” De rasentertainer keerde afgelopen weekend terug naar Nederland. Hit na hit volgde elkaar in rap tempo op en tussendoor nam de Brit de tijd om de highs en lows van zijn carrière te bespreken. Een concert waar je als fan en muziekliefhebber alleen maar van kunt genieten.

Williams’ tour staat ditmaal in het teken van zijn laatste album, XXV. Ook wel de viering van zijn 25-jarig jubileum als soloartiest. Maar ook de beginjaren van zijn carrière in boyband Take That bleven niet onopgemerkt tijdens de liveshow. Een plaspauze was ook niet onopgemerkt. Rebel-Robbie stopte eigenhandig de show om te vragen waarom iemand juist tijdens Take That naar de wc ging. “Je houdt niet van Take That, nou dan doen we dat nummer niet” was zijn eigenwijze antwoord. Of dit moment gepland stond of niet, de zaal genoot van de eigenwijsheid van de zanger.

Ondanks het grote oeuvre van de ster, passeerden ook meerdere covers de revue. Zo kwam onder andere Oasis’ Don’t Look Back In Anger langs tijdens een verhaal over zijn ontmoeting met de band op Glastonbury. De verhaallijn van zijn carrière nam een komische draai toen de allereerste videoclip van Take That werd vertoond: Do What You Like. De blote billen van alle Take That leden zijn een voor een uitgelicht en besproken. Als comedian had de zanger ook prima uit de voeten gekund.

Naast grappige momenten, nam de zanger ook de tijd om moeilijke periodes in zijn carrière te bespreken. Hij heeft immers maar 2 soorten nummers: 1. Ik ben geweldig en 2. Ik ben zielig en depressief. Beide kanten werden ook meer dan belicht. Het publiek, zijn vrouw, zijn kinderen en Spice Girl-Geri Halliwell zijn meermaals bedankt voor hun steun. Een prachtige versie van Eternity volgde.

Robbie Williams Eternity ‘XXV’ (live on tour)

Dat Robbie Williams al 33 jaar meedraait in de muziekindustrie, was te merken. De zanger kon het zich zelfs veroorloven om vrijwel de helft van de show niet eens zelf te zingen. Het achtergrondkoor en het publiek namen die taak op zich. Maar dat vond hij prima. Tijd genoeg om als echte entertainer op of naast het podium rond te dwalen. De fans die al vroeg klaarstonden om naar binnen te gaan, zijn beloond met een knuffel of high-five van Robbie. Marcia uit “Poetershoek” is zelfs toegezongen met She’s The One.

Zijn grote hit Angels was de perfecte afsluiter. Luidkeels is het nummer meegezongen. Zelfs toen Robbie a capella de avond nog even samenvatte en enkel de eerste zinnen van het refrein inzette. De entertainer verdween van het podium en het publiek maakte het nummer af. Iets wat enkel de allergrootste artiesten voor elkaar kunnen krijgen.

Robbie is nog niet klaar in Nederland. Op 13 februari is hij opnieuw te bewonderen in de Ziggo Dome en op zaterdag 17 juni sluit hij Pinkpop af als headliner. Dat zullen ongetwijfeld ook fantastische shows gaan worden.