“Ik ben een beetje nerveus.” Zo begon Stromae zijn Avant-Première concert in de AFAS Live gisteravond. Nergens voor nodig die zenuwen. De Belgische zanger, terug na een muzikale pauze van 7 jaar, lijkt nooit weg te zijn geweest. Een entertainer pur sang die maar 2 noten nodig had om iedereen in de zaal mee te krijgen. The maestro is back!
Aanstaande vrijdag 4 maart komt het nieuwe album van de Belgische zanger uit: Multitude. Met drie ‘Avant-Premières’ shows in Brussel, Parijs en Amsterdam, stelt hij het publiek alvast voor aan zijn nieuwe werk. Keurig op tijd gaan de lichten uit en de LED-schermen op het podium aan. In een korte film introduceert een avatar van Stromae het concept rondom Multitude. Een spetterende opening met nieuw nummer Invaincu volgt. Het zittende publiek hield het niet meer en stond al na twee noten op (de stress was van de gezichten van de bewakers af te lezen). Er mogen eindelijk weer concerten plaatsvinden en het publiek had er zin in!
Het mag dan wel een voorpremière zijn van zijn nieuwe album, maar dat betekent natuurlijk niet dat hij de show heeft afgeroffeld. De entertainer heeft groots uitgepakt. In het kader van Multitude worden de LED-schermen achter hem door robots bestuurd en heeft hij ook een hond als assistent. Een robothond wel te verstaan. En zijn markante witte overhemd met blauwe strik en broek wordt door alle muzikanten, licht- en geluidcrew en roadies gedragen. Visueel wordt elk nummer versterkt met de LED-schermen achter hem. Zo spreekt hij zijn digitale zelf in veelvoud (multitude) aan als commando leider tijdens het krachtige Fils de Joie en brengt hij het tekstueel zware nummer Quand C’est in een intieme en donkere setting ten gehore. Overal is over nagedacht. En alles klopt. Het toont de klasse die Stromae jaren geleden al heeft laten zien en die hij nu in veelvoud terugbrengt. Het is een totaalplaatje geworden.
Naast een aantal nieuwe nummers, komen ook de klassiekers voorbij. Want zo mag je ze onderhand wel noemen. Met Tous les mêmes, Formidable en publieksfavorieten Papaoutai en Alors on danse danst en zingt iedereen mee. Van die zenuwen is al snel niks meer te zien bij de zanger. Hij danst er op los, spreekt een paar woordjes Nederlands en geeft een spektakel weg. Niet alleen muzikaal, want Paul van Haver, echte naam van Stromae, zou ook een geweldige acteur kunnen zijn. Tous les mêmes wordt vanuit een mannelijk én vrouwelijk perspectief gedanst en tijdens Formidable staat hij stomdronken op het podium. Hij weet zijn unieke dansjes en mimiek over te brengen tot aan de achterste stoelen in de zaal. En dat allemaal terwijl hij live al zijn teksten staat te zingen. Geen wonder dat hij een joelend publiek voor zich heeft staan.
Nieuwe muziek Stromae
Met Santé en L’enfer heeft de Belg al twee fantastische singles uitgebracht. Natuurlijk konden deze niet ontbreken op de setlist. L’enfer, over een donkere periode in het leven van de zanger, is als opname al krachtig. Laat staan live wanneer de bas door de zaal dreunt in het refrein. Zittend, zoals hij eerder ook deed bij Matthijs Gaat Door, zingt hij over de moeilijke tijd. Hiertegenover staat het vrolijke nummer Santé. De avatar wordt ingezet om het publiek een aantal simpele danspasjes aan te leren. En als schapen die we zijn, staat binnen no-time de hele zaal mee te dansen. Het is een prachtig gezicht zo’n dansende AFAS Live. Het toont de klasse van Stromae die zelfs als digitaal poppetje een hele zaal mee krijgt.
Alhoewel de nummers die iedereen kent de sfeer in de zaal zetten, zijn het de nieuwe nummers die de grootste verrassing van de avond bezorgen. Het blokje goede dag, slechte dag (Mauvaise journée en Bonne journée) wordt gezongen vanaf een rijdende stoel (bestuurd door een van zijn roadies achter in de hoek). Muzikaal en visueel weet hij de nummers perfect van elkaar te onderscheiden én zorgt hij ervoor dat ze elkaar aanvullen. De rijdende stoel dient eerst als een plek om uitgeput op te zingen over de slechte dag die hij heeft. Hierna danst en springt hij over de stoel wanneer hij zijn goede dag viert. Het typeert de verscheidenheid die Stromae in zijn nummers en optredens weet te leggen.
De Belgische zanger sluit af met een a capella versie van gloednieuw nummer Mon Amour, hij moest zelfs de songteksten er nog even bijhouden. Hij weet van begin tot eind het hoge niveau vast te houden. Stromae levert een fantastisch uur af. Maar dat was dan ook meteen het enige minpuntje. De show had zo nog een uur door mogen gaan. Maar hij moet wat te wensen over laten voor zijn album en de daaropvolgende wereldtour. Wat hij heeft laten zien tijdens Avant-Première, belooft in ieder geval heel veel goeds!